Carregant...
 

Reglament pel qual s’estableixen les normes relatives als manipuladors d’aliments (Text refós per LesLleis.com)


Capítol I. Disposicions generals


Secció primera. Objecte i àmbit d’aplicació

Article 1

L’objecte d’aquest Reglament és:

1. Establir les normes generals d’higiene i els requisits sanitaris que han de complir els manipuladors d’aliments.

2. Determinar les responsabilitats que tenen els empresaris del sector alimentari per garantir una formació adequada dels manipuladors en temes d’higiene alimentària.

3. Establir les condicions que han de complir els centres dedicats a activitats de formació dels manipuladors d’aliments.
Article 2

Les normes d’aquest Reglament s’apliquen a:

1. Tota persona que intervé mitjançant la seva activitat laboral en la producció, la fabricació, l’elaboració, la transformació, la manipulació, l’emmagatzematge, la conservació, el condicionament, la distribució, el transport, la importació, l’exportació, l’intercanvi comercial, la comercialització, la venda, la cessió, el servei i en general l’ús o tinença de productes alimentaris destinats al consum humà.

2. Totes les empreses que realitzen activitats alimentàries.

3. Totes les persones naturals o jurídiques, públiques o privades, que desenvolupen activitats formatives dirigides als manipuladors d’aliments.
Article 3

Ultra les disposicions d’aquest Reglament i per als aspectes que no s’hi regulen, és d’aplicació la legislació vigent al Principat d’Andorra.

Secció segona. Definicions

Article 4

A efectes del present Reglament s’entén per:

1. Activitat alimentària: la producció, la fabricació, l’elaboració, la transformació, la manipulació, l’emmagatzematge, la conservació, el condicionament, la distribució, el transport i també la importació, l’exportació, l’intercanvi comunitari, la comercialització, la venda i/o la cessió (ja sigui de forma directa, per correu, de forma electrònica o per qualsevol altre mitjà) d’aliments, de productes alimentosos i/o alimentaris destinats al consum humà així com al seu ús, comerç o tinença amb aquesta finalitat immediata o futura.

2. Establiment alimentari: qualsevol centre públic o privat dedicat habitualment, temporalment o puntualment a qualsevol activitat alimentària.

3. Manipuladors d’aliments: totes les persones que per la seva activitat laboral habitual o temporal entrin en contacte amb els aliments com a conseqüència d’intervenir, encara que sigui de forma circumstancial, en qualsevol activitat alimentària.

4. Manipuladors d’aliments d’alt risc: els manipuladors d’aliments les pràctiques dels quals poden ser determinants per a la seguretat i la salubritat dels aliments.

Es consideren manipuladors d’alt risc les persones que:

a) es dediquen a les activitats de producció, fabricació, elaboració, transformació, manipulació i condicionament de plats preparats per a la venda, subministrament i servei directe al consumidor o a col·lectivitats (menjadors col·lectius socials o comercials);
b) estan en contacte directe amb productes frescos no envasats; i
c) tots els altres així catalogats per l’autoritat sanitària competent d’acord amb dades epidemiològiques, científiques o tècniques disponibles.


5. Portadors: totes les persones que alberguen de forma transitòria o crònica un agent infecciós específic d’una malaltia i que la poden propagar.

Aquestes persones poden manifestar o no símptomes clínics d’aquesta malaltia.

6. Higiene alimentària: el conjunt de mesures necessàries per garantir la seguretat i la salubritat dels productes alimentaris que cobreixen totes les fases posteriors a la producció primària, com ara la fabricació, l’elaboració, la transformació, la manipulació, el condicionament, l’emmagatzematge, la conservació, el transport, la distribució, la comercialització, la venda, la cessió, la importació, l’exportació i/o l’intercanvi comunitari.

7. Centres de formació de manipuladors d’aliments: associacions professionals del sector alimentari, entitats i/o empreses dedicades a elaborar, impartir i avaluar programes de formació destinats als manipuladors d’aliments i que han d’estar degudament autoritzats i registrats per exercir al territori nacional segons l’establert al present Reglament.

8. Autoritat sanitària competent: el ministeri encarregat de la salut.





Registreu-vos a LesLleis.com per
accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.