Carregant...
 

Decret d’aprovació del reglament de modernització del Departament de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament


Exposició de motius

El Departament de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament, amb l’objectiu constant de millora, vol promoure una etapa de professionalització basada en propostes de reordenació organitzativa i de funcionament intern que tindran en compte l’optimització dels recursos humans disponibles, el control de la despesa, la racionalitat i l’eficiència.
LesLleis.com

Així mateix, altres elements bàsics en el Decret són el pla d’inversions en equipaments, el pla de renovació del parc de vehicles per adequar-lo a les necessitats del país, el pla de revisió i reposició d’utillatges i vestimenta i la promoció de la formació i de la vessant de prevenció i sensibilització del país, tot això orientat a la millora de la prestació del servei públic als ciutadans.

Aquest Decret de modernització del Departament de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament es dicta en l’exercici de l’àmplia potestat d’organització de què disposa el Govern per reordenar la relació estatutària amb els seus funcionaris i per disposar dels seus recursos humans, tècnics, tecnològics i operatius en les millors condicions, afavorint la qualitat, l’eficàcia, l’eficiència, la racionalitat, l’optimització i el valor afegit en els serveis prestats i atenent criteris d’interès general per bé del servei públic prestat.

En primer lloc, determina els elements bàsics de caràcter estratègic que orienten el procés de modernització del Departament i, en segon lloc, s’especifica l’estructura organitzativa del Departament, adscrivint els llocs de treball al cos especial de bombers, assignant els llocs de treball a les àrees, i creant una distribució geogràfica on s’ubiquen les quatre casernes.

Cal ressaltar, ensems, que davant els reptes que el Departament ha d’afrontar, cal dotar-se dels mitjans necessaris per tal que la Direcció, d’acord amb el criteri de racionalització i millora del servei públic, i respectant les condicions de treball dels bombers, pugui gestionar de forma efectiva l’operativitat i el funcionament del Departament.

Aquests aspectes de millora del funcionament i de promoció de l’operativitat del servei s’orienten a garantir la prestació dels serveis encomanats per interès públic, consolidar una organització més racionalitzada i més eficaç i eficient dels recursos humans, materials i tècnics disponibles i atendre els àmbits prioritaris com ara la prevenció i l’orientació tècnica de la professió, la formació del personal, el treball continuat a la caserna durant les hores de servei i la motivació dels professionals.

Finalment, la dotació de mitjans per al Departament inclou una sèrie d’inversions en la millora de les casernes, l’adequació dels vehicles a les característiques dels serveis prestats pels bombers al nostre país, la gestió i la reposició d’utillatges i vestimenta segons els procediments establerts, l’impuls de plans específics de formació i capacitació professional dels bombers i dels comandaments i la sensibilització del país a partir de plans de prevenció.

Atès que la situació de l’operativitat actual del Cos de Bombers mereix una atenció especial, ja que es tracta d’un cos, l’objectiu principal del qual és la seguretat de les persones i dels béns del nostre país, a proposta del ministre d‘Interior, el Govern, en la sessió del 10 de febrer del 2010

Decreta
Article únic

S’aprova el reglament de modernització del Departament de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament.
Article 1
Definició
1. La modernització del Departament de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament estableix les línies prioritàries d’actuació i els objectius parcials que s’han d’assolir en funció de la planificació.

2. Així mateix, estableix el funcionament bàsic que ha de permetre l’organització eficient i eficaç del treball i la distribució territorial i funcional adequada dels efectius.
Article 2
Principis bàsics d’actuació
La modernització del Departament de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament té en compte una sèrie de principis bàsics d’actuació que donen sentit a la modernització i han de guiar el canvi d’orientació del Departament, que són els següents:

Treball transversal amb altres departaments de l’Administració general per afavorir i millorar àmbits de gestió i aspectes operatius comuns.

Col·laboració institucional amb altres agents públics i privats, com ara altres ministeris, els comuns, la Policia, el SAAS, entitats parapúbliques, sistemes educatius, etc.

Apropar els bombers a la societat andorrana a partir de projectes orientats a implicar-se amb la realitat del país (prevenció, sensibilització,.).

Consolidar un equip de comandaments implicat i professionalitzat, orientat a la gestió i al lideratge, i amb un alt nivell tècnic.

Reforçar la formació del personal a través d’un catàleg de formacions actualitzades, avaluables i que afavoreixin el creixement professional.

Promoure la sinergia i el treball en equip intern per professionalitzar les actuacions i augmentar l’esperit de col·laboració.
Article 3
Línies
Les línies per modernitzar el Departament de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament s’estructuren en els quatre eixos d’actuació següents:

Eix normatiu: definir el marc d’actuació d’acord amb una normativa específica del cos especial, mantenint la vinculació amb el marc general.

Eix material: establir l’àmbit material en la prestació dels serveis per part del Departament, que inclou un parc de vehicles adaptats a les necessitats específiques del país, una xarxa d’instal·lacions adequades, amb els mitjans i els utillatges operatius necessaris per dur a terme les tasques encomanades en les millors condicions d’eficàcia, qualitat i servei públic.

Eix operatiu: desplegar els àmbits operatius que faciliten l’actuació del personal del Departament i els elements essencials en relació amb la distribució dels efectius, el sistema d’organització del treball i els sistemes de recollida de la informació.

Eix de projectes: implantar projectes específics que, per a la seva importància i complexitat, requereixen un esforç i un compromís de tot el personal del Departament.
Article 4
Objectius
1. Cadascun dels eixos es desplega en una sèrie d’objectius que s’han d’assolir en el termini d’implantació previst en la modernització.

2. Concretament, els objectius per a cada eix d’actuació són els següents:

Eix material: Pla de revisió, manteniment i actualització de les instal·lacions (casernes). Pla de renovació del parc de vehicles amb adequació a les especificitats i a les necessitats del país. Pla de revisió i reposició dels utillatges, uniformes i eines de treball.

Eix operatiu: Manual de procediments de bombers. Nou sistema d’organització del treball. Consolidació de l’equip de comandaments. Informació al ciutadà: estadístiques semestrals i memòria anyal.

Eix de projectes: Pla general per a la prevenció. Pla general de formació tècnica i operativitat. Desenvolupament professional dels comandaments.
Article 5
Estructuració i adscripció
1. El Departament de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament, amb rang de departament de l’Administració general, està adscrit orgànicament, funcionalment i pressupostàriament al ministeri que tingui atribuïdes les competències d’interior.

2. El Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament és un cos especial de caràcter jerarquitzat, els membres del qual han de complir les ordres i les instruccions dels superiors.

3. La Direcció, en l’exercici de les seves facultats i potestats, informa sobre els aspectes estratègics, tècnics, operatius i de gestió a partir de les notes de servei i circulars internes, i de les ordres i les instruccions corresponents.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.