Carregant...
 

Decret


Exposició de motius

En els darrers anys, amb els avenços tecnològics esdevinguts en tots els camps relatius a l’aviació, les aeronaus no tripulades estan deixant de ser una afició, com podia ser l’aeromodelisme, per convertir-se en eines de treball tecnològicament molt avançades. Els avantatges d’aquests aparells són evidents comparats amb altres aerodines utilitzats amb la mateixa finalitat, ja que redueixen notablement els costos d’operació i el risc per a la tripulació, i augmenten la flexibilitat d’operació. Però, alhora, també presenten riscos inherents a la circulació aèria, i per tant és necessària una reglamentació d’acord amb les possibilitats i les limitacions dels dispositius.

La Llei de navegació aèria del 9 de novembre del 2000, així com l’adhesió al Conveni sobre l’aviació civil internacional, habiliten el ministeri competent en aviació civil per reglamentar la utilització de les aeronaus no tripulades. En aquest sentit, el ministeri competent creu convenient elaborar aquest Reglament per garantir una operació segura i controlada d’aquests aparells. El Reglament es desprèn de la Llei de navegació aèria del 9 de novembre del 2000 i, en particular, de l’article 25. Per a les infraccions per l’incompliment de qualsevol article d’aquest Reglament, s’aplica el títol tretzè de la Llei de navegació aèria del 9 de novembre del 2000.

Aquest Reglament pren com a base les recomanacions emeses per l’Agència Europea de la Seguretat Aèria (EASA), i té en compte l’experiència i el coneixement dels estats veïns.

El Reglament es basa en les competències i les capacitats tant de l’aparell com del pilot, separant les operacions en funció del risc que comporten i modulant-ne els requisits d’acord amb el conjunt de l’operació. D’aquesta manera, s’estableixen tres pilars fonamentals de la normativa, que marcaran les necessitats específiques de l’operador en funció de les dimensions de l’aeronau, la zona on es vol operar i el risc de l’operació.

Finalment, es determinen les obligacions dels operadors, així com les responsabilitats i capacitats de l’Administració a l’hora de controlar el bon ús d’aquesta tecnologia.

D’acord amb aquestes consideracions, el Govern, en la sessió del 24 de febrer del 2016, a proposta del ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions,

Decreta
Article únic

S’aprova el Reglament d’aeronaus no tripulades, pilotades remotament.

Reglament d’aeronaus no tripulades, pilotades remotament

Article 1. Objecte

El Reglament d’aeronaus no tripulades, pilotades remotament, té per objecte regular les aeronaus que circulen sense cap persona a bord i que són pilotades remotament, en desplegament de la Llei de navegació aèria del 9 de novembre del 2000.

Aquest Reglament no s’aplica a coets, estels, globus, UAS (Unmanned Aircraft System) autònoms i RPAS (Remotely Piloted Aircraft System) amb un pes superior a 25 quilograms. Un RPAS de pes superior a 25 quilograms està subjecte a les mateixes regulacions que l’aviació tripulada.
Article 2. Àmbit d’aplicació

L’àmbit d’aplicació d’aquest Reglament és la totalitat del territori i espai aeri andorrà, sigui quina sigui la nacionalitat de l’operador.

Fora de l’àmbit territorial indicat en l’apartat anterior, s’aplica el que estableixen els convenis internacionals subscrits pel Principat d’Andorra i, en tot cas, la legislació dels estats on té lloc l’operació.
Article 3. Definicions

Als efectes d’aquest Reglament s’entén per:

- UAS (Unmanned Aircraft System): el sistema aeri no tripulat.
- RPAS (Remotely Piloted Aircraft System): el sistema aeri pilotat remotament.
- AIP (Aeronautical Information Publication): la publicació d’informació aeronàutica.
- Procediment ATC: procediment de control del trànsit aeri.
- Geo-fencing: sistema automàtic de limitació geogràfica del vol de RPAS.
- Àrea congestionada: en relació amb una població, tota àrea utilitzada amb finalitat comercial, residencial o recreativa.
- Operació comercial: operació de la qual es treu un rendiment comercial.
- Operador: tota empresa que faci ús d’RPAS.
- Empresa: qualsevol persona física o jurídica, amb finalitat de lucre o sense, o qualsevol organisme oficial, dotat de personalitat jurídica pròpia o no, establert a Andorra.
- SDR: drets especials de gir.
- Sistema d’identificació actiu: sistema automàtic d’identificació electrònica de l’aeronau.

Article 4 . Operador i utilització de l’RPAS

Es considera operador d’un RPAS tota persona física o jurídica responsable de l’organització o de la pràctica de l’activitat.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.