Carregant...
 

Decret


Decret del 25-11-2020 d’aprovació del Reglament de mesures econòmiques per a l’emancipació de joves.

Exposició de motius

La situació del mercat immobiliari dels darrers anys ha comportat un augment dels preus dels habitatges del mercat de l’arrendament i el Govern, conscient de les dificultats i del risc d’exclusió que es poden derivar d’aquesta problemàtica, ha aprovat un seguit de mesures adreçades a pal·liar l’escassetat d’habitatge d’ús residencial i a facilitar l’accés a l’habitatge de lloguer i el seu manteniment.

La Cartera de serveis socials i sociosanitaris recull un seguit de prestacions econòmiques per col·laborar en l’accés a l’habitatge i el seu manteniment. Aquestes prestacions econòmiques estan sotmeses a uns requisits econòmics vinculats al llindar econòmic de cohesió social i, vista la necessitat d’oferir un suport econòmic a altres persones joves que, tot i superar aquest llindar, troben dificultats per emancipar-se, s’ha promogut un programa específic de mesures econòmiques per facilitar l’emancipació de joves amb la finalitat de millorar les condicions d’accés als habitatges de lloguer.

Aquest programa s’incardina dins de les polítiques d’habitatge consensuades en el marc de la Taula Nacional de l’Habitatge, i constitueix un compromís adquirit pel Govern a l’inici de la legislatura que consisteix a facilitar l’accés a un habitatge digne a un sector de la població que, tot i comptar amb recursos econòmics regulars, troba dificultats socials i econòmiques per poder-se emancipar.

A aquest efecte, el Reglament instrumenta una subvenció per a l’emancipació de joves d’una edat compresa entre 22 i 30 anys (ambdós edats incloses), amb uns ingressos superiors al salari mínim interprofessional i fins a 24.000 euros bruts a l’any. Es tracta d’una mesura a fons perdut que té per objecte col·laborar econòmicament en les despeses que comporta l’inici d’un projecte de vida independent.

La subvenció està destinada a cobrir el dipòsit del contracte d’arrendament d’habitatge d’ús residencial i el primer mes de renda del contracte. Tanmateix, la quantia d’aquesta subvenció es limita al topall que aquest Reglament estableix per evitar la inflació dels preus de lloguer.

A més, i amb l’objectiu de descentralitzar la població cap a parròquies no centrals, aquesta subvenció es complementa amb una altra per col·laborar en la despesa de transport públic. Aquesta subvenció té una durada d’un any.

El Reglament s’estructura en quatre capítols. El primer capítol, amb el títol de Disposicions generals, està format per cinc articles que defineixen l’objecte i l’àmbit d’aplicació del Reglament i els conceptes utilitzats, i descriuen les mesures econòmiques creades i el règim de compatibilitats d’aquestes mesures. El segon capítol, que compta amb quatre articles, descriu la subvenció econòmica per a l’emancipació de joves i la subvenció per cobrir la despesa de transport quan l’habitatge es trobi fora de les parròquies centrals, i detalla els requisits que s’han de complir i la documentació necessària per gaudir d’aquestes subvencions. El tercer capítol, format per dos articles, recull els drets i deures de les persones sol·licitants i la verificació de les dades de la informació facilitada que ha de dur a terme l’Administració. El quart capítol, compost per vuit articles, detalla el procediment administratiu, el sistema de selecció de sol·licituds, la publicació al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra de les subvencions atorgades i desestimades, el dret de l’Administració a fer el seguiment i a verificar les dades aportades per les persones que gaudeixen d’una subvenció, i les causes d’extinció de les subvencions.

Per tal de dur a terme aquestes gestions de forma eficaç i eficient, el ministeri responsable de l’habitatge s’haurà de servir d’un fitxer informatitzat que, d’acord amb l’article 30 de la Llei 15/2003, del 18 de desembre, qualificada de protecció de dades personals, s’ha de crear mitjançant una norma aprovada per l’àrea responsable del tractament i ha de ser publicada al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra. En compliment del mandat legal esmentat, aquest Reglament estableix també tot el que es relaciona amb la creació del fitxer informatitzat esmentat.

El Reglament es clou amb una disposició final que faculta el Govern per actualitzar anualment els imports i els requisits econòmics per accedir a la subvenció econòmica per a l’emancipació de joves.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta del ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, el Govern, en la sessió del 25 de novembre del 2020, aprova aquest Decret amb el contingut següent:

Article únic

S’aprova el Reglament de mesures econòmiques per a l’emancipació de joves, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament de mesures econòmiques per a l’emancipació de joves

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació

L’objecte d’aquest Reglament és establir els requisits per accedir a les subvencions per a l’habitatge vinculades a un procés d’emancipació de joves i el procediment administratiu de tramitació i atorgament.
Article 2. Persones destinatàries

Les subvencions es destinen a persones joves, d’una edat compresa entre 22 i 30 anys (ambdós edats incloses), que opten per viure en un habitatge de lloguer ubicat al Principat d’Andorra, que compleixen els requisits establerts per accedir-hi i segueixen el procediment de tramitació.
Article 3. Definicions

A l’efecte d’aquest Reglament, els conceptes que s’indiquen a continuació tenen el significat següent:
LesLleis.com

a) Emancipació: procés en què una persona abandona la llar familiar i decideix crear la seva pròpia llar.
b) Persona titular de la subvenció: és la persona física que sol·licita la subvenció per a l’habitatge que pretén llogar.
c) Domicili permanent i habitual: l’habitatge que es destina a residència principal i que no està desocupat més de tres mesos per any. Aquest habitatge de lloguer no pot ser objecte de transmissió o cessió de l’ús temporal o permanent, total o parcial.
d) Ingressos de la llar: tots els ingressos econòmics i patrimonials generats per la persona titular de la subvenció.
e) Membre computable: persona que sol·licita la subvenció amb independència de les persones convivents a la nova llar.
f) Import mensual del lloguer: correspon a la despesa neta del lloguer de l’habitatge sense incloure-hi les despeses complementàries dels serveis de subministraments o aparcament.

Article 4. Tipus de subvencions

Les subvencions per a l’emancipació de joves que s’estableixen en aquest Reglament són de dos tipus: la subvenció econòmica a joves que decideixen emancipar-se mitjançant un habitatge de lloguer, sempre que compleixin els requisits establerts en aquest Reglament, i les subvencions per col·laborar en la despesa del transport públic, si l’habitatge de lloguer es troba fora de les parròquies centrals.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.