Carregant...
 

Llei 12/2022, del 12 de maig, de protocol i cerimonial


Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 12 de maig del 2022 ha aprovat la següent:

Llei 12/2022, del 12 de maig, de protocol i cerimonial

Exposició de motius

Arran de l’aprovació de la Constitució, esdevé cada vegada més necessari poder disposar d’una llei que reguli l’ordre de precedència de les autoritats en els diferents actes oficials organitzats per les autoritats, institucions i entitats públiques.

A més, el 2021 el Principat d’Andorra va ser seu i organitzador de la Cimera Iberoamericana, fet que va comportar un important desplegament protocol·lari per acollir caps d’Estat i de Govern, ministres i altres autoritats estrangeres.

En aquest sentit, i a fi i efecte d’harmonitzar els actes, la Llei recull els tractaments protocol·laris, l’ús cerimonial dels edificis i dels espais públics, l’establiment per llei de l’ordre tradicional protocol·lari de les parròquies, la rebuda dels coprínceps, les visites oficials d’autoritats estrangeres i una referència a les festes nacionals, a l’ús de la bandera als edificis públics, al dol nacional, al dol oficial i al dol comunal, als funerals d’estat i a l’atorgament de condecoracions.

D’acord amb els preceptes esmentats, la Llei diferencia dos tipus d’actes: uns anomenats oficials i uns altres anomenats no oficials. Els primers disposen d’un règim de precedència específic i els segons estan sotmesos a un procediment comú.

Aquest text s’ha elaborat tenint en compte la Constitució i les lleis, la tradició i també el costum de la pràctica diària al Principat d’Andorra, mantenint presents i representades les principals institucions del nostre país, tot deixant oberta la possibilitat que cada institució o entitat organitzi lliurement la cerimònia tal com consideri.

Així, la Llei es limita a preservar una preeminència per a les autoritats, institucions i entitats i l’exclusivitat de reservar les ubicacions de les cerimònies en els respectius espais públics.

Capítol primer. De l’ordre de precedències

Article 1. Objecte

Aquesta Llei determina l’ordre de precedències en els actes, el seu tractament protocol·lari, la rebuda dels coprínceps i autoritats estrangeres quan entren en territori andorrà, l’ús en les celebracions dels espais i edificis públics, les festes nacionals, el règim de dol nacional, els funerals d’estat i l’atorgament de condecoracions.
Article 2. Territorialitat

La Llei s’aplica a tot el territori nacional i a les representacions diplomàtiques d’Andorra a l’estranger.
Article 3. Precedència

1. En una cerimònia oficial la precedència ve determinada pel càrrec que ocupa l’autoritat que hi assisteix, i en cap cas l’ordre de prelació ve determinat per les persones.

2. L’ordre es fixa segons els règims de precedències establerts específicament per als actes oficials i pel procediment comú per als actes no oficials.

En cas que sigui impossible l’aplicació de l’ordre establert per aquesta Llei, l’ordre alfabètic dels cognoms s’aplicarà subsidiàriament.
LesLleis.com

3. Les persones acompanyants o cònjuges no tenen lloc en l’ordre de precedències, excepte el/la cònjuge de S. E. el/la Copríncep/Coprincesa Francès/esa, que ostentarà l’ordre de precedència posterior a aquest/a. Tanmateix, en manifestacions culturals i esportives, les autoritats, institucions i entitats públiques organitzadores poden decidir el lloc on se situen aquestes persones.

No obstant l’exposat en el paràgraf anterior, l’organització d’actes oficials amb autoritats estrangeres tindrà en compte els usos i costums nacionals i internacionals a l’efecte de l’assignació de l’ordre de precedència dels seus/de les seves cònjuges.

4. Cada autoritat, institució o entitat pública, mitjançant els seus/les seves representants, determina el lloc on se celebra la cerimònia i les autoritats convidades.
Article 4. Classificació dels actes

1. Els actes oficials es classifiquen en actes oficials de caràcter general i actes oficials de caràcter especial:

a) Són actes oficials de caràcter general, els convocats i organitzats pels coprínceps, pel Consell General, pel Govern, pel Consell Superior de la Justícia, pel Tribunal Constitucional i pels comuns, en ocasió d’esdeveniments nacionals o territorials.
b) Són actes oficials de caràcter especial, els convocats i organitzats per les altres autoritats, institucions i entitats públiques en ocasió d’esdeveniments popis de l’àmbit específic dels seus serveis, funcions o activitats.


2. Els actes no oficials es classifiquen en actes públics no oficials i actes privats:

a) Són actes públics no oficials els convocats i, si escaigués, organitzats per entitats privades oberts a la participació d’altres persones alienes a l’organitzador i amb vocació d’arribar a la societat.
b) Són actes privats els convocats i organitzats per particulars, sense vocació d’arribar a la societat.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.