Carregant...
 

Reglament de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries


Capítol primer. Definicions generals

Article 1. Àmbit d’aplicació

Aquest Reglament estableix i desenvolupa l’aplicació de la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries, del 29 de desembre del 2000, pel que fa a la part del deute tributari corresponent al Govern, així com la corresponent als comuns que hagin delegat en el Govern mitjançant conveni, la gestió i liquidació de la part del deute que els correspon.
Article 2. Definicions i normes especials

En les transmissions de participacions socials o accions d’entitats mercantils, i també en la constitució o la cessió de drets reals sobre aquestes participacions socials o accions, per determinar el percentatge que els béns immobles o drets reals sobre els mateixos béns representa sobre el total de l’actiu, cal atenir-se al que es desprengui dels estats financers de la societat establerts d’acord amb els principis de les normes internacionals de comptabilitat i segons el que manifestin els intervinents en la transmissió, sense perjudici de la comprovació administrativa posterior dels fets.
Article 3. Exempcions i aplicació de tipus de gravamen reduïts o nuls

1. En els supòsits previstos en els apartats 1 a 10, ambdós inclosos, de l’article 4 de la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries, relatiu a les exempcions de l’impost, és necessari presentar la documentació que es determina a continuació, juntament amb la liquidació provisional de l’impost, per poder fer valer les circumstàncies que donen lloc a l’exempció:

a) Per a l’exempció prevista a l’apartat 3 de l’article 4 de la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries, la documentació acreditativa de la constitució, modificació, dissolució o liquidació del règim matrimonial dels cònjuges.
b) Per a l’exempció prevista a l’apartat 4 de l’article 4 de la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries, la documentació pública acreditativa de l’existència d’un dret real de garantia.
c) Per a les exempcions previstes als apartats 5, 6, 7 i 8.1 de l’article 4 de la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries, una acreditació suficient del grau de parentiu, del matrimoni o de la unió estable de parella.
d) Per a l’exempció prevista a l’apartat 8.2 de l’article 4 de la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries, la documentació pública acreditativa de la pertinença de societats a un mateix grup.
e) Per a l’exempció prevista a l’apartat 9 de l’article 4 de la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries, la documentació pública acreditativa de la personalitat jurídica de les entitats sense ànim de lucre i la inscripció de les associacions al Registre d’Associacions.

LesLleis.com

2. Per a l’exempció prevista a l’apartat 11 de l’article 4 de la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries, la persona sol·licitant ha de presentar a les oficines de l’Administració tributària, el formulari “Sol·licitud d’exempció de l’ITP / d’aplicació del tipus de gravamen superreduït de l’IGI”, degudament omplert i acompanyat de la documentació següent:

a) Fotocòpia del passaport o del document nacional d’identitat de la persona que sol·licita l’exempció.
b) Les persones estrangeres han de presentar el certificat d’inscripció expedit pel Servei d’Immigració que acrediti el temps de residència, el tipus d’autorització i de validesa al Principat.
c) Certificat de residència expedit pel Comú.
d) Declaració jurada dels adquirents que el bé immoble sigui la primera adquisició d’habitatge i que constituirà l’habitatge habitual i permanent i que no reben altres ingressos que els declarats.
e) Taxació pericial del bé immoble pel qual es demana l’exempció.
f) Per a la persona o persones adquirents assalariades, l’extracte de punts de vellesa emès per la Caixa Andorrana de Seguretat Social dels 12 mesos anteriors a la presentació de la sol·licitud.
g) Per a la persona o persones adquirents no assalariades o amb participació en societats o titulars d’una activitat econòmica, els justificants d’ingressos i certificacions bancàries que acreditin els moviments de comptes bancaris dels 12 mesos anteriors a la presentació de la sol·licitud.
h) Per a les persones amb discapacitat, certificació expedida pel ministeri competent, segons la Llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat.
i) Posteriorment a l’adquisició del bé immoble, i en el termini d’un mes a comptar del termini establert a la lletra b de l’apartat 11 de l’article 4 de la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries, la persona o persones adquirents han de presentar a l’Administració tributària el certificat de convivència expedit pel Comú que acrediti la data d’inscripció en l’adreça corresponent al bé immoble adquirit, que ha obtingut l’exempció i còpia simple de l’escriptura pública.
j) Anualment, en el termini d’un mes a comptar de la data d’ocupació la persona o persones adquirents han de presentar a l’Administració tributària el certificat de residència expedit pel Comú i els rebuts d’electricitat, telèfon i/o aigua que demostrin que l’habitatge és l’habitatge habitual i permanent d’acord amb la Llei.
k) L’Administració tributària es reserva el dret de demanar qualsevol informació o documentació complementària tant per a l’atorgament, com per al control de l’exempció.


3. Per l’aplicació dels tipus de gravamen reduïts o nuls vinculats a un compromís d’arrendament de l’habitatge sota les condicions previstes a l’article 8 de la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries, és necessari:

a) Que l’obligat tributari presenti, davant les oficines de l’Administració tributària, el formulari “Comunicació d’aplicació d’un tipus de gravamen reduït o nul”, prèviament a la liquidació de l’impost, per notificar la voluntat d’acollir-se a aquest benefici fiscal. Aquesta comunicació ha de contenir la informació següent:
- El nom i el número de registre tributari de l’adquirent.
- La identificació de l’immoble transmès, que ha d’incloure el domicili o la situació de la finca, la zona i la parròquia, i la superfície.
- Una manifestació que l’obligat tributari es dedica o es dedicarà a l’arrendament d’habitatges i pretén arrendar l’immoble adquirit durant un termini mínim de cinc anys.

Si el procediment de liquidació es fa davant del fedatari públic, l’obligat tributari ha de presentar el comprovant de la presentació de la comunicació a l’Administració tributària, per tal de poder autoliquidar l’impost a l’empara d’aquest benefici fiscal.
b) Que des de la data de liquidació de l’impost, l’obligat tributari arrendi l’immoble adquirit durant com a mínim cinc anys, d’acord amb les disposicions de la Llei d’arrendaments de finques urbanes.
En casos degudament justificats, el ministeri encarregat de les finances pot acordar un període de carència en l’obligació d’arrendament de l’immoble que en cap cas pot superar un total de 180 dies pel conjunt dels cinc anys.
c) Anualment, durant el primer semestre i mentre no s’extingeixi el període de cinc anys lligat a la bonificació fiscal, l’obligat tributari, per tal d’acreditar l’arrendament de l’immoble durant l’any anterior, ha de presentar a l’Administració tributària la documentació següent:
- Comunicació si escau dels períodes durant els que l’immoble no ha estat arrendat.
- Justificant de liquidació de l’impost comunal sobre els rendiments arrendataris, llevat que el Comú on radiqui l’immoble no apliqui l’esmentat impost.
- Documentació que justifiqui l’arrendament de l’immoble i el cobrament de les mensualitats corresponents.
- El primer any que segueix l’adquisició de l’immoble, còpia del formulari 100 de liquidació de l’impost.

d) L’Administració tributària es reserva el dret de demanar qualsevol informació o documentació complementària per al control de la bonificació.

Article 4. Competència

1. El sistema de gestió i liquidació establert en aquest Reglament és aplicable a la part del deute tributari de l’impost que correspon al Govern.

2. No obstant l’establert a l’apartat anterior, aquest Reglament també és aplicable a la part del deute tributari de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries que correspon als comuns que n’hagin delegat la gestió i liquidació al Govern mitjançant conveni, en els termes establerts a l’article 12 de la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries,.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.