Carregant...
 

Decret


Decret del 17-6-2020 pel qual s’aprova el Reglament del codi deontològic, de les normes internes i dels honoraris dels notaris.

L’apartat 4 de l’article 1 de la Llei 11/2017, del 25 de maig, del notariat preveu que, en l’exercici de la professió, els notaris estiguin sotmesos a la Constitució, a les lleis i a les normes i els usos que conformen la deontologia de la professió. Al mateix temps, l’apartat 1 de l’article 20 estableix que els notaris estan subjectes a la responsabilitat disciplinària derivada de l’incompliment d’aquesta Llei i de les normes deontològiques proposades per la Cambra de Notaris i aprovades pel Govern.

D’altra banda, l’apartat 1 de l’article 5 de la Llei del notariat vigent preveu que els honoraris dels notaris es fixin d’acord amb un barem aprovat reglamentàriament pel Govern, a proposta no vinculant de la Cambra de Notaris. D’acord amb aquest mandat, es recullen en aquest Reglament els barems relatius als honoraris remuneradors, que no incorporen cap modificació substancial respecte dels que figuren a l’acord de Govern del 3 de maig del 2000 de publicació dels honoraris notarials, publicat per edicte del 10 de maig del 2000.

Consegüentment, tal com estableix la disposició transitòria primera de la Llei 11/2017, es promou aquest Reglament, que té com a finalitat establir i definir les normes deontològiques, les normes internes de funcionament i d’autofinançament, i els barems relatius als honoraris remuneradors dels notaris, i que es desglossa en quatre capítols i vint-i-un articles.

El capítol primer, del qual formen part els articles 1 a 7, fixa les disposicions generals. El capítol segon, i els articles 8 a 17 que en formen part, estableix els principis rectors que conformen les normes deontològiques. El capítol tercer, que es desglossa en els articles 18 a 20, preveu les normes internes de funcionament i fa esment dels criteris organitzatius que cal dur a terme en cas d’interrupció temporal del servei en una notaria i de les normes internes d’autofinançament. Finalment, el capítol quart, integrat per l’article 21, recull els barems dels honoraris remuneradors dels notaris.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta del ministre de Justícia i Interior, i d’acord amb la proposta prèvia de la Cambra de Notaris, el Govern, en la sessió del 17 de juny del 2020, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament del codi deontològic, de les normes internes i dels honoraris dels notaris, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament del codi deontològic, de les normes internes i dels honoraris dels notaris

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte del Reglament

Aquest Reglament té com a objecte establir el codi deontològic, les normes internes de funcionament i d’autofinançament i els barems relatius als honoraris reguladors dels notaris.
Article 2. Àmbit d’aplicació

1. En l’exercici de la seva professió, els notaris es regeixen per les normes i els usos que conformen la deontologia de la professió que estableix aquest Reglament i per la normativa aplicable restant.

2. Les normes que determina aquest Reglament són de compliment obligatori per a tots els notaris, els quals n’han de tenir coneixement i no poden ignorar-les. L’incompliment és constitutiu de la infracció disciplinària corresponent, d’acord amb les disposicions de la Llei 11/2017, del 25 de maig, del notariat.
Article 3. Deures i obligacions

Els notaris tenen els deures i les obligacions següents:

a) Han de dotar-se sempre dels mitjans humans, tècnics i materials necessaris per al compliment degut de les funcions que tenen encomanades.
b) No poden negar la seva intervenció o actuació, llevat de causa justificada, quan siguin requerits per complir les funcions establertes a l’apartat 1 de l’article 2 de la Llei 11/2017.
c) Han d’abstenir-se d’exercir les funcions que tenen encomanades en els supòsits previstos a l’article 3 de la Llei 11/2017.
d) Han d’ajustar els honoraris i les despeses que dimanen de l’exercici de les seves funcions a les disposicions de l’article 5 de la Llei 11/2017 i als barems remuneradors vigents i aplicables.
e) Han de seguir una formació continuada.
f) Han de dur a terme les prescripcions establertes a la Llei referents als protocols notarials i vetllar per la perennitat i la bona conservació dels instruments públics que custodien.
g) Han d’actuar amb la rogació prèvia de les persones interessades, llevat dels casos establerts per les lleis.
h) Han d’abstenir-se de fer qualsevol tipus de publicitat professional.
i) Han de contractar i mantenir vigent una assegurança de responsabilitat civil prop d’una companyia d’assegurances autoritzada a exercir l’activitat a Andorra. El compliment d’aquest deure l’han d’acreditar de forma continuada prop del ministeri competent en matèria de justícia.
j) Han de registrar la seva signatura, la seva rúbrica, el seu signe i el seu segell al ministeri competent en matèria de justícia.
k) Qualsevol altre deure i obligació que puguin preveure la Llei, aquest Reglament i la normativa aplicable restant.

Article 4. Incompatibilitats i compatibilitats

1. L’exercici de la professió de notari és incompatible:

a) Amb l’exercici de qualsevol càrrec públic, sigui electiu, sigui de designació.
b) Amb la prestació de serveis en règim estatutari o laboral per compte de l’Administració pública.
c) Amb l’exercici de l’advocacia o de la procura, o amb la prestació de serveis remunerats per compte del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra o del Col·legi Oficial de Procuradors d’Andorra.
d) Amb l’exercici de qualsevol altra activitat mercantil, industrial o professional.
e) I, en general, amb altres càrrecs o funcions de qualsevol tipus en societats o empreses de negoci, tant públiques com privades.


2. L’exercici de la professió de notari és compatible amb l’exercici de les activitats relatives a:

a) La gestió del patrimoni propi o familiar.
b) La participació en congressos, conferències, seminaris o cursos.
c) La producció i la creació literària, artística, científica i tècnica.
d) La docència i la investigació acadèmiques.
e) La participació no remunerada en associacions o fundacions sense ànim de lucre.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.