Carregant...
 

Decret


Decret del 22-7-2020 d’aprovació del Reglament de les activitats de lleure.

Exposició de motius

L’educació està experimentant certes transformacions, com ara l’obertura d’altres àmbits i camps d’intervenció, de manera que l’escola ha deixat de ser l’únic agent encarregat de l’ensenyament, i l’educació en el lleure obre dia rere dia noves perspectives d’intervenció educativa així com noves formes d’aprenentatge.

Les activitats de lleure són les que es duen a terme en centres d’educació no formal en el temps lliure dels infants i els adolescents, el qual dediquen lliurement als seus interessos i aficions; són activitats que tenen lloc fora de l’àmbit familiar i en horaris no lectius, i que poden comprendre activitats de joc, d’esbarjo, culturals i esportives. En aquest context, els professionals de l’àmbit del lleure són clau per a l’educació integral dels infants i adolescents, ja que exerceixen funcions concretes per promoure la salut dels infants i adolescents, la seva socialització i l’ensenyança en valors.

Per tant, les activitats de lleure es configuren com un canal d’aprenentatge en què els infants i els adolescents adquireixen competències i habilitats per al seu desenvolupament integral i són un mitjà per construir un grup social i solidari.

Aquests tipus d’activitats compten amb una llarga tradició a Andorra i l’increment de l’oferta d’activitats de lleure en els últims temps requereix establir uns requisits mínims per dur-les a terme complint amb un doble objectiu: dotar de seguretat jurídica el teixit empresarial i associatiu que les organitza, facilitar l’accés a aquestes activitats i garantir la igualtat d’oportunitats, la seguretat, la salut i la integritat física dels infants i els adolescents que hi prenen part.

En l’elaboració d’aquest Decret s’ha tingut en compte la Llei 14/2019, del 15 de febrer, qualificada dels drets dels infants i els adolescents (en endavant, “Llei 14/2019”), atenent el col·lectiu al qual es dirigeix; i a més, s’ha comptat amb un ampli consens dels agents socials encarregats de l’atenció i la protecció dels infants i els adolescents, per tal que s’adeqüés a les necessitats d’aquest col·lectiu i a la realitat socioeconòmica actual.

Per tot el que s’ha exposat, i en virtut de la disposició final novena de la Llei 14/2019, que encomana al Govern l’aprovació d’un reglament que desenvolupi la matèria del lleure, es promou la publicació d’aquest Reglament, que es desglossa en 25 articles, una disposició addicional, una disposició transitòria i una disposició final.

El capítol primer, i els articles de l’1 al 5 que en formen part, incideix en les disposicions generals i, en concret, regula l’objecte del Reglament i els tipus d’activitats de lleure subjectes i excloses de l’aplicació de les disposicions establertes en aquest Reglament, i en defineix els conceptes bàsics.

El capítol segon, que es desglossa en els articles 6 al 14, regula els recursos humans necessaris per poder desenvolupar activitats de lleure: els defineix, estableix els requisits d’accés a la plantilla i regula les funcions i competències de cada una de les categories.

El capítol tercer, de l’article 15 al 25, regula les condicions per desenvolupar les activitats de lleure. En concret, incideix en l’organització de les activitats tenint en compte les capacitats de totes les persones inscrites, i fa referència especialment a la inclusió de les persones amb discapacitat; estableix els requisits mínims que cal complir a l’hora d’organitzar una activitat de lleure; regula el procediment de comunicació de l’activitat al departament competent en matèria de joventut, i detalla la documentació obligatòria de què ha de disposar el responsable de l’activitat. També fixa les condicions per desenvolupar les activitats en el medi natural i, en concret, les acampades. Finalment, incideix en les normes en matèria sanitària i la relativa a la protecció de dades personals que són aplicables.

La disposició addicional concreta en quines circumstàncies els infants menors de tres anys poden accedir a les activitats de lleure, sens perjudici de l’edat mínima establerta.

La disposició transitòria atorga un termini de dos anys perquè les persones físiques o jurídiques que organitzin activitats de lleure s’adaptin als requisits d’aquest Decret.

En última instància, la disposició final estableix l’aplicació subsidiària d’aquest Decret per al servei d’esplai, que es regeix pel Reglament de prestacions tècniques i tecnològiques i de la Cartera de serveis socials i sociosanitaris, del 7 de juny del 2017.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta del ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, el Govern, en la sessió del dia 22 de juliol del 2020, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament de les activitats de lleure, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament de les activitats de lleure

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació

1. Aquest Reglament té per objecte regular l’organització i les condicions per desenvolupar les activitats dutes a terme en el temps de lleure, adreçades als infants i adolescents, a les quals es fa referència en els articles següents, organitzades o promogudes per persones físiques o jurídiques, públiques o privades.
LesLleis.com

També estableix els recursos humans necessaris per poder dur a terme les activitats de lleure, els requisits que han de complir les persones que exerceixen en aquest àmbit i les ràtios d’infants i adolescents.

