Carregant...
 

Decret de modificació del Reglament d’ajuts a l’habitatge de lloguer


Exposició de motius

El 30 de març del 2005 es va aprovar el Reglament d’ajuts a l’habitatge de lloguer, el qual posa en funcionament, per primera vegada, dos tipus d’ajuts destinats a millorar les condicions d’accés i manteniment dels habitatges de lloguer a les llars amb situacions econòmiques més vulnerables.
LesLleis.com

L’experiència de la primera convocatòria d’ajuts a l’habitatge de lloguer va aportar informació que va permetre millorar el procediment d’atorgament dels ajuts i que es va plasmar en les modificacions introduïdes en el reglament aprovat el 26 d’octubre del 2005.

De la mateixa manera, la segona convocatòria de l’any 2005 també ha aportat més informació que ha permès seguir millorant el sistema d’ajuts a l’habitatge.

De les modificacions aportades al reglament per a la convocatòria de l’any 2006 podem destacar la introducció de les famílies nombroses com un dels col·lectius prioritaris així com la disminució dels anys de residència efectiva al país per poder sol·licitar un ajut.

Altres modificacions, de caràcter més tècnic, són l’increment dels percentatges d’ajut de tots els col·lectius. També s’incrementen els barems d’ingressos màxims i l’import màxim d’ajut mensual.

Les modificacions aportades s’introdueixen amb la voluntat de millorar el procediment d’atorgament d’ajuts per a la convocatòria de l’exercici 2006.

Per raons de seguretat jurídica, es publica íntegrament el Reglament amb la inclusió de totes les modificacions i es deroga el Reglament vigent.

A proposta de la ministra d’Habitatge, Joventut, Ensenyament Superior i Recerca, el Govern, en la sessió del 3 de maig del 2006, aprova la modificació del Reglament d’ajuts a l’habitatge de lloguer.
Article únic

S’aprova la modificació del Reglament d’ajuts a l’habitatge de lloguer, que entrarà en vigor el mateix dia de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Disposició derogatòria

Queda derogat el Reglament d’ajuts a l’habitatge de lloguer del 26 d’octubre del 2005, publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra núm. 91, del 27 d’octubre del 2005.

Reglament d’ajuts a l’habitatge de lloguer

Capítol primer. Generalitats

Article 1
Objecte i àmbit d’aplicació
1. L’objecte d’aquest Reglament és establir els requisits per accedir als ajuts a l’habitatge, el procediment de tramitació i el procediment d’atorgament d’ajuts a l’habitatge de tipus econòmic en forma de crèdits i en forma de subvencions.

2. Els ajuts es destinen a persones o famílies que visquin o optin per viure en un habitatge de lloguer ubicat al Principat d’Andorra, que compleixin els requisits establerts per accedir-hi i segueixin el procediment de tramitació.
Article 2
Definicions
Als efectes del present Reglament, els conceptes que s’indiquen a continuació tenen el significat següent:

a) Titular de l’ajut: és la persona física que representa la llar en el procediment de sol·licitud i que disposa d’un contracte de lloguer de l’habitatge per al qual ha demanat l’ajut.
En els casos d’emancipació s’entén per titular de l’ajut la persona física que sol·licita un ajut per a l’habitatge que pretén llogar.
b) Domicili permanent i habitual: es considera domicili habitual i permanent l’habitatge que es destina a residència principal i que no està desocupat més de tres mesos per any.
c) Ingressos de la llar: s’entén per ingressos de la llar tots els ingressos econòmics i/o patrimonials generats per tots els membres que conviuen a la llar a excepció dels ingressos dels fills a càrrec i de les prestacions d’assistència social atorgades pel ministeri competent en matèria d’atenció social.
d) Llar: s’entén per llar el conjunt de persones que conviuen o cohabiten en un mateix domicili independentment de si entre elles existeix una relació de parentiu o no.
En els casos d’emancipació, s’entén que es fa referència al conjunt de membres de la nova llar que es pretén crear.
e) Persona jove: Es considera jove tota persona de 18 a 30 anys.
f) Persona gran: Es considera gran tota persona a partir de 65 anys, i també les persones a partir de 60 anys titulars d’una pensió d’invalidesa atorgada per la Caixa Andorrana de Seguretat Social.
g) Família monoparental: La formada per una persona adulta sola (pare, mare o tutor) amb fills a càrrec i sense parella o nou cònjuge.
h) Família nombrosa: La formada per tres o més fills a càrrec.
i) Persona discapacitada: La que presenta un grau de menyscabament igual o superior al 33% segons la Llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat i normes de desplegament.
j) Fill a càrrec: Els menors de 18 anys, i fins als 25 anys sempre que estiguin estudiant. Els fills amb discapacitat es consideren a càrrec independentment de la seva edat sempre que convisquin a la mateixa llar.
k) Import mensual del lloguer: Correspon a la despesa neta del lloguer de l’habitatge sense incloure les despeses complementàries als serveis derivats de l’habitatge com, per exemple, la calefacció, l’aigua, l’aparcament, etc.
l) Any civil: s’entén per any civil l’exercici que s’inicia l’1 de gener i finalitza el 31 de desembre.

