Carregant...
 

Decret 79/2021, del 10 de març del 2021


Decret 79/2021, del 10-3-2021 pel qual s’aprova el Reglament del Programa d’inclusió sociolaboral per a adolescents i joves en situació de risc.

Exposició de motius

El 2 de novembre de 1995 el Govern va aprovar, per primera vegada, el Programa de formació sociolaboral, que pretenia promoure la col·laboració del teixit empresarial per introduir l’adolescència i la joventut en risc al món laboral i evitar-ne l’exclusió social. Estava dissenyat per donar resposta, preferentment, a persones d’entre 16 i 20 anys, però també a persones més grans d’aquesta edat, en cas que es trobessin en una situació de risc social avaluada pels serveis competents del Govern.

La Llei 31/2018, del 6 de desembre, de relacions laborals reprèn la regulació dels contractes en condicions especials que preveia la Llei 35/2008, del 18 de desembre, del Codi de relacions laborals, per a les persones usuàries dels programes d’inserció sociolaboral del Govern. Amb l’objectiu d’adequar aquests contractes a la realitat social del Principat, la Llei 31/2018 regula els contractes d’inclusió sociolaboral, que han de ser autoritzats pel ministeri competent en matèria de treball. D’aquesta manera, es consolida el foment de la contractació de persones que pertanyen a col·lectius amb dificultats específiques per accedir a llocs de treball o que es troben en situació o risc d’exclusió social.

En l’àmbit de l’adolescència, la Llei 14/2019, del 15 de febrer, qualificada dels drets dels infants i els adolescents fixa, a l’article 48, els drets en matèria de formació professional i d’accés al món laboral. Així, les administracions públiques, en l’àmbit de les seves competències, han d’incentivar l’existència de programes per a adolescents en edat laboral que afavoreixin la transició a un treball digne, i han de considerar, especialment, els que es troben en situació de vulnerabilitat.

En aquest context, queda palesa la necessitat de renovar el Programa de formació sociolaboral, actualment anomenat Programa d’inclusió sociolaboral, per adaptar-lo a les previsions legals de garantia dels drets de l’adolescència i a les disposicions previstes en matèria laboral, així com per corregir algunes mancances que s’han anat observant al llarg d’aquests anys de vigència. Amb tot, es pretén donar una millor resposta a l’adolescència i joventut, especialment la que ha acabat l’educació secundària obligatòria, no segueix estudis en el sistema educatiu i es troba amb dificultats per trobar o mantenir una feina, proporcionant-los les competències bàsiques i necessàries perquè puguin entrar al mercat laboral amb unes mínimes garanties d’estabilitat i, si escau, romandre-hi.

El Programa d’inclusió sociolaboral per a adolescents i joves en risc és un programa que combina accions de tutoria i seguiment individualitzat i especialitzat per a aquest col·lectiu, de formació i d’adquisició d’experiència professional en entitats públiques i privades, amb l’objectiu de facilitar l’entrada i la permanència al mercat de treball. Endemés, s’inclourà en el Programa pel foment de l’ocupabilitat del Govern, previst a la Llei 13/2019, del 15 de febrer, per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, com a marc de referència dels programes d’inclusió sociolaboral, en coherència amb l’Estratègia andorrana per a l’ocupació.

A través d’aquest Reglament, que es compon de quinze articles, s’han definit els requisits que han de complir les persones beneficiàries i els agents col·laboradors del Programa d’inclusió sociolaboral. També es regulen les condicions i característiques del contracte d’inclusió sociolaboral i s’estableixen les obligacions de totes les parts implicades en el procés de contractació. Així mateix, es detallen els aspectes organitzatius de la Comissió Tècnica d’Avaluació i Seguiment, encarregada d’efectuar el seguiment i el control de la contractació, vetllant, en tot cas, pel correcte desenvolupament de la persona beneficiària del Programa.

Finalment, per aquelles persones beneficiàries que han desenvolupat correctament el Programa, s’estableix un procediment de derivació i vinculació al món laboral mitjançant el Programa de foment de la contractació i la formació pràctica en el sí de l’empresa dels joves actius de 16 a 25 anys, del Servei d’Ocupació d’Andorra.

Ateses les consideracions esmentades, i a proposta del ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, el Govern, en la sessió del 10 de març del 2021, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament del Programa d’inclusió sociolaboral per a adolescents i joves en situació de risc.

Reglament del Programa d’inclusió sociolaboral per a adolescents i joves en situació de risc

Article 1. Objecte

Aquest Reglament té per objecte regular el Programa d’inclusió sociolaboral per a adolescents i joves en situació de risc (d’ara endavant, “el Programa”) per tal de fomentar la inclusió sociolaboral de l’adolescència i la joventut en situació de risc facilitant l’accés al mercat laboral del Principat d’Andorra, en un entorn ordinari, a través d’agents col·laboradors.
Article 2. Objectius del Programa

El Programa té com a objectius els següents:
LesLleis.com

a) Potenciar l’ocupabilitat com una dimensió bàsica a l’hora d’abordar els processos d’integració social per a adolescents i joves en situació de risc.
b) Garantir la formació laboral dels adolescents i joves per proporcionar-los un futur favorable, tant per a la persona mateixa com per a la participació en la societat.
c) Facilitar l’adquisició de capacitats i habilitats per al desenvolupament d’una feina.
d) Dur a terme la inserció laboral de la adolescència i la joventut.
e) Promoure el desenvolupament ple de la persona perquè pugui gestionar la seva vida de manera autònoma.
f) Millorar la qualitat de vida de les persones beneficiàries del Programa.

Article 3. Model

1. El Programa es basa en el model d’atenció integral i centrada en la persona, en el qual la persona és el centre de les diferents accions que es van planificant al voltant de la inserció laboral, tenint en compte en tot moment la seva dignitat, desitjos i preferències.

2. La persona participant és protagonista del seu procés d’aprenentatge i desenvolupament.
Article 4. Persones beneficiàries

1. Poden participar en el Programa els adolescents i joves que reuneixin els requisits següents:

a) Acreditar la residència legal i efectiva al Principat. Les persones majors d’edat han d’acreditar que hi han residit, legalment i de forma efectiva, durant un període mínim de tres anys immediatament anteriors al moment de presentar la sol·licitud.
b) Tenir entre 16 i 25 anys.
c) No haver mantingut una ocupació laboral estable superior a sis mesos de manera ininterrompuda.
d) En cas d’ésser menor d’edat, acreditar un estat de salut adient, mitjançant un certificat mèdic, per desenvolupar la tasca laboral encomanada.
e) Trobar-se en seguiment per les àrees d’atenció a la infància, l’adolescència i la joventut adscrites al ministeri competent en matèria d’afers socials, i que els professionals referents de l’adolescent o el/la jove considerin que es troba en una situació de risc i la seva idoneïtat com a candidat/a per participar en el Programa.
S’entén per situació de risc de l’adolescent o jove aquella que afecta el seu desenvolupament i benestar, quan es veuen limitats o perjudicats per qualsevol circumstància personal, familiar o social i que sigui necessària la intervenció de les administracions públiques competents per eliminar, reduir o compensar les dificultats per les quals estigui passant.


2. En els supòsits que la persona beneficiària del Programa sigui una persona menor d’edat, ha de signar, conjuntament amb els progenitors, la persona tutora o guardadora, una declaració de compromís mitjançant la qual es compromet a participar de forma efectiva en les accions d’informació, orientació, formació i capacitació pràctica adreçades a augmentar la seva ocupabilitat.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.