Carregant...
 

Decret 184/2022, del 4 de maig del 2022


Decret 184/2022, del 4-5-2022, d’aprovació del Reglament de peritatge extrajudicial o fact finding del servei de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra anomenat Centre de Resolució de Conflictes Empresarials (CRCE).

Exposició de motius

La Llei de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra estableix a l’article 3.1.m) que una de les funcions bàsiques de la institució és la mediació i la conciliació, dins del seu marc competencial, en els àmbits nacional i internacional, i qualsevol altre sistema alternatiu de resolució de conflictes, de conformitat amb la legislació vigent.

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra promou aquest Reglament, que s’aplica als procediments de peritatge extrajudicial o fact finding administrats pel Centre de Resolució de Conflictes Empresarials (CRCE) de la Cambra que siguin sotmesos a la seva intervenció.

A petició de qualsevol persona física o jurídica, el CRCE pot facilitar el nom d’un o diversos tècnics, pèrits o experts imparcials del Registre de Tècnics, Pèrits o Experts Imparcials en un camp d’activitat determinat adequat a les necessitats concretes de cada cas.

La proposta d’un tècnic, pèrit o expert imparcial facilitat pel CRCE de la Cambra pot contribuir a un acord quan les parts han decidit sotmetre’s a un procediment de resolució extrajudicial de conflictes per resoldre diferències de caràcter tècnic amb l’opinió qualificada d’un expert, pèrit o tècnic imparcial.

El CRCE de la Cambra permet a les parts d’un conflicte tenir accés a pèrits i experts imparcials, tant nacionals com internacionals, de totes les disciplines, incloses, entre altres, la comptabilitat, les finances, l’enginyeria, la tecnologia de la informació, la construcció, l’energia i el dret.

En virtut de les funcions compreses a l’article 3.1.m) de la Llei de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra, el Ple de la Cambra ha aprovat el Reglament de peritatge extrajudicial o fact finding del servei de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra anomenat Centre de Resolució de Conflictes Empresarials el dia 30 de març de 2022.

La Llei 24/2018, del 18 d’octubre, del Codi de procediment civil estableix a l’article 1.2 el dret a la resolució extrajudicial de les controvèrsies. De conformitat amb l’article esmentat, els mitjans extrajudicials de prevenció i resolució de les controvèrsies són escollits de comú acord per les persones interessades. Aquests mitjans són principalment la negociació entre les parts, la mediació i l’arbitratge, en què les parts recorren a l’assistència d’una tercera persona, o qualsevol altre mitjà que considerin convenient.

A proposta del Ple de la Cambra –per aplicació de l’article 7 apartat 1 h) de la Llei de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra i en execució de l’acord del dia 30 de març 2022– i del Ministeri de Presidència, Economia i Empresa, en la sessió del 4 de maig del 2022, el Govern aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament de conciliació del servei de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra anomenat Centre de Resolució de Conflictes Empresarials (CRCE), que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament peritatge extrajudicial o fact finding del servei de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra anomenat Centre de Resolució de Conflictes Empresarials (CRCE)

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Concepte de peritatge extrajudicial o fact finding

El peritatge extrajudicial o fact finding és un procediment alternatiu de resolució de conflictes de naturalesa contractual, en el qual les parts acorden sotmetre les seves diferències de caràcter tècnic a l’opinió qualificada d’un expert o pèrit, malgrat que la decisió de l’expert o el pèrit no és vinculant excepte si les parts ho pacten expressament.
Article 2. Regles d’interpretació

Per aplicar aquest Reglament, cal tenir en compte el significat de les expressions següents:
LesLleis.com

a) Les sigles CRCE fan referència al servei adscrit a la Cambra que s’anomena Centre de Resolució de Conflictes Empresarials.
b) La designació la Cambra fa referència a la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra.
c) El procediment és el procediment de peritatge extrajudicial o fact finding gestionat pel CRCE de la Cambra.
d) Les referències en singular comprenen el plural quan hi hagi pluralitat de parts o de terceres persones imparcials.
e) Les designacions tècnic, tècnic imparcial, pèrit, pèrit imparcial, expert o expert imparcial fan referència al tècnic, el pèrit o l’expert imparcial.

Article 3. Objecte

Aquest Reglament s’aplica al procediment del CRCE de la Cambra en què intervingui un tercer expert independent que investigui els fets relacionats amb conflictes, controvèrsies o desacords intraorganitzacionals o bé relacionats amb conflictes, controvèrsies o desacords en què una part sigui una empresa, una organització o una agrupació d’interès econòmic, o treballadors per compte propi, inclosos els transfronterers, sempre que no afectin drets ni obligacions no disponibles per a les parts, d’acord amb la legislació aplicable, i en conseqüència, emeti un dictamen o informe no vinculant, excepte si les parts ho pacten altrament.
Article 4. Àmbit d’aplicació

Aquest Reglament s’aplica als procediments de peritatge extrajudicial o fact finding que se sotmetin, se sol·licitin, s’administrin i es realitzin al servei CRCE de la Cambra.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.