2. Les disposicions previstes en aquest Reglament s’apliquen a totes les activitats que es desenvolupin a Andorra.

3. A efectes d’aquest Reglament, s’entén per infant la persona amb una edat compresa entre els tres anys i els onze anys, i per adolescent la persona amb una edat compresa entre els dotze anys i la majoria d’edat que s’estableixi legalment.
Article 2. Activitats subjectes

1. Les disposicions d’aquest Reglament són aplicables a les activitats que es facin en el temps de lleure, concretament en període extraescolar o de vacances escolars, que es desenvolupin a Andorra, i en què prenguin part un mínim de quatre infants i adolescents, amb independència de qui les promogui, organitzi o desenvolupi, siguin persones físiques o jurídiques, públiques o privades, amb ànim de lucre o sense.

2. Aquestes activitats han de tenir com a finalitat afavorir la participació social, la diversió, la formació, el descans i les relacions dels participants, en execució d’un projecte o programa socioeducatiu de lleure, i s’han de fer en l’àmbit de l’educació no formal.
Article 3. Activitats excloses

Queden excloses de l’aplicació d’aquest Reglament les activitats següents:

a) Les activitats que tinguin caràcter familiar o les que facin infants o adolescents a títol particular i sense que estiguin representats per cap persona física o jurídica, pública o privada, formalment constituïda.
b) Les activitats escolars organitzades pels centres educatius que es facin durant el període lectiu i estiguin dirigides pels professionals del centre sobre la base del contingut propi del programa educatiu.
c) Les activitats promogudes, organitzades o desenvolupades pels centres residencials d’acolliment o pels serveis d’intervenció socioeducativa no residencial per a infants i adolescents, quan estiguin dirigides pels professionals d’aquests serveis.
d) Les pràctiques esportives de caràcter privat, els entrenaments, les jornades de tecnificació, la formació de tècnics de l’esport, les competicions, o qualsevol altra manifestació o esdeveniment esportiu desenvolupat per entitats privades esportives que no s’ajusti o s’assimili a les activitats que preveu l’article precedent, d’acord amb el que estableix la legislació vigent en matèria d’esports.
e) Les activitats de formació no reglada de caràcter acadèmic, cultural, de reforç educatiu o d’ampliació d’estudis.
f) Les activitats organitzades per una entitat pública o privada, en què la participació dels infants i els adolescents és esporàdica, generalment sense inscripció prèvia i en què les persones participants van acompanyades d’un familiar.

Article 4. Tipologia d’activitats de lleure

1. Als efectes d’aquest Reglament, s’entén per:

a) Esplai: servei social adreçat a l’atenció de la infància i l’adolescència en horaris extraescolars i durant el període de vacances, sense pernoctació, que proporciona atenció, entreteniment i formació mitjançant una programació d’activitats de lleure, i que es desenvolupa en centres socials inscrits degudament al Registre Nacional de Centres Socials i Sociosanitaris.
b) Casal de vacances: activitat de lleure que es du a terme en període de vacances escolars sense cap tipus de continuïtat durant l’any i sense pernoctació.
c) Colònies: activitat amb pernoctació i estada en una instal·lació fixa dotada dels serveis corresponents per satisfer les necessitats bàsiques, que ha de disposar de l’autorització administrativa pertinent per dur a terme aquesta activitat (alberg juvenil, casa de colònies, residència o similars).
d) Ruta per etapes: activitat consistent en una marxa itinerant en què cada nit es pernocta en un lloc diferent d’un recorregut preestablert. La pernoctació pot ser en tendes d’acampada, refugis, albergs o qualsevol altra instal·lació adequada per a aquest tipus de sortides. Puntualment es pot fer bivac sempre que es compleixin les mesures de seguretat per garantir la integritat física dels infants i els adolescents que hi prenen part. També té caràcter itinerant quan les pernoctacions no superin les dos nits consecutives.
e) Acampada: activitat a l’aire lliure amb pernoctació, principalment en tendes d’acampada o altres mitjans mòbils, amb independència que s’instal·lin en terrenys dotats d’infraestructura fixa o permanent.


2. Es considera activitat de lleure amb pernoctació l’activitat que comporta passar la nit fora del domicili habitual de l’infant o l’adolescent.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.