Article 3
Tipus d’ajuts
1. Programa d’ajuts a l’eliminació d’obstacles a l’emancipació

Els joves que decideixin emancipar-se mitjançant un habitatge de lloguer i compleixin els requisits establerts en cada cas poden beneficiar-se de dos tipus d’ajuts: els crèdits a l’emancipació i les subvencions periòdiques a l’habitatge de lloguer.

2. Programa d’ajuts a l’arrendament Les llars que visquin en un habitatge de lloguer i compleixin els requisits establerts poden beneficiar-se d’una subvenció periòdica a l’habitatge de lloguer.
Article 4
Règim de compatibilitats
1. L’obtenció dels ajuts establerts en aquest Reglament és incompatible amb l’obtenció d’altres ajuts atorgats amb la mateixa finalitat per organismes públics o privats nacionals o estrangers, excepte en els supòsits de compatibilitat expressament reconeguts.

2. Aquests ajuts són compatibles amb altres ajuts en matèria d’habitatge que el Govern pugui establir.

3. Els crèdits a l’emancipació són compatibles amb els ajuts de tipus subvenció atorgats, si escau, pels comuns.

4. Les subvencions periòdiques a l’habitatge de lloguer atorgades pel Govern són compatibles i acumulables amb els ajuts de tipus subvenció atorgats, si escau, pels comuns, sempre que la suma dels ajuts no superi el 35% de l’import mensual del lloguer. Quan la suma dels ajuts supera aquest percentatge, l’ajut atorgat pel Govern en benefici d’una llar actua com a subsidiari dels que atorga el Comú. Així, en el cas que el beneficiari d’una subvenció periòdica a l’habitatge de lloguer sigui beneficiari d’algun ajut atorgat per les corporacions locals, ha de declarar-ho en la sol·licitud o comunicar-ho al Departament d’Habitatge en el moment en què esdevingui beneficiari del nou ajut. En aquest cas el Govern descomptarà del seu ajut l’import que el titular rebi de les corporacions locals.

5. Així mateix, els ajuts que s’estableixen en aquest Reglament són compatibles amb els ajuts a l’estudi atorgats pel ministeri competent en matèria d’educació i amb les prestacions d’assistència social atorgades pel ministeri competent en matèria d’atenció social.

Capítol segon. Ajuts a l’eliminació d’obstacles a l’emancipació

Article 5
Descripció del crèdit a l’emancipació
a) Consisteix en un préstec personal que no genera interessos, destinat exclusivament al finançament de les despeses que genera l’acció d’emancipar-se.
b) Poden beneficiar-se d’aquest ajut els joves que s’emancipin en règim de lloguer a partir de la data d’obertura de la convocatòria de l’ajut i que compleixin els requisits establerts.
c) L’import del préstec és d’un màxim de 3.000 euros per persona en cas d’emancipar-se sol i d’un màxim de 2.100 euros per persona que compleixi els requisits, en cas de fer-ho amb altres persones.
d) L’import del préstec s’ha de retornar en el termini màxim de trenta mesos i es pot optar per establir un període de carència per a l’inici del retorn de 12 mesos, d’acord amb la forma de retorn que s’estableixi en el contracte de préstec.
e) En el cas de préstecs atorgats a persones estrangeres titulars d’una autorització de residència i treball expedida pel Servei d’Immigració amb una caducitat inferior a trenta mesos, el termini de retorn del préstec a l’emancipació s’estableix per una durada com a màxim igual als mesos de vigència restants de l’autorització de residència i treball.
f) Només s’atorga un crèdit a l’emancipació per persona.




Registreu-vos a LesLleis.com per
accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.