Carregant...
 

Decret 66/2024, del 14-2-2024, d’aprovació del Reglament de l’estatut de l’artista.


Exposició de motius

La Llei 46/2022, del 22 de desembre, de l’Estatut de l’Artista del Principat d’Andorra constitueix la base per dotar l’ordenament jurídic andorrà d’un marc normatiu i institucional adequat a la situació especial dels col·lectius artístics del país i, al mateix temps, té vocació de promoure el teixit cultural nacional com a referent d’atracció per al desenvolupament de les arts i la vida cultural en general. La Llei estableix aspectes claus per a la regulació del col·lectiu artístic, com per exemple la definició d’artista i els requisits per poder-se beneficiar dels drets previstos legalment, la constitució, funcions i forma d’organització de la Comissió Andorrana de Seguiment de l’Estatut de l’Artista, el procediment per ser reconegut com a artista professional acreditat prop de la Comissió Andorrana de Seguiment de l’Estatut de l’Artista o el Registre d’Artistes Professionals Acreditats del Principat d’Andorra, entre d’altres.

Per tal de proporcionar seguretat jurídica als professionals i organismes previstos en la Llei, aquest Decret aprova el Reglament d’aplicació de la Llei 46/2022, del 22 de desembre, de l’Estatut de l’Artista del Principat d’Andorra, la finalitat principal del qual és desenvolupar els requisits i procediments perquè els artistes es puguin beneficiar de les disposicions previstes legalment.

D’aquesta manera, desenvolupa el procediment per al reconeixement de l’artista professional prop de la Comissió Andorrana de Seguiment de l’Estatut de l’Artista, la documentació requerida, el termini de resolució i la forma d’aprovació. Així mateix, estableix els criteris econòmics que motiven la pèrdua de la condició d’artista professional. Així mateix, el Reglament, tal com especifica la Llei en l’article 3, estableix dos categories d’artistes que poden sol·licitar l’acreditació per part de la Comissió Andorrana de Seguiment de l’Estatut de l’artista: d’una banda, aquells que ja són considerats professionals segons el criteri econòmic, i de l’altra, aquells que volen esdevenir professionals en un període de temps determinat de cinc anys i d’acord amb un pla de professionalització.

El Reglament desplega també les funcions i normes de funcionament intern de la Comissió Andorrana de Seguiment de l’Estatut de l’Artista, i estableix que és l’òrgan encarregat de l’aprovació de les sol·licituds per ser reconegut com a artista professional acreditat.

Finalment, el Reglament defineix l’estructura, l’organització i el funcionament del Registre d’Artistes Professionals, que té per objectiu inscriure els artistes als quals la Comissió Andorrana de Seguiment de l’Estatut de l’Artista ha atorgat la condició d’artistes professionals acreditats, així com actes relatius al desenvolupament de la seva condició com a tals o la pèrdua d’aquesta condició.

D’acord amb aquestes consideracions, a proposta de la ministra de Cultura, Joventut i Esports, el Govern, en la sessió del 7 de febrer del 2024, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament de l’estatut de l’artista, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament de l’estatut de l’artista

I. Disposicions generals

Article 1. Objecte

El Reglament té per objecte la creació i l’organització de la Comissió Andorrana de Seguiment de l’Estatut de l’Artista, del procediment de qualificació d’artistes professionals i del Registre d’Artistes Professionals Acreditats del Principat d’Andorra.

II. La Comissió Andorrana de Seguiment de l’Estatut de l’Artista

Article 2. Organització

1. Constitueixen la Comissió Andorrana de Seguiment de l’Estatut de l’Artista (d’ara endavant, la “Comissió”) tots els membres identificats a l’article 4.2 de la Llei 46/2022, del 22 de desembre, de l’Estatut de l’Artista del Principat d’Andorra (d’ara endavant, la “Llei”).

2. Els dos artistes independents de reconeguda trajectòria són designats cada tres (3) anys a proposta de les associacions culturals d’Andorra, pel vot favorable d’almenys la meitat més una de les persones membres d’aquestes associacions que participin en el procés de designació. El càrrec es renovarà per períodes successius anuals, excepte que els artistes o les associacions culturals manifestin el contrari, amb un preavís d’una antelació mínima de seixanta (60) dies hàbils previs a la finalització del període principal o de qualsevol de les seves pròrrogues. La designació dels artistes independents de reconeguda trajectòria, així com la seva eventual renovació, estaran subjectes a la ratificació de les dos terceres parts dels membres de la Comissió.

