Carregant...
 

Decret d’aprovació del Reglament d’aplicació de la Llei 94/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals.


Exposició de motius

El 29 de desembre del 2010 el Consell General va aprovar la Llei 94/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals. Aquesta Llei crea un impost sobre la renda de no-residents fiscals que grava totes les rendes derivades de l’exercici d’activitats econòmiques o laborals que aquests obtinguin de font andorrana. Preveu mesures i accions per reactivar l’economia andorrana. Aquesta Llei autoritza el Govern perquè desenvolupi reglamentàriament tots els aspectes complementaris d’aquest impost per tal de regular de forma adequada la seva gestió.

En aquest sentit, el Reglament recull, entre d’altres, tots els aspectes relatius als procediments declaratius, les formes de liquidació, les modalitats de pagament, tots els aspectes relacionats amb les devolucions, així com els mecanismes de control de l’impost adients.

Tenint en compte les figures establertes per la Llei, aquest Reglament estableix i regula les obligacions que tenen cadascuna d’aquestes figures, tant pel que fa a l’obligat tributari com pel que fa als retenidors, així com als establiments permanents. D’altra banda també estableix el procediment per nomenar al representant fiscal.

Finalment i d’acord amb les disposicions de la Llei aquesta reglamentació desenvolupa els termes i l’abast de les consultes vinculants que poden realitzar els obligat tributaris.

Aquest Reglament es compon de 44 articles, dividits en sis capítols, vuit formularis, establerts segons el model que aprovi el Govern i una disposició transitòria.

A proposta del ministre d’Economia i Finances, el Govern, en la sessió del 16 de març del 2011, aprova el Reglament d’aplicació de la Llei 94/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals.
Article únic

S’aprova el Reglament d’aplicació de la Llei 94/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals, que entra en vigor l’1 d’abril del 2011.

Reglament d’aplicació de la Llei 94/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1
Àmbit d’aplicació
1. Aquest Reglament regula el desplegament de la Llei 94/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals, i desenvolupa les obligacions formals que han d’acomplir els obligats tributaris i el sistema de gestió, de liquidació i de control de l’impost esmentat.
LesLleis.com

2. El compliment de les obligacions establertes en aquest Reglament s’entén sense perjudici de les establertes en les lleis esmentades i altres disposicions que resultin aplicables.
Article 2
Obligats tributaris
Estan sotmeses a les obligacions establertes en aquest Reglament les persones físiques, les persones jurídiques i totes les entitats que tinguin la condició d’obligats tributaris d’acord amb el que estableix la Llei 94/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals.
Article 3
Representant fiscal
Els obligats tributaris no-residents fiscals estan obligats a nomenar en el termini establert a l’article 6, apartat 1 de la Llei 94/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals, una persona física o jurídica amb residència a Andorra perquè els representi davant del ministeri encarregat de les finances en relació amb les seves obligacions per aquest impost en els casos següents:

- quan l’obligat tributari no-resident fiscal actuï mitjançant un establiment permanent,
- quan el pagador dels rendiments meritats en favor dels obligats tributaris que operen sense mediació d’establiment permanent no sigui ni empresari ni professional, o
- quan l’obligat tributari tingui antecedents relatius al compliment de les exigències tributàries per haver comès infraccions reiterades a la normativa tributària en els tres anys anteriors.

Article 4
Designació del representant fiscal
1. L’obligat tributari o el seu representant han de presentar al ministeri encarregat de les finances el nomenament del representant. El nomenament l’ha d’establir per escrit l’obligat tributari. Quan l’obligat tributari és una persona jurídica, la persona que efectua el nomenament ha de tenir la capacitat per representar l’empresa o la societat. De la mateixa manera, quan el representant sigui una empresa o una societat la persona nomenada ha de tenir capacitat per representar l’empresa o la societat.

2. En la designació ha de constar:

- els noms i les adreces de l’obligat tributari no-resident fiscal i del representant fiscal,
- l’acceptació per part del representant fiscal del nomenament,
- el compromís per part del representant de complir les formalitats i els deures tributaris relatius a l’impost sobre la renda de no-residents fiscals, o que es puguin derivar d’altres impostos d’àmbit estatal o comunal, si escau
- la data a partir de la qual entra en vigor la representació i, si escau, la durada de validesa.


S’adjunta al document de designació una còpia del passaport o el document d’identitat de les dues parts.

3. El representant fiscal no ha d’haver estat sancionat per incompliments reiterats de la normativa tributària i ha de tenir un número de registre tributari.

4. L’obligat tributari no-resident o el seu representant ha de presentar el nomenament, segons el model que aprovi el Govern, davant del ministeri encarregat de les finances, que li notificarà per escrit l’acceptació o el refús del nomenament.
Article 5
Revocació del representant fiscal
1. Quan l’obligat tributari no-resident fiscal desitgi substituir el representant nomenat, per a la revocació és necessària, si continua obtenint rendes provinents d’activitats desenvolupades dins del territori andorrà, la presentació d’un nou nomenament que designi la persona encarregada de representar-lo davant del ministeri encarregat de les finances en la qual han de constar les dades represes en l’article anterior i l’acceptació expressa per part del nou representant.

2. El representant també pot renunciar unilateralment a exercir les funcions de representant. Ha de comunicar a l’Administració la seva renúncia després d’haver-ho comunicat a l’obligat tributari. En aquest cas l’obligat tributari ha de nomenar un nou representant si continua obtenint rendes provinents d’activitats desenvolupades dins del territori andorrà.

3. La revocació del representant fiscal es realitza segons el model que aprovi el Govern, relatiu a la revocació.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.