Carregant...
 

Decret d’aprovació del reglament regulador de la classificació dels habitatges d’ús turístic (HUT)


Exposició de motius

Vista la Llei 16/2017, del 13 de juliol, general de l’allotjament turístic;

La Llei 16/2017, del 13 de juliol, general de l’allotjament turístic, en l’article 23, defineix els habitatges d’ús turístic (d’ara endavant, HUT) com a habitatges que són cedits pel seu propietari o titular dels drets reals, directament o indirectament, als clients a canvi d’una contraprestació econòmica o de qualsevol altre tipus, per a una estada turística.

Els HUT han de disposar de la cèdula o del certificat d’habitabilitat i, cumulativament, del butlletí elèctric, i han de reunir els requisits tècnics i d’equipaments establerts reglamentàriament. Els HUT se cedeixen sencers, i no se’n permet la cessió per estances ni la prestació de cap servei de restauració.

L’article 24 d’aquesta mateixa Llei estableix que els HUT, d’acord amb les seves característiques d’edificació, es divideixen en un sol grup: apartaments, estudis, cases o xalets, i cases adossades.

De la mateixa manera, l’article 40.2 afirma que els HUT han d’estar inscrits en el registre corresponent, i més endavant, en l’apartat 10, que la finalitat del Registre d’HUT és identificar els HUT autoritzats i les seves característiques.

L’article 25, de classificació dels HUT, estableix que els HUT es poden classificar d’una a cinc categories, identificades per estrelles, les quals es poden subdividir en àrees d’avaluació.

En el text de la Llei 16/2017 es menciona moltes vegades la paraula qualitat, vinculada a qualitat de l’oferta, qualitat dels serveis, nivells de qualitat, servei de qualitat, o simplement qualitat en el sentit més ampli. Aquesta voluntat del legislador d’incrementar en general la qualitat dels serveis i dels equipaments que s’ofereixen es pretén incorporar en aquest Reglament i fer-ho de dos maneres ben definides. La primera, a través d’uns criteris d’obligat compliment per obtenir el registre d’HUT i d’EGHUT, adaptats als nous comportaments de viatge dels turistes. La segona, introduint un concepte innovador a l’hora d’atorgar la classificació d’un HUT: l’avaluació de la reputació en línia.

No obstant això, cal mencionar que la disposició transitòria tercera de la Llei 16/2017 determina que tots els apartaments moblats per a vacances (AMV) registrats en el moment de l’entrada en vigor d’aquest Reglament disposen d’un termini d’un any, a partir d’aquesta data, per sol·licitar la seva inscripció en el Registre d’HUT.

Aquest termini suposa que durant un any conviuran AMV i HUT, és a dir, que no tots tindran el número de registre d’HUT, que serà la referència que farem servir per conèixer la seva reputació en línia. Per la qual cosa, a hores d’ara no disposem d’una base suficient i fiable d’informació que ens permeti determinar la reputació en línia de la majoria d’AMV que el Ministeri de Turisme té registrats, i que amb tota probabilitat és convertiran en HUT.

Per una altra banda, una part important dels actuals AMV no es comercialitzen a través de plataformes de contractació per internet sinó que ho fan mitjançant EEAM (empreses explotadores d’apartaments moblats), agències de viatge o tour operadors internacionals, que han tancat acords comercials directament amb aquestes EEAM. Aquest fet explica que una gran part de l’oferta de AMV no sigui visible a les plataformes de contractació per internet i en conseqüència, que no tinguin valoració en línia.

Per aquest motiu, la introducció de la reputació en línia dels HUT, com a element de ponderació per assolir una de les categories que es defineixen a l’article 1 d’aquest Reglament, es posposa en el temps fins que hagi finalitzat el primer any d’aplicació d’aquest Reglament, i fins que es disposi dels mecanismes adequats per conèixer la reputació en línia dels HUT de manera fiable i objectiva.

D’altra banda, passat el primer any d’aplicació d’aquest Reglament, el ministeri responsable del turisme podrà definir, si escau, altres eines i mecanismes de valoració de la qualitat dels serveis dels HUT.

Finalment, la disposició final primera faculta el Govern perquè en el termini màxim de dotze mesos a comptar de la seva entrada en vigor desenvolupi, entre d’altres, el Reglament regulador de la classificació dels habitatges d’ús turístic, el qual ha d’establir els requisits i les particularitats de la classificació dels habitatges d’ús turístic.

Aquest reglament està estructurat en 1 capítol, una disposició addicional i una disposició derogatòria per tal d’ordenar millor els seus preceptes, i fer-lo, en general, més entenedor.

A proposta del ministre de Turisme, el Govern, en la sessió del dia 25 d’abril del 2018, decreta:
Article únic

S’aprova el Reglament regulador de la classificació dels HUT, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Capítol primer. Classificació dels HUT

Article 1. Classificació per categories

Tots els HUT que estan en possessió del número de registre d’HUT es poden classificar de manera voluntària en les categories següents:

1. Categoria d’una estrella (*)
2. Categoria de dos estrelles (**)
3. Categoria de tres estrelles (***)
4. Categoria de quatre estrelles (****)
5. Categoria de cinc estrelles (*****)

Article 2. Assignació de categoria

La classificació d’un HUT s’assigna mitjançant una puntuació mínima que varia depenent de la categoria i que s’obté mitjançant el compliment de diversos requisits voluntaris.
Article 3. Voluntarietat de classificació per estrelles

La classificació d’un HUT per estrelles és voluntària. Un cop assolida una categoria, aquesta categoria ha de constar a l’interior de l’HUT juntament amb el número de registre d’HUT.
Article 4. Categoria d’una estrella

Perquè un HUT obtingui la categoria d’una estrella (*) ha d’obtenir, com a mínim, cent (100) punts dels requisits voluntaris.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.