Carregant...
 

Decret d’aprovació del Reglament d’ajuts a la rehabilitació d’habitatges i d’edificis d’ús d’habitatge d’Andorra


Exposició de motius

En els darrers temps s’evidencia una desacceleració notable en la construcció d’habitatges nous al Principat. La rehabilitació d’habitatges ha de permetre rellançar el sector de la construcció, un motor important de la nostra economia i generador de nombrosos llocs de treball.
LesLleis.com

D’altra banda, la nostra societat és cada cop més conscient de l’existència de problemes mediambientals i energètics que afectaran negativament les generacions futures si no adoptem les mesures oportunes.

D’acord amb la Llei 93/2010, del 16 de desembre, de mesures de promoció de l’activitat econòmica i social, i de racionalització i d’optimització dels recursos de l’Administració, aquest Reglament pretén, d’una banda, incentivar la modernització del parc existent quant a habitabilitat, seguretat industrial, accessibilitat i millora de façanes, i, de l’altra, millorar l’eficiència energètica dels nostres habitatges i impulsar la implantació d’energies renovables.

El Reglament preveu dos tipus d’ajuts econòmics compatibles entre ells: unes subvencions directes a fons perdut i un préstec preferent avalat pel Govern. A aquest efecte, el Decret del 16 de març qualifica d’interès nacional i social un programa de finançament privilegiat destinat a la rehabilitació d’habitatges i a la rehabilitació d’edificis d’ús d’habitatge, per un import de 24 milions d’euros.

Aquest Reglament desenvolupa dos programes diferents: el primer tracta de la rehabilitació en l’interior dels habitatges. Les actuacions protegibles són les obres destinades a assolir i millorar, si escau, les condicions d’habitabilitat i obtenir el certificat d’habitabilitat, així com les obres destinades a la millora del comportament tèrmic i/o acústic de l’habitatge.

El segon programa tracta de la rehabilitació de les parts comunes d’edificis d’ús d’habitatge. Les obres que es protegeixen són les destinades a millorar les condicions d’accessibilitat i suprimir les barreres arquitectòniques, les orientades a la millora de la seguretat industrial, les destinades a la millora de la sostenibilitat i l’eficiència energètica, les destinades a la instal·lació de sistemes d’aprofitament d’energies renovables, i les destinades exclusivament a l’embelliment de façanes. En l’annex 1 s’estableixen les quanties dels ajuts segons els diferents tipus d’actuacions de rehabilitació en edificis.

Tal com estableix l’article 13 de la Llei 93/2010, del 16 de desembre, de mesures de promoció de l’activitat econòmica i social, i de racionalització i d’optimització dels recursos de l’Administració, els edificis que es poden acollir a aquest programa han de complir uns requisits que fan referència a l’antiguitat i al destí i l’ús efectiu, que ha de ser el d’edifici destinat a habitatge i principalment el de residència habitual i permanent dels propietaris o els llogaters.

El capítol cinquè crea la Comissió Tècnica de Rehabilitació. Es tracta d’una comissió mixta formada per representants de l’Administració i per representants dels professionals implicats. Entre les funcions principals de la Comissió hi ha la de valorar els projectes de rehabilitació tant tècnicament com econòmicament, així com la de proposar al Govern millores de la normativa vigent.

A proposta del ministre d’Economia i Finances, el Govern, en la sessió del 16 de març del 2011, aprova el Reglament d’ajuts a la rehabilitació d’habitatges i d’edificis d’ús d’habitatge d’Andorra.

Decreta
Article únic

S’aprova el Reglament d’ajuts a la rehabilitació d’habitatges i d’edificis d’ús d’habitatge d’Andorra, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament d’ajuts a la rehabilitació d’habitatges i d’edificis d’ús d’habitatge d’Andorra

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1
Objecte
L’objecte d’aquest Reglament és crear i regular els criteris i els requisits necessaris per accedir a les ajudes públiques per a la rehabilitació d’habitatges i d’edificis d’ús d’habitatge situats dins del territori nacional, atorgades pel Govern d’Andorra per incentivar la modernització del parc immobiliari existent quant a habitabilitat, seguretat industrial, accessibilitat, eficiència o estalvi energètics i millora de façanes.

Capítol segon. Programa per a la rehabilitació d’habitatges

Article 2
Àmbit del programa
El programa per a la rehabilitació d’habitatges té per objectiu fomentar la rehabilitació dels interiors dels habitatges amb la finalitat que puguin obtenir el certificat d’habitabilitat, millorar les condicions d’habitabilitat respecte als paràmetres d’habitabilitat establerts en la normativa vigent i millorar l’estalvi energètic.
Article 3
Actuacions protegibles
a) Les obres per assolir les condicions d’habitabilitat necessàries i per obtenir el certificat d’habitabilitat d’acord amb els criteris establerts al Reglament de construcció, del 8 d’abril del 2009, als plans d’ordenació i urbanisme parroquial, a les ordinacions reguladores de la normativa subsidiària i de rehabilitació d’edificis aprovades pels comuns o en qualsevol altra normativa que reguli o modifiqui posteriorment aquestes disposicions.
b) Les obres que millorin les condicions d’habitabilitat de l’habitatge respecte als paràmetres d’habitabilitat establerts en la normativa vigent i aplicable.
c) Les obres destinades a millorar el comportament tèrmic i/o acústic de l’habitatge.

Article 4
Actuacions no protegibles
No són protegibles les actuacions següents:

a) Les que no siguin imprescindibles per obtenir el certificat d’habitabilitat o que no aportin una millora dels paràmetres d’habitabilitat de l’habitatge respecte a la normativa d’habitabilitat aplicable.
b) Les que afectin béns respecte dels quals l’Administració hagi incoat un expedient sancionador per incompliment de la normativa vigent.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.