Decret pel qual s’aprova el reglament regulador del procediment de cotització i de recaptació de la seguretat social
Índex
[Mostra/Amaga]Els capítols segon i tercer del títol II del llibre segon de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la Seguretat Social regulen els aspectes relatius a la cotització i a la recaptació dels recursos del sistema de la Seguretat Social.
LesLleis.com
Els procediments administratius relatius a la cotització i a la recaptació s’han d’establir per reglament.
El Reglament regulador del procediment de cotització i de recaptació de la Seguretat Social s’estructura en quatre títols: el títol I desenvolupa les normes generals en relació amb l’obligació i la dinàmica de la cotització; els títols II i III fan referència a la cotització al règim general i als règims especials, respectivament; i el títol IV desenvolupa els aspectes relatius a la recaptació.
A proposta de la ministra de Salut, Benestar i Treball, el Govern, en la sessió del 10 de febrer del 2010, aprova aquest Decret.
Article únic
S’aprova el Reglament regulador del procediment de cotització i de recaptació de la Seguretat Social, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra, sense perjudici de produir efectes des de l’entrada en vigor de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la Seguretat Social, per a tot el que sigui favorable als assegurats.
Reglament regulador del procediment de cotització i de recaptació
Títol I. Normes generals
Capítol primer. Regles generals
Article 1
Objecte
Aquest Reglament regula els procediments relatius a la cotització i a la recaptació previstos en els capítols segon i tercer del títol II del llibre segon de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la Seguretat Social.Article 2
Obligatorietat de la cotització
1. Estan obligades a cotitzar a la Seguretat Social totes les persones, siguin físiques o jurídiques, que es troben dins de l’àmbit de l’aplicació de la Llei de la Seguretat Social.2. És nul tot pacte pel qual una persona assumeix l’obligació de pagar tota la quota de cotització o una part, la qual correspon a una altra persona obligada, així com qualsevol tipus de renúncia relativa a drets i obligacions en aquesta matèria.
Capítol segon. Dinàmica de l’obligació de cotitzar
Article 3
Naixement
1. L’obligació de cotitzar neix amb el començament del treball assalariat, l’activitat professional per compte propi, la situació relacionada amb l’activitat de les persones que dóna lloc a la seva inclusió en el camp d’aplicació dels règims especials o el començament de la percepció d’una prestació.2. La sol·licitud d’alta en algun dels règims de la Seguretat Social implica l’inici de l’obligació de cotitzar. Presumiblement, l’inici d’aquesta situació, que correspon a les que es descriuen en el paràgraf anterior, se situa des de la data d’entrada de la sol·licitud, sense perjudici que, si escau, pugui ser desestimada.
Article 4
Durada de l’obligació de cotitzar
1. L’obligació de cotitzar es manté durant tot el període en què les persones assalariades presten serveis a una empresa, fan una activitat per compte propi i duen a terme la seva activitat econòmica, es troben incloses dins dels diversos règims especials, o les pensionades que reben una prestació o pensió del sistema de Seguretat Social.2. L’obligació de cotitzar finalitza quan se suspèn el contracte de treball, sempre que no suposi la percepció d’una prestació o pensió del sistema de Seguretat Social o es tracti de persones internades en establiments penitenciaris.
Article 5
Extinció de l’obligació de cotitzar
1. L’obligació de cotitzar s’extingeix amb el cessament de la relació laboral, de l’activitat econòmica per compte propi o de la situació que determina el naixement i la subsistència de l’obligació de cotitzar, sempre que es comuniqui la baixa en el temps i la forma establerts.2. En els casos en què no se sol·liciti la baixa, es formuli fora del termini i amb un model o mitjà diferent dels establerts, o s’hagi tramitat d’ofici o a instància de la persona assalariada, l’obligació de cotitzar no s’extingeix fins que es resolgui l’expedient corresponent.
3. La sol·licitud i el reconeixement de la baixa no extingeix l’obligació de cotitzar si continua vigent la situació que determina aquesta obligació.
Registreu-vos a LesLleis.com per
accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.