Carregant...
 

Decret 253/2021, del 18 d’agost del 2021


Decret 253/2021, del 18-8-2021, d’aprovació del Reglament d’utilització del servei de transport públic nacional de viatgers.

Exposició de motius

La Llei 4/2015, del 15 de gener, dels transports per carretera preveu en l’article 14 que el transport de viatgers s’orienti a satisfer les necessitats dels usuaris i que hagi d’afavorir la no-discriminació i l’assistència obligatòria a les persones amb discapacitat o amb mobilitat reduïda. En execució d’aquest manament, correspon al Govern establir el conjunt de drets i obligacions dels usuaris, que ha de ser tutelat pel ministeri competent en matèria de transport.

L’article 33 de la Llei preveu que el ministeri competent en matèria de transport pugui establir condicions generals o específiques en relació amb els diversos transports de viatgers. Aquestes condicions són aplicables de manera subsidiària o supletòria a allò que les parts hagin acordat en la formalització del contracte de transport corresponent.

L’article 34 de la Llei es refereix als drets i les obligacions de les parts, transportista i viatger.

D’acord amb l’article 42 de la Llei, pel que fa a les condicions de prestació del servei, el ministeri competent en matèria de transport, conjuntament amb l’empresa prestatària del servei, estableix el procediment administratiu per combatre el frau i els incidents amb els usuaris pel transport d’animals de companyia, així com les eventuals sancions i el control dels inspectors. Les prescripcions que es preveuen en el Reglament han de limitar-se a les regulades per la normativa sectorial específica (control d’animals de companyia, en matèria de tabaquisme o altres circumstàncies específiques) sense aprofundir en detalls. El procediment per combatre el frau també té en compte els recàrrecs que ha d’abonar l’usuari en cas de ser controlat sense títol de transport, entre altres.

En conseqüència, el departament competent en matèria de transport ha elaborat el Reglament d’utilització del servei de transport públic nacional de viatgers per complir i desenvolupar reglamentàriament aquests articles.

El Reglament d’utilització del servei de transport públic nacional de viatgers preveu les normes generals d’utilització del servei, els drets i les obligacions de l’empresa prestatària del servei i del seu personal, els drets i les obligacions dels usuaris i, finalment, les sancions aplicables.

En el capítol primer es descriuen l’objecte i l’àmbit d’aplicació del Reglament, i es donen les definicions pertinents.

En el capítol segon, sobre les normes generals d’utilització del servei de transport, es regulen les condicions generals; els usuaris menors d’edat; l’obligatorietat de tenir un títol de transport; els animals domèstics o de companyia; els objectes, paquets i equipaments, els objectes perduts i la publicitat del Reglament.

El capítol tercer està destinat a l’empresa prestatària del servei i al seu personal. S’hi defineixen les funcions del personal i s’enumeren els drets i les obligacions de l’empresa i del personal que intervé en el servei.

El capítol quart està destinat als drets i les obligacions dels usuaris del servei.

Per acabar, el capítol cinquè preveu les sancions aplicables.

D’acord amb aquestes consideracions, a proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa, el Govern, en la sessió del 18 d’agost del 2021, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament d’utilització del servei de transport públic nacional de viatgers, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament d’utilització del servei de transport públic nacional de viatgers

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte del Reglament

El Reglament d’utilització del servei de transport públic nacional de viatgers (d’ara endavant, “Reglament”) té per objecte fixar les normes i les condicions generals d’utilització del servei de transport públic nacional de viatgers de conformitat amb la Llei 4/2015, del 15 de gener, dels transports per carretera.
Article 2. Àmbit d’aplicació del Reglament

1. El Reglament s’aplica a les empreses prestatàries dels serveis de transport públic regular nacional de viatgers i als usuaris que hi accedeixen.

2. El Reglament s’aplica a la totalitat dels serveis de transport públic regular nacional i dels serveis de transport públic a la demanda prestats amb un autobús o un autocar, tant si són de titularitat de l’Administració general com si són de titularitat de les administracions comunals.

