Carregant...
 

Decret d’aprovació del Reglament d’ajut al foment de pràctiques agràries específiques per al manteniment del medi natural


Exposició de motius

La Llei d’agricultura i ramaderia, del 22 de juny del 2000, estableix com un dels seus objectius principals la conservació del medi natural d’Andorra mitjançant el manteniment de les pràctiques agrícoles i ramaderes tradicionals.

Amb aquest objectiu, crea i estableix els mecanismes de funcionament de diferents tipologies d’ajuts públics que pretenen fomentar la pervivència dels sistemes de cria del bestiar de renda que han d’assegurar la presència habitual de vaques, cavalls, ovelles i cabres tant en els rebaixants de les valls com a les pastures comunes. D’entre aquests tipus d’ajuts cal destacar el dedicat a les pràctiques ramaderes tradicionals de muntanya o el destinat al dall dels prats com a eines essencials per aconseguir els objectius fixats per la Llei.

La norma també preveu que el Govern estableixi reglamentàriament els procediments perquè els titulars d’explotacions agràries puguin obtenir altres menes d’ajuts, com el que es crea mitjançant l’article 19 de la Llei i que va dirigit al foment de pràctiques agràries específiques adequades per al manteniment del medi natural. Així, de forma específica, s’encomana al ministeri encarregat de l’agricultura l’establiment d’un ajut per recuperar per a l’ús agrari prats o feixes deixats a l’erm i que es troben en via d’emboscament i per a les pràctiques agràries que afavoreixen la conservació de la biodiversitat i el manteniment del medi natural i del paisatge en zones determinades.

Amb aquest objectiu, aquest Reglament estableix els criteris, les condicions i els imports d’atorgament de dos nous ajuts dels quals es podran beneficiar els titulars de les explotacions agràries: un dirigit a fomentar la recuperació o millora de terrenys que es trobin a l’erm per a l’ús agrari i un altre per assegurar la conservació de les comunitats vegetals representatives dels Hàbitats d’interès comunitari del tipus 48 (Arrhenatherion) i del tipus 49 (Triseto-Polygon bistortae) identificats segons el Mapa d’hàbitats d’Andorra (Carreras et al., 2013).

Aquest Reglament s’emmarca igualment en les accions específiques incloses en l’Estratègia nacional del paisatge, aprovada pel Govern el 27 d’abril del 2011, i l’Estratègia nacional de la biodiversitat, aprovada pel Govern el 19 d’octubre del 2016, i desenvolupa eines que han de permetre la suma d’accions sobre superfícies de terreny de petita dimensió però que poden tenir un impacte més gran sobre el conjunt del medi natural per recuperar paisatges agrícoles que han deixat de ser visibles, com les estructures en feixes, o salvaguardar zones d’alt valor biològic mitjançant l’única mesura de seguir explotant-les de forma tradicional i sostenible.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, el Govern, en la sessió del 18 d’abril del 2018, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament d’ajut al foment de pràctiques agràries específiques per al manteniment del medi natural, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament d’ajut al foment de pràctiques agràries específiques per al manteniment del medi natural

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte

L’objecte del Reglament és establir els mecanismes i les regulacions necessaris perquè l’Administració atorgui els ajuts destinats al sector agrícola i ramader que recull l’article 19 de la Llei d’agricultura i ramaderia, del 22 de juny del 2000. Fixa les condicions aplicables als titulars de les explotacions agràries per poder aspirar als ajuts relatius per recuperar o millorar terrenys que es trobin a l’erm i per a l’aplicació de pràctiques agràries per afavorir la conservació de la biodiversitat vegetal.
Article 2. Àmbit d’aplicació

El Reglament és aplicable als titulars d’una explotació agrària degudament inscrita prop del Registre d’Explotacions Agràries tutelat pel Departament d’Agricultura.
Article 3
Definicions
A efectes del Reglament, s’entén per:

a. Recuperació d’una parcel·la per a ús agrari: quan, en una parcel·la que es trobi a l’erm, és necessària una desbrossada prèvia del terreny, inclosa la retirada de peus arboris, en major o menor mesura, o qualsevol altra actuació que requereixi autoritzacions oficials emeses pels comuns o pel Govern per a la realització dels treballs, i un laboreig i la sembra de nova pastura, si escau, per al seu ús com a dall o peixeder o la implantació d’un conreu i el seu manteniment posterior.
b. Millora d’una parcel·la per a ús agrari: quan, en una parcel·la que es trobi a l’erm, és necessari un laboreig previ del terreny, la sembra de nova pastura, si escau, per al seu ús com a dall o peixeder o la implantació d’un conreu i el seu manteniment posterior.
c. Terreny o parcel·les a l’erm: terreny o parcel·les que no han estat declarades al Registre d’Explotacions Agràries o declarades a l’erm com a mínim durant el darrer any segons les dades contingudes al Registre d’Explotacions Agràries.
d. Terreny mecanitzable: terreny en què els treballs de recuperació o millora es poden dur a terme amb maquinària pesant.
e. Terreny semimecanitzable: terreny en què els treballs de recuperació o millora es poden dur a terme amb maquinària lleugera.

Capítol segon. Ajut per a la recuperació o millora de parcel·les que es trobin a l’erm per a l’ús agrari

Article 4. Procediment de sol·licitud per a l’obtenció de l’ajut

1. Sol·licitud

a. Els titulars d’una explotació agrària, siguin persones físiques o jurídiques, interessats a obtenir un ajut per a la recuperació o millora de parcel·les que es trobin a l’erm per a l’ús agrari, han d’adreçar una sol·licitud específica segons el model establert en l’annex I, mitjançant el Servei de Tràmits, al Departament d’Agricultura del Govern.
b. A més de la documentació enumerada en l’apartat 2 d’aquest article, la sol·licitud s’ha d’acompanyar de qualsevol altre document que permeti acreditar el compliment dels requisits exigits per aquest Reglament.
c. Les sol·licituds han de dipositar-se al Servei de Tràmits entre l’1 d’abril i el 15 de juny de cada any.

LesLleis.com

2. Documentació que ha d’acompanyar la sol·licitud:

a. Fotografies de l’estat inicial.
b. Etiquetes de composició de la sembra utilitzada o etiquetes d’identificació del conreu implantat si s’escau.


3. El Servei de Tràmits del Govern entra la sol·licitud i la tramet amb la documentació annexa al Departament d’Agricultura. Si el Departament d’Agricultura observa que hi manca informació, dades o documents, requereix al sol·licitant que, en el termini de deu dies hàbils a comptar de l’endemà de rebre la notificació, esmeni el defecte o adjunti els documents preceptius, amb la indicació que, si no ho fa, es considerarà que desisteix de la seva sol·licitud.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.