Carregant...
 

Decret


L’article 41 i següents de la Llei 3/2018, del 22 de març, de mediació creen el Registre de Mediadors, la inscripció prop del qual és indispensable per poder exercir la mediació, i en regulen l’adscripció al ministeri competent en matèria de justícia, el procediment d’inscripció i les causes de denegació de la inscripció. D’altra banda, la disposició final cinquena remet a la via reglamentària el desenvolupament de la Llei.

En conseqüència, en compliment de les normes de la Llei 3/2018, del 22 de març, de mediació, i d’acord amb l’habilitació que conté la disposició final cinquena, es promou aquest Reglament, que es desglossa en trenta-cinc articles.

Aquest Reglament incideix en primer lloc en les disposicions d’abast general i, en concret, en el règim jurídic, l’objecte, la finalitat, l’àmbit territorial i l’adscripció del Registre de Mediadors, i regula també les figures del responsable i el responsable suplent del Registre, enumerant les funcions que exerceixen.

Seguidament, es defineix l’estructura del Registre, format per una secció única, que consta d’un llibre principal i d’un arxiu annex, segons disposa expressament la Llei 3/2018. La creació d’aquest arxiu té com a objectiu que només s’inscriguin al llibre principal els actes cabdals i necessaris per raons d’agilitat i simplificació. D’acord amb aquesta premissa, també s’enumeren i precisen els actes inscriptibles al llibre principal, i es fa possible la conservació en format electrònic i la creació de fitxers interns.

El Reglament defineix els tres tipus d’assentaments que es poden practicar, a saber: els assentaments d’inscripció, les notes marginals i els assentaments de rectificació, i es detallen els actes que es poden fer constar en relació amb cada assentament. Alhora, es distingeixen les tres classes d’assentaments d’inscripció, que són l’assentament inicial, els assentaments complementaris i l’assentament de cancel·lació, i es defineix cadascun i les dades que s’hi fan constar.

El Reglament també fa referència a la documentació i, més particularment, als documents en virtut dels quals es fan constar les tres classes d’assentaments d’inscripció, i regula de forma detallada el procediment d’inscripció dels tres tipus d’assentaments i els motius que fonamenten la denegació de la inscripció, des d’una perspectiva d’agilització d’aquest procediment tot preservant-ne les garanties necessàries, i d’acord amb les premisses legals existents. Així mateix, es detalla el procediment d’esmena dels assentaments d’inscripció, així com les actuacions que duu a terme el responsable del Registre si s’esdevenen indicis d’il·licitud penal i les comunicacions i les notificacions que ha de fer el responsable del Registre.

Igualment, es regula la comunicació a la Batllia i al Tribunal Superior de Justícia de la relació de les persones mediadores inscrites a l’efecte d’exercir la mediació judicial i es desenvolupen els principis registrals de tracte successiu i de publicitat, que en aquest darrer cas es materialitza en l’expedició de certificats dels assentaments i de notes informatives simples. En aquest ordre d’idees, es regulen aquestes dos modalitats d’expedició, s’estableix el termini d’expedició dels certificats i s’habilita el Govern per establir un preu públic a aquest efecte. També es fa possible la informació i la difusió electrònica, així com l’elaboració d’estadístiques de les dades inscrites al Registre.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta del ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, el Govern, en la sessió del 19 de desembre del 2018, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament del Registre de Mediadors, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament del Registre de Mediadors

Article 1. Règim jurídic

El Registre de Mediadors es regeix per la Llei 3/2018, del 22 de març, de mediació, per aquest Reglament, pel codi deontològic professional de la mediació i per la restant normativa vigent en la matèria.
Article 2. Objecte i finalitat

1. El Registre de Mediadors té per objecte inscriure els actes que determinen la Llei 3/2018, del 22 de març, de mediació i aquest Reglament, i esdevenir l’instrument integrador de totes les dades i la informació que pertanyin a les persones mediadores que exerceixen la mediació al Principat d’Andorra.

2. El Registre de Mediadors té com a finalitat ser l’instrument per conèixer, controlar, ordenar i organitzar les persones que exerceixen la mediació, en qualsevol de les seves modalitats, i que hi estan inscrites.
Article 3. Àmbit territorial i adscripció

1. El Registre de Mediadors és únic per a tot el territori del Principat d’Andorra.

2. El Registre de Mediadors s’adscriu al ministeri competent en matèria de justícia.
Article 4. Responsable i responsable suplent

1. El responsable del Registre de Mediadors és nomenat pel Govern, a proposta del ministre competent en matèria de justícia.

2. A proposta del ministre competent en matèria de justícia, el Govern nomena també un responsable suplent, que exerceix les funcions atribuïdes al responsable quan es troba absent o impossibilitat transitòriament, o si concorre en la seva persona algun dels supòsits previstos a l’article 10 del Codi de conducta per a l’Administració pública, del 21 d’abril del 2010.
LesLleis.com

3. Aquests nomenaments són vàlids mentre el Govern, a proposta del ministre competent en matèria de justícia, no nomeni un altre responsable o un altre responsable suplent.

4. El nomenament i el cessament del responsable i del responsable suplent es publiquen al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.
Article 5. Funcions del responsable

El responsable del Registre de Mediadors exerceix les funcions següents:

a) Verificar la legalitat del contingut dels actes objecte d’inscripció al Registre d’acord amb el que resulta dels documents en virtut dels quals se sol·licita la inscripció i dels assentaments registrals.
b) Inscriure al Registre de Mediadors els mediadors que ho sol·licitin i que compleixin els requisits establerts per la Llei 3/2018, del 22 de març, de mediació i en les seves normes de desenvolupament, i fer els assentaments dels actes inscriptibles.
c) Expedir els certificats dels assentaments i les notes informatives simples que se sol·licitin.
d) Elaborar estadístiques, si escau.
e) Coordinar la gestió de l’arxiu annex i de la documentació rebuda a què es refereix l’article 6 d’aquest Reglament, i adoptar les mesures adequades per custodiar-lo i conservar-lo.
f) Remetre a la Batllia i al Tribunal Superior de Justícia la relació de les persones mediadores inscrites a l’efecte d’exercir la mediació judicial.
g) Qualsevol altra funció que li sigui atribuïda en virtut d’una disposició legal o reglamentària.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.