Carregant...
 

Decret


Decret del 22-4-2020 d’aprovació del Reglament sobre la informació de preus dels productes, la informació de preus per unitat de mesura i la informació de preus dels productes exposats als aparadors exteriors dels establiments comercials.

Exposició de motius

Amb l’objectiu de regular l’activitat comercial, motor econòmic per al desenvolupament de l’economia andorrana, es va aprovar la Llei 12/2013, del comerç. Paral·lelament, també va ser aprovada la Llei 13/2013, de competència efectiva i protecció del consumidor, amb la voluntat de garantir els drets dels consumidors i la llibertat d’empresa.

La Llei 12/2013, del comerç, obliga els comerciants a exhibir el preu dels productes exposats al públic a l’interior dels establiments i a regular, per la via reglamentària, la informació dels preus dels productes exposats als aparadors exteriors dels establiments.

D’altra banda, la Llei 13/2013, de competència efectiva i protecció del consumidor, defineix el que s’entén per consumidor i n’estableix els drets bàsics. Entre d’altres, fixa l’obligació que els establiments informin sobre el preu de venda dels productes posats a disposició dels consumidors, inclosos els tributs i els impostos, de manera clara i inequívoca.

L’obligació d’informar sobre el preu de venda i el preu per unitat de mesura contribueix de manera notable a la qualitat de la informació que reben els consumidors. D’aquesta manera, el consumidor disposa de tota la informació necessària per avaluar i comparar el preu dels productes i, així, escollir amb més llibertat, coneixement i transparència. Aquest era un dels punts recollits en el Pla estratègic del turisme de compres, que recomanava una millora respecte a la informació dels preus en els comerços del país.

En aquest sentit, el Govern, en la sessió del 24 d’abril del 2019, va aprovar el Decret d’aprovació del Reglament sobre la informació de preus dels productes, la informació de preus per unitat de mesura i la informació de preus dels productes exposats als aparadors exteriors dels establiments comercials, i va establir una obligació general d’informar sobre el preu de venda, el preu per unitat de mesura i el preu dels productes exposats als aparadors exteriors dels establiments per a tots els productes, tant si es tracta de productes alimentaris com no alimentaris.

La disposició transitòria del Reglament sobre la informació de preus dels productes, la informació de preus per unitat de mesura i la informació de preus dels productes exposats als aparadors exteriors dels establiments comercials, que va entrar en vigor el 2 de maig del 2019, concedia un termini de sis mesos a comptar d’aquella data perquè les activitats comercials afectades pel dit Reglament que en el moment de l’entrada en vigor d’aquest text legal ja gaudissin d’una autorització administrativa, actualitzessin la informació de preus dels productes dels seus establiments. Aquesta disposició transitòria va ser modificada pel Decret del 13-11-2019 de modificació del Reglament sobre la informació de preus dels productes, la informació de preus per unitat de mesura i la informació de preus dels productes exposats als aparadors exteriors dels establiments comercials, amb l’objectiu d’ampliar el termini a un any, i respondre d’aquesta manera a la demanda de diverses associacions i representants de les associacions del teixit comercial andorrà.

Aquest nou Reglament modificava els articles 2, 3, 5, 6 i la disposició transitòria del Decret del 24-4-2019 d’aprovació del Reglament sobre la informació de preus dels productes, la informació de preus per unitat de mesura i la informació de preus dels productes exposats als aparadors exteriors dels establiments comercials, i també la disposició transitòria del Decret del 13-11-2019 de modificació del Reglament sobre la informació de preus dels productes, la informació de preus per unitat de mesura i la informació de preus dels productes exposats als aparadors exteriors dels establiments comercials.

Per tot el que s’ha exposat, i a proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa, el Govern, en la sessió del 22 d’abril del 2020, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament sobre la informació de preus dels productes, la informació de preus per unitat de mesura i la informació de preus dels productes exposats als aparadors exteriors dels establiments comercials.

Reglament sobre la informació de preus dels productes, la informació de preus per unitat de mesura i la informació de preus dels productes exposats als aparadors exteriors dels establiments comercials

Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació

1. Aquest Reglament té per objecte regular la informació del preu de venda i del preu per unitat de mesura dels productes oferts pels comerciants als consumidors, amb la finalitat de millorar la informació que els consumidors reben i garantir una compra segura i transparent.

