Carregant...
 

Decret


L’article 51 de la Llei 6/2014, del 24 d’abril, de serveis socials i sociosanitaris, estableix que el Govern i els comuns, en l’àmbit de les seves competències i d’acord amb els protocols de col·laboració que es puguin establir de mutu acord, han de fer el seguiment del funcionament i de la qualitat de les prestacions que es desenvolupen en els centres i els establiments de serveis socials i sociosanitaris.

Igualment, l’article 52 de la mateixa norma determina que, sense perjudici dels serveis d’inspecció de què disposin els comuns per al compliment de les seves competències, per efectuar el seguiment indicat a l’article 51 el ministeri competent ha d’establir un servei d’inspecció. Així, en els articles següents de la Llei 6/2014 es concreten les atribucions i els aspectes bàsics per a l’organització i el funcionament d’aquest servei.

Per complir i desenvolupar aquests articles de la Llei 6/2014, el 7 de juny del 2017 i el 28 de juny del 2018 es van aprovar, respectivament, el Reglament regulador de la distribució competencial, la participació, la planificació, la inspecció i el finançament en l’àmbit dels serveis socials i sociosanitaris i el Decret de modificació del Decret d’estructuració del Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior, del 21 de gener del 2016, mitjançant el qual es va crear l’Àrea d’Autorització, Acreditació i Inspecció Social i Sociosanitària, adscrita al Departament d’Afers Socials.

No obstant les normes relacionades anteriorment, per garantir l’eficàcia i la transparència de les accions de control i inspecció, en aquest Reglament es desenvolupen amb més detall i precisió els aspectes concrets relatius a l’organització i el funcionament del Servei d’Inspecció Social i Sociosanitària.

Aquest Reglament s’estructura en cinc capítols. El capítol primer, relatiu a les disposicions generals, concreta l’objecte i la finalitat del Reglament i l’àmbit d’actuació de la funció inspectora en matèria social i sociosanitària, i estableix i relaciona les definicions bàsiques i els principis de l’actuació inspectora.

El capítol segon desglossa els aspectes relatius al funcionament del Servei d’Inspecció Social i Sociosanitària, entre els quals cal destacar les funcions, les atribucions i les obligacions del personal inspector, el pla d’inspecció, el procediment d’atenció de les comunicacions i denúncies, els deures dels administrats envers el Servei esmentat i la cooperació interadministrativa en matèria d’inspecció.

El capítol tercer incideix en el concepte, l’abast i els procediments de formulació dels documents relacionats amb l’activitat inspectora, és a dir, les ordres de servei, les actes i els informes d’inspecció, i les diligències.

En el capítol quart es detallen les mesures correctives i les condicions per al seguiment de la seva execució, així com les mesures cautelars que es poden adoptar en matèria d’inspecció.

Finalment, el capítol cinquè està dedicat a l’organització del Servei d’Inspecció Social i Sociosanitària i descriu concretament les funcions generals del cap del Servei i dels inspectors que hi són adscrits.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta del ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, el Govern, en la sessió del 01-08-2018, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament d’organització i funcionament del Servei d’Inspecció Social i Sociosanitària, que entrarà en vigor l’endemà de publicar-se en el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament d’organització i funcionament del Servei d’Inspecció Social i Sociosanitària

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte i finalitat del Reglament

Aquest Reglament té per objecte regular l’organització i el funcionament del Servei d’Inspecció Social i Sociosanitària (d’ara endavant, “el SISS”), amb la finalitat de contribuir al bon funcionament del sistema de serveis socials i sociosanitaris, garantir els drets de les persones usuàries, les entitats, els serveis i els centres de serveis socials i sociosanitaris, i promoure la millora contínua del nivell de qualitat en la prestació dels serveis socials i sociosanitaris.
Article 2. Àmbit d’actuació

La funció inspectora comprèn les actuacions de control, investigació, comprovació, informe, assessorament, orientació i, en general, totes les altres actuacions que assegurin el compliment de la normativa aplicable i de les guies de bona pràctica en matèria de serveis socials i sociosanitaris reconegudes internacionalment, dels requisits i els estàndards de qualitat, i del respecte dels drets de les persones usuàries dels serveis socials i sociosanitaris.
Article 3. Definicions

Als efectes d’aquest Reglament, s’entén per:

a) Autoritat responsable en matèria social i sociosanitària: el ministre encarregat dels afers socials o la persona en qui delegui les seves funcions.
b) Guia de bona pràctica: document que descriu les accions, les etapes i els processos a seguir per desenvolupar una prestació assistencial en l’àmbit social o sociosanitari, que està basat en el millor coneixement tècnic disponible, que s’ha demostrat efectiu i transferible, i que incorpora principis ètics i els principis rectors de la Llei 6/2014, del 24 d’abril, de serveis socials i sociosanitaris (d’ara endavant, “la Llei 6/2014”).
c) Intervenció: mesura cautelar adoptada per l’autoritat responsable en matèria social i sociosanitària o pels agents de l’autoritat en cas que se sospiti que un producte o equipament no compleix les condicions tècniques exigibles. Consisteix en l’obligació del servei social o sociosanitari tenidor del producte designat de retenir-lo al lloc fixat a aquest efecte sense poder-ne fer cap mena de manipulació o ús, llevat dels que es derivin de la seva conservació correcta. Aquesta mesura té validesa fins que s’acabin els controls documentals, físics o analítics, o qualsevol altra actuació que s’estableixi, o fins que l’autoritat responsable en matèria social o sociosanitària o els agents de l’autoritat n’estableixin una altra.
d) Immobilització: mesura cautelar adoptada per l’autoritat responsable en matèria social i sociosanitària en cas que un producte o equipament presenti un risc cert per a la seguretat de les persones o quan hi hagi la sospita fonamentada que no compleix les condicions tècniques exigibles. Aquesta mesura obliga el servei social o sociosanitari a mantenir el producte afectat al lloc indicat per l’autoritat responsable en matèria social i sociosanitària sense la possibilitat d’efectuar-ne cap manipulació o ús, llevat dels que es derivin de la seva conservació correcta. La mesura té validesa fins que l’autoritat responsable en matèria social i sociosanitària designi la destinació final del producte afectat segons els resultats dels controls efectuats, de les investigacions dutes a terme o de les proves aportades, i quan es donin les garanties necessàries que es complirà la destinació final establerta per al producte.
e) Comís: mesura cautelar adoptada per l’autoritat responsable en matèria social i sociosanitària que consisteix en la presa de possessió o la retenció, sense contraprestació, de productes o equipaments, en cas que hi hagi un possible risc per a la seguretat dels usuaris o una sospita que els productes afectats es puguin posar a l’abast dels usuaris.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.