3. La formalització de l’acte de renovació dels membres i càrrecs de la Comissió és objecte d’una acta signada per tots els seus membres, que s’haurà de trametre al Govern i publicar al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

4. Quan un membre de la Comissió, per qualsevol raó, deixa el càrrec abans de la finalització del seu mandat, s’ha de substituir al més aviat possible i, en tot cas, en el termini màxim de seixanta (60) dies hàbils, excepte que per causes justificades no sigui possible. Els substituts són nomenats per a la resta del mandat d’aquells a qui substitueixin, i el nomenament haurà de complir les formalitats anteriors.
Article 3. Funcions

1. La Comissió té assignades les funcions següents:

a) Comprovar que es compleixen els requisits per reconèixer els artistes com a professionals acreditats i aprovar o rebutjar les seves sol·licituds.
b) Proposar al Govern els programes i les accions que consideri pertinents per al desenvolupament de l’activitat dels artistes.
c) Proposar l’elaboració́ i/o la modificació de normativa andorrana, i la formalització de convenis o acords internacionals que tinguin impacte sobre els artistes o estiguin relacionats amb aquest col·lectiu.
d) Assegurar el seguiment dels artistes professionals acreditats i, si escau, sancionar-los d’acord amb el que preveuen els articles del 8 al 18 de la Llei.
e) Col·laborar amb artistes i representants d’associacions, de fundacions, d’empreses o d’altres entitats del sector privat o públic l’activitat dels quals estigui relacionada amb la cultura o l’entreteniment, per assegurar el bon desenvolupament de l’activitat dels artistes al Principat d’Andorra.
f) Col·laborar amb les administracions públiques i amb les entitats de l’Administració pública o del sector públic que apliquin les normatives que estableixen règims específics per als artistes professionals acreditats, i facilitar-los les dades, la informació i la documentació relativa als artistes professionals acreditats que aquestes administracions i entitats requereixin per a l’aplicació de la referida normativa.
g) Aprovar o denegar els procediments de sol·licitud de reconeixement de l’artista professional en els termes previstos a l’article 5 de la Llei i en aquest Reglament, seguir el procediment, sol·licitar i revisar la documentació i, en general, fer els tràmits necessaris fins a l’aprovació o denegació de les sol·licituds.
h) Aportar al Registre d’Artistes Professionals Acreditats del Principat d’Andorra el certificat favorable en virtut del qual s’atorga la condició d’artista professional acreditat, així com totes les dades, documentació i informació que s’hagin tramès durant el procediment.
i) Garantir el compliment correcte de la Llei i del Reglament i, en general, facilitar el funcionament de l’estatut de l’artista professional acreditat al Principat d’Andorra.

Article 4. Sessions de la Comissió

1. La Comissió es reuneix convocada pel president, que la convocarà ordinàriament almenys dos (2) cops l’any, i extraordinàriament tantes vegades com cregui convenient en interès de l’organisme, d’ofici o a instància de qualsevol dels seus membres. La convocatòria pot fer-se per qualsevol mitjà, amb una antelació mínima de quinze (15) dies hàbils a la data de celebració. No obstant això, de forma extraordinària, el president pot reduir el termini per raons d’urgència, motivant la convocatòria a l’obertura de la sessió.

2. La Comissió queda vàlidament constituïda si hi assisteixen la majoria dels membres, presents o representats, tant en les sessions ordinàries com en les extraordinàries.

3. Els seus acords s’adopten per majoria simple dels vots emesos. En cas d’igualtat de vots, el del president és diriment.

4. Sense perjudici del que s’ha establert anteriorment, i amb l’objectiu d’agilitzar i flexibilitzar el procediment d’acreditació d’artistes professionals, la Comissió pot aprovar o rebutjar les sol·licituds d’acreditació previstes en els articles 3 i 5 de la Llei de manera telemàtica, amb o sense sessió, mitjançant el vot favorable de la majoria simple dels seus membres, en un termini de quinze (15) dies hàbils a comptar de la data de recepció de la sol·licitud. A aquest efecte, serà únicament necessari que consti l’aprovació favorable dels membres feta de forma telemàtica, que inclou també la que es fa per correu electrònic.

5. Amb la finalitat també d’agilitzar el procediment d’acreditació, s’habilita el ministeri encarregat de la cultura perquè col·labori amb la Comissió en la recollida, l’anàlisi i la interpretació de la documentació facilitada per l’artista professional, així com per assistir la Comissió en el decurs de tot el procediment fins a la resolució definitiva de l’expedient.

6. A les reunions de la Comissió Andorrana de Seguiment de l’Estatut de l’Artista, hi poden assistir amb veu però sense vot, a proposta de qualsevol dels seus membres, altres artistes o representants d’associacions, de fundacions, d’empreses o d’altres entitats del sector privat o públic l’activitat de les quals estigui relacionada amb la cultura o l’entreteniment, sempre que no es tracti de reunions convocades per prendre decisions relatives al compliment dels requisits establerts a l’apartat 2 de l’article 3 de la Llei o per exercir la potestat disciplinària prevista als articles del 8 al 18 de la Llei. En aquests casos, els assistents sense vot s’hauran d’absentar mentre duri el debat dels membres de la Comissió o, alternativament, no assistir en la sessió.

III. Qualificació d’artista professional

Article 5. Concepte

Es consideraran artistes professionals acreditats aquells que compleixin els requisits previstos a l’article 3 de la Llei i en aquest Reglament: d’una banda, aquells als quals s’acrediti perquè compleixen el criteri econòmic, i de l’altra, aquells als quals se’ls aprovi el pla de professionalització a cinc anys que presentin.




Registreu-vos a LesLleis.com per
accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.