També regula la informació dels preus dels productes exposats als aparadors exteriors dels establiments comercials.

2. El contingut d’aquest Reglament afecta les persones que es dediquen al comerç i que ofereixen productes en establiments comercials a la població consumidora.

3. Sense perjudici de la normativa específica, aquest Reglament no és aplicable:

a) Als productes subministrats amb motiu d’una prestació de serveis.
b) A les vendes en subhasta pública.
c) A les antiguitats i obres d’art.

LesLleis.com

4. Respecte als medicaments, és aplicable el que preveu la normativa específica i aquest Reglament els és aplicable subsidiàriament.

5. Es regulen per les seves normatives específiques els productes destinats a la població consumidora que, per la seva particularitat, requereixin llocs de venda específics.
Article 2. Definicions

A l’efecte d’aquest Reglament, s’entén per:

a) “Preu de venda”: el preu final d’una unitat del producte o d’una quantitat determinada del producte, inclosos els tributs i els impostos.
b) “Preu per unitat de mesura”: el preu final, inclosos els tributs i impostos, d’un quilogram, d’un litre, d’un metre, d’un metre quadrat o d’un metre cúbic del producte o una unitat del producte respecte als productes descrits en l’article 4 d’aquest Reglament. La quantitat establerta és la que es descriu en el mateix article.
c) “Producte venut a granel”: el producte que no ha estat envasat o empaquetat prèviament i es mesura en presència del consumidor.
d) “Producte venut per unitat”: el producte que no pot ser fraccionat sense que se’n modifiquin la naturalesa o les propietats.
e) “Empresa” o “empresari”: qualsevol persona física o jurídica, pública o privada, que en l’acompliment d’un negoci, un ofici o una professió comercialitza béns o serveis o, de qualsevol altra manera, actua en el marc de la seva activitat empresarial o professional.
f) “Comerciant”: qualsevol persona física o jurídica que ven o ofereix mitjançant la venda productes als consumidors.
g) “Consumidor” o “persones consumidores”: les persones físiques o jurídiques que actuen en el marc de les relacions de consum en un àmbit aliè a una activitat empresarial o professional. S’entén que qualsevol referència que es faci al concepte de persona consumidora en aquest Reglament fa al·lusió a la persona consumidora o usuària en tant que gaudeix de béns i serveis fruit de l’activitat empresarial en el mercat.
h) “Antiguitat”: els béns mobles útils o ornamentals, exclosos les obres d’art i els objectes de col·lecció, que tinguin més de cent anys d’antiguitat i les característiques originals fonamentals dels quals no hagin estat alterades per modificacions efectuades en els darrers cent anys.
i) “Obres d’art”:
1) Les pintures, els dibuixos i les pintures al pastel, incloses les reproduccions, fetes totalment a mà, amb exclusió dels articles manufacturats decorats a mà i dels dibuixos industrials.
2) Les litografies, els gravats i les estampes signades i numerades per l’artista i obtingudes per mitjà de pedres litogràfiques, planxes o altres superfícies gravades totalment fetes a mà.
3) Les obres originals d’art estatuari i escultòric, amb exclusió de les reproduccions en sèrie de les obres d’artesania amb caràcter comercial.

j) “Producte fantasia”: producte que per la seva creativitat i originalitat no és comparable a cap altre en relació amb la motivació de compra del consumidor.
k) “Venda automàtica”: venda efectuada pel comprador que ha adquirit el producte o el servei a través d’una màquina disposada amb aquesta finalitat, mitjançant la introducció de l’import requerit en la mateixa màquina.
l) “Aparador”: buit que hi ha a les façanes de les botigues, a resguard de vidres a la part exterior, i que serveix per col·locar-hi mostres del gènere que s’hi ven, amb la finalitat de cridar l’atenció del públic. Els aparadors es poden dividir en aparadors de fons tancat (amb un fons que no permet veure l’interior de l’establiment), aparadors de fons obert (que deixen veure l’interior de l’establiment) o aparadors semioberts (amb parts tancades i altres de descobertes).
m) “Taulell”: element intern del comerç per mostrar i servir els productes que no permet l’autoservei.
n) “Altres zones inaccessibles al client”: elements interns del comerç per exposar productes que no permeten l’autoservei.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.