Carregant...
 

Decret


L’article 49 de la Llei 3/2018, del 22 de març, de mediació crea la Comissió de Mediació, la qual es configura com un òrgan tècnic adscrit al ministeri competent en matèria de justícia i que, juntament amb el Registre de Mediadors, ha de fer possible que la mediació es desenvolupi de manera professional i garantista per a les parts, amb respecte de les previsions contingudes en la Llei 3/2018 i en les normes que la desenvolupin.

Així, en compliment del que disposa l’article 52 de la Llei 3/2018, segons el qual el funcionament, la convocatòria, el quòrum, la presa de decisions, el termini per estendre l’acta i els informes de la Comissió de Mediació es regulen per reglament, i d’acord amb l’habilitació que conté la disposició final cinquena de la Llei 3/2018 esmentada, es promou aquest Reglament. A més, la norma que ens ocupa també desenvolupa les previsions de l’article 49 de la Llei 3/2018, pel que fa a les funcions de la Comissió de Mediació.

Aquest Reglament es divideix en deu articles que en regulen l’objecte i estableixen les normes relatives a les funcions i la composició de la Comissió de Mediació, al nomenament i la substitució dels seus membres, als càrrecs, a la convocatòria i l’ordre del dia de les sessions, als informes que ha d’emetre la Comissió i a la possibilitat d’emetre’n al marge d’una sessió, al quòrum, al règim de les decisions i a les actes de les sessions.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta del ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, el Govern, en la sessió de l’1 d’agost del 2018, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament regulador de la Comissió de Mediació, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament regulador de la Comissió de Mediació

Article 1. Objecte

1. Aquest Reglament regula la Comissió de Mediació, a l’empara dels articles 49 i 52 de la Llei 3/2018, del 22 de març, de mediació.

2. En concret, aquest Reglament desenvolupa les funcions de la Comissió de Mediació i estableix les normes relatives al nomenament i la substitució dels membres, la constitució, el funcionament, la convocatòria i l’ordre del dia, el quòrum, la deliberació i la presa de decisions de la Comissió esmentada, així com els terminis per estendre les actes i els informes corresponents.
Article 2. Funcions

La Comissió de Mediació és un òrgan tècnic adscrit al ministeri competent en matèria de justícia. Les seves funcions són:
LesLleis.com

a) Emetre un informe, preceptiu i no vinculant, en relació amb:
i) La concurrència dels requisits que estableixen la Llei 3/2018, del 22 de març, de mediació, i els reglaments que la desenvolupen, per exercir la mediació i obtenir la inscripció al Registre de Mediadors.
ii) La concurrència dels requisits que estableixen la Llei 3/2018, del 22 de març, de mediació, i els reglaments que la desenvolupen, per inscriure’s a la relació de persones mediadores incloses al Registre de Mediadors.
iii) Els projectes de normes deontològiques de la mediació o dels barems relatius als honoraris de la mediació judicial, els quals són aprovats reglamentàriament pel Govern, o qualsevol iniciativa que tingui per objecte vetllar perquè els mediadors exerceixin les seves funcions d’acord amb els principis de la mediació que regula la Llei 3/2018, del 22 de març, de mediació.
iv) Les reclamacions o les queixes que es formulin contra una persona mediadora com a conseqüència de l’incompliment de la Llei 3/2018, del 22 de març, de mediació, i el codi deontològic professional de la mediació. Aquestes reclamacions s’han d’adreçar per escrit al ministre competent en matèria de justícia i han de ser signades i datades, i la Comissió de Mediació ha de proposar en el seu informe les possibles vies de solució del conflicte, l’arxivament de la reclamació o la queixa o la incoació de l’expedient disciplinari corresponent, segons el cas.

b) Aprovar les normes orientadores dels honoraris de la mediació convencional i judicial.
c) Promoure la cultura i el valor de la mediació, així com el desenvolupament i el foment de la mediació com a via de resolució dels conflictes.
d) Promoure i impulsar la formació continuada i la capacitació per a l’exercici de la mediació.
e) Promoure les relacions dels mediadors amb els col·legis professionals i amb els consells de col·legis professionals, amb el Govern, i especialment amb el ministeri competent en matèria de justícia, amb l’Administració de Justícia i amb la resta d’administracions públiques.

Article 3. Composició, nomenament i substitució dels membres

1. La Comissió de Mediació es compon dels sis membres titulars següents:

a) Dos representants del ministeri competent en matèria de justícia, designats pel ministre entre funcionaris o agents de l’Administració de caràcter indefinit.
b) Un batlle o un magistrat de la jurisdicció civil, designat pel Consell Superior de la Justícia.
c) Un mediador inscrit en el Registre de Mediadors i que no exerceixi la professió d’advocat, designat pel ministre competent en matèria de justícia.
d) Un advocat col·legiat com a membre exercent al Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra i especialitzat en mediació, designat per la Junta de Govern del Col·legi.
e) Un representant de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra especialitzat en mediació, designat pel Comitè Executiu de la Cambra.


2. Els membres titulars de la Comissió de Mediació són nomenats i destituïts lliurement per la persona encarregada de designar-los. El seu nomenament és vàlid mentre no es nomeni un altre membre titular que els substitueixi.

3. Les persones encarregades de designar els membres titulars també han de nomenar un membre suplent per a cadascun dels membres titulars que formen part de la Comissió de Mediació quan el membre titular es troba absent, impossibilitat transitòriament, o si concorre en la seva persona algun dels supòsits previstos a l’article 10 del Codi de conducta per a l’Administració pública, del 21 d’abril del 2010.

4. Els membres suplents de la Comissió de Mediació també són nomenats i destituïts lliurement per la persona encarregada de designar-los. El seu nomenament és vàlid mentre no es nomeni un altre membre suplent que els substitueixi.

5. El nomenament i el cessament dels membres titulars i dels membres suplents es publiquen al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.
Article 4. Càrrecs

1. Els càrrecs de president i de secretari de la Comissió de Mediació recauen en els dos membres titulars o suplents que representen el ministeri competent en matèria de justícia.

2. El president exerceix les funcions següents:

a) Fixar i convocar les sessions ordinàries i extraordinàries de la Comissió de Mediació.
b) Establir i aprovar l’ordre del dia de les sessions.
c) Dirigir les sessions.
d) Decidir d’emetre algun dels informes previstos a la lletra a de l’article 2 d’aquest Reglament al marge de la celebració d’una sessió.
e) Signar els informes que emet la Comissió de Mediació i les actes de les sessions que celebri.


3. El secretari exerceix les funcions següents:

a) Redactar i signar els informes que emet la Comissió de Mediació i les actes de les sessions que celebri.
b) Qualsevol altra funció que li encomani el president.


4. Els membres titulars o suplents que no exerceixin els càrrecs de president i de secretari són vocals de la Comissió de Mediació.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.