Carregant...
 

Reglament de la Cartera de serveis socials i sociosanitaris


Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte

L’objecte d’aquest Reglament és fixar el contingut del conjunt de prestacions tècniques i tecnològiques de la Cartera de serveis socials i sociosanitaris (en endavant, “la Cartera de serveis”), d’acord amb el que preveu la Llei 6/2014, del 24 d’abril, de serveis socials i sociosanitaris (en endavant, “la Llei 6/2014”), i establir el procediment de revisió i actualització d’aquest instrument.
Article 2. Conceptes

Als efectes d’aquest Reglament, s’entén per:

a) Cartera de serveis socials i sociosanitaris: instrument tècnic que determina les prestacions tècniques i tecnològiques de serveis socials i sociosanitaris, i concreta la naturalesa i els requisits per accedir-hi.
b) Prestacions tècniques: intervencions de caràcter tècnic, adreçades a les persones, prestades per equips professionals en centres o establiments de serveis socials i sociosanitaris. Poden ser de diagnòstic, de promoció, d’atenció i d’inserció de les persones i les famílies.
c) Prestacions tecnològiques: són les que tenen com a objectiu el suport a la persona, mitjançant ajudes materials de caràcter tecnològic i altres instruments afavoridors de l’autonomia funcional en la vida quotidiana i la integració social. Aquestes prestacions faciliten l’accés a l’entorn i la realització de la vida quotidiana, laboral i formativa mitjançant productes de suport, així com l’accessibilitat i les adaptacions de la llar.
d) Preu públic: contraprestació exigida per l’entitat pública o, si escau, per l’entitat privada col·laboradora per a la recepció d’un servei del Sistema de serveis socials i sociosanitaris, quan aquesta prestació no és gratuïta. El preu públic ha de distingir entre les despeses sanitàries, les d’atenció personal a l’autonomia i les de manutenció i hostaleria, que es financen d’acord amb el que estableix l’article 61, apartat 1, de la Llei 6/2014.
e) Programa pilot: conjunt coordinat de projectes i accions, desenvolupats pel Govern, adreçats a l’assoliment d’uns fins i objectius, prioritzats i organitzats degudament, en un territori i durant un període determinats. Tenen la finalitat de promoure prestacions i serveis de caràcter experimental i estan subjectes a disponibilitat pressupostària.

Article 3. Tipus de prestacions tècniques i tecnològiques

Les prestacions tècniques i tecnològiques establertes a les seccions segona i quarta, respectivament, del capítol tercer de la Llei 6/2014, són les següents:

1. Prestacions tècniques:

a) Prestacions d’atenció primària.
b) Prestacions d’atenció domiciliària.
c) Prestacions d’atenció diürna.
d) Prestacions d’atenció residencial.
e) Prestacions de suport.
f) Prestacions d’atenció, valoració, orientació i assessorament.


2. Prestacions tecnològiques:

a) Serveis d’assessorament i de subministrament de productes de suport.

Article 4. Naturalesa de les prestacions tècniques i tecnològiques

La naturalesa de les prestacions tècniques i tecnològiques es defineix a l’annex d’aquest Reglament corresponent a cada servei.
Article 5. Contingut de la Cartera de serveis socials i sociosanitaris

D’acord amb l’article 16 de la Llei 6/2014, els aspectes que s’han de determinar a l’annex de cada prestació tècnica i tecnològica són els següents:

a) Objectius
b) Funcions
c) Naturalesa
d) Persones beneficiàries i requisits d’accés específics
e) Recursos humans i àrees professionals bàsiques
f) Aportacions econòmiques
g) Altres aspectes específics

Article 6. Requisits d’accés a les prestacions tècniques i tecnològiques

1. Requisits generals

Poden accedir a les prestacions tècniques i tecnològiques les persones sol·licitants que es trobin en alguna de les situacions que assenyala l’article 4 i que compleixin els requisits establerts a l’article 5 de la Llei 6/2014, que s’apliquen tenint en compte els criteris següents:

a) Les persones amb discapacitat, les persones amb problemes de salut mental i les persones amb malalties cròniques greus que, atesa l’especificat del tractament que requereixen, no el puguin rebre en els serveis socials i sociosanitaris d’Andorra, poden ser tractades a l’estranger en centres i serveis socials que tinguin un conveni vigent amb la Caixa Andorrana de Seguretat Social.
b) Les persones titulars d’una autorització d’immigració de residència per reagrupament familiar poden accedir a les prestacions tècniques i a les tecnològiques si reuneixen els requisits exigits i ho sol·licita el titular del reagrupament. D’acord amb el que disposa l’article 5, apartat 1, lletra d, de la Llei 6/2014, i atesos els compromisos adquirits pel titular del reagrupament, el cost del servei és a càrrec de la persona beneficiària o del reagrupant.
c) Pel que fa a les víctimes del tràfic d’éssers humans i els seus fills menors d’edat, s’han de tenir en compte les disposicions relatives al període de reflexió i de recuperació d’aquestes víctimes, a la concessió i la renovació de les autoritzacions de residència i treball, i a l’excepció d’abandó del territori, establertes a la Llei de mesures per lluitar contra el tràfic d’éssers humans vigent, i protegir-ne les víctimes. Per accedir a les prestacions específiques destinades a aquest col·lectiu no es requereix un període mínim de residència.


2. Requisits específics

A més dels requisits generals assenyalats a l’apartat anterior, per poder accedir a les prestacions tècniques i tecnològiques, les persones sol·licitants han de complir els requisits i les condicions específics de cadascuna de les prestacions establertes en la Llei 6/2014, en aquest Reglament, així com en la normativa específica del servei a què es pretén accedir.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.