3. El Reglament s’aplica a la totalitat del territori andorrà i sigui quina sigui la nacionalitat de l’usuari.
Article 3. Definicions

A efectes d’aquest Reglament, s’entén per:

a) Autobús: vehicle automòbil amb capacitat per a més de nou persones, incloent-hi el conductor, destinat al transport col·lectiu urbà i interurbà.
b) Autocar: vehicle automòbil amb capacitat per a més de nou persones, incloent-hi el conductor, que pot estar destinat tant al transport col·lectiu urbà i interurbà com a transportar un grup nombrós de persones a distàncies llargues o mitjanes. L’autocar disposa de maleter.
c) Servei públic: servei prestat de forma regular i contínua per l’Administració directament o mitjançant concessió o autorització administrativa lliurada pel ministeri competent en matèria de transport, per satisfer les necessitats generals públiques.
d) Títol de transport: bitllet o abonament adquirits mitjançant el pagament del preu corresponent.
e) Transport a la demanda: servei nacional d’autobús o d’autocar que funciona d’acord amb sol·licituds prèvies. El servei pot tenir o no uns horaris de pas i un o diversos recorreguts concrets, però el servei sempre s’activa amb la demanda prèvia feta per l’usuari. Les parades són les existents utilitzades per altres serveis regulars o les habilitades per l’Administració que el gestiona, prèvia autorització del ministeri competent en matèria de transport.


L’Administració local és la que s’encarrega, directament o indirectament, de gestionar el servei rebent les sol·licituds i responent-les, a través d’una normativa de funcionament en la qual s’estableixen els dies i les franges horàries de funcionament, l’antelació amb la qual s’ha de fer la demanda, les parades i les tarifes, entre altres aspectes.

Capítol segon. Normes generals d’utilització del servei de transport públic nacional de viatgers

Article 4. Condicions generals d’utilització del servei

1. El servei de transport públic s’orienta a satisfer les necessitats dels usuaris, d’acord amb les exigències del desenvolupament i amb les característiques pròpies i peculiars del territori sense perdre de vista un cost d’explotació sostenible.

2. El servei de transport públic s’ha de prestar en les condicions fixades en el contracte de concessió o autorització administrativa lliurada pel ministeri competent en matèria de transport i durant el termini que s’hi estableix.

3. El servei de transport públic ha d’afavorir la no discriminació i l’assistència obligatòria a les persones amb discapacitat o amb mobilitat reduïda.

4. No es pot fumar a l’interior de l’autobús o l’autocar, ni portar la cigarreta encesa d’acord amb la legislació vigent.

5. No es pot menjar ni beure a l’interior de l’autobús o l’autocar.

6. No es pot distribuir propaganda, enganxar cartells i vendre béns o serveis a l’interior dels vehicles sense autorització expressa de l’Administració titular del servei o de l’empresa prestatària del servei, i en general no es poden mantenir o efectuar accions que per la seva naturalesa puguin pertorbar els usuaris i alterar l’ordre públic.

7. No es pot impedir ni forçar l’obertura o el tancament de les portes d’accés als vehicles o manipular els seus mecanismes de funcionament previstos per ser utilitzats pel personal exclusiu de l’empresa prestatària del servei.

8. No es poden agafar o utilitzar els elements de seguretat disposats a l’interior del vehicle (martell per trencar un vidre, extintor, dispositiu d’obertura de les portes i dispositiu de frenada, entre altres), excepte si és estrictament necessari en cas d’urgència.

9. En general, l’usuari no pot tenir un comportament que impliqui perill per a la seva integritat física o la dels altres usuaris o que es pugui considerar molest o ofensiu per als altres usuaris o per al personal de l’empresa, així com dur a terme accions que puguin implicar el deteriorament o causar brutícia en els vehicles.

10. Els desperfectes causats per l’usuari en el vehicle intencionadament per un mal ús, per desatendre les ordres del personal de l’empresa, per una mala actitud o per un mal comportament són sempre al seu càrrec, tal com preveu el punt 5 de l’article 14 de la Llei 4/2015, del 15 de gener, dels transports per carretera.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.