Carregant...
 

Decret d’aprovació del Reglament de caça


Exposició de motius

Vista la Llei dels vedats de caça, del 13 d’abril del 2000.

Vista la Llei 13/2016, del 28 de juliol, de caça.

El desplegament reglamentari actualment vigent de la Llei dels vedats de caça, del 13 d’abril del 2000, i de la Llei 13/2016, de caça, comprèn el Reglament d’aplicació de la Llei de caça, de l’11 d’abril del 2018; el Decret d’aprovació del Reglament de gestió i caça d’espècies sotmeses al Pla de caça en terreny cinegètic comú, de l’11 d’abril del 2018; el Decret d’aprovació del Reglament de gestió i caça de l’isard, del 5 de setembre del 2016; el Decret de modificació del Decret del 5-9-2016 d’aprovació del Reglament de gestió i caça de l’Isard, del 21 de juny del 2017; el Decret d’aprovació del Reglament de gestió i caça del mufló en vedat temporal, del 2 d’agost del 2017; el Decret d’aprovació del Reglament de funcionament de la Comissió de Seguiment de la Caça, de les comissions tècniques dels vedats de caça, i de la Comissió de Seguiment de la Pesca, del 8 de març del 2017; el Reglament de funcionament i gestió dels vedats de caça, del 30 de setembre del 2015; el Decret de modificació del Reglament pel qual es regula la gestió dels residus carnis, del 10 desembre del 2014, i del Decret d’aprovació del Reglament regulador del carnet de caçador i del carnet de pescador, del 10 de febrer del 2016, derogat parcialment pel Reglament d’obtenció i expedició del carnet de caçador, aprovat per decret el 28 de novembre del 2018.

Amb l’objectiu de simplificar aquest desplegament normatiu, s’aprova i es publica aquest Reglament, que recull i refon, en gran part, les normes reglamentàries mencionades anteriorment que desenvolupen la Llei dels vedats de caça, del 13 d’abril del 2000, i la Llei 13/2016, del 28 de juliol, de caça. A més, aquest Reglament inclou modificacions per optimitzar els procediments i evitar que puguin participar en els plans de caça persones que tinguin deutes administratius derivats de l’aplicació de la normativa sobre caça.

Aquest Reglament s’estructura en tres capítols i quaranta-cinc articles, una disposició addicional i una disposició derogatòria.

El capítol primer té dos seccions. La primera secció recull l’àmbit d’aplicació, la definició i la classificació de les espècies que es poden caçar. A l’article 2, s’afegeix el gaig com a espècie caçable i a l’article 3, s’introdueix la guineu com a espècie regulable. Es recullen, a l’article 5, les modalitats de llicència de caça i en aquest apartat també es reflecteixen les darreres modificacions establertes en el Reglament d’obtenció i expedició del carnet de caçador, en què s’estableix que per als caçadors estrangers no residents que obtinguin la llicència especial de caça acompanyada, d’acord amb les condicions establertes, la llicència es compon només del Certificat d’adjudicació de la llicència especial de caça acompanyada de l’espècie sotmesa al Pla de caça en curs. A l’article 6 s’estableix que es publicarà una ordre ministerial que establirà la temporada de caça, les característiques dels plans de caça i els períodes per efectuar els tràmits administratius necessaris. La secció segona regula les disposicions comunes relatives a la responsabilitat civil, la seguretat en la caça, les metodologies o sistemes de caça, les repoblacions amb espècies caçables i el transport, la importació i l’exportació de les peces de caça. En aquest darrer apartat, s’introdueixen modificacions en les condicions d’exportació de les peces de caça, que es permet sense necessitat de tramitar permisos, sempre que la peça estigui degudament anellada i vagi acompanyada de la fitxa de captura o el document oficial justificatiu corresponent.

El capítol segon tracta de les espècies regulables i conté dos seccions: la primera regula les espècies perilloses per a la salut o la seguretat públiques i la secció segona tracta de les espècies regulables que causen danys importants a les activitats agrícoles, forestals, als hàbitats, i a la fauna i la flora en general. S’hi afegeix la possibilitat que el Ministeri pugui autoritzar operacions puntuals per part del Cos de Banders i/o batudes administratives per regular aquestes espècies, entre les quals s’ha afegit la guineu. En aquesta darrera secció s’introdueixen modificacions per optimitzar el procediment d’organització de batudes administratives amb l’objectiu de millorar la resposta davant d’una comunicació de danys causats per espècies regulables a activitats agrícoles, forestals, als hàbitats, i a la fauna i la flora en general. En aquest sentit i respecte als anteriors reglaments d’aplicació de la Llei de caça i de funcionament i gestió dels vedats de caça, es modifica el sistema, delegant a la Federació Andorrana de Caça l’organització de la participació dels caçadors en les batudes administratives.

Finalment, el capítol tercer regula la gestió i la caça de les espècies sotmeses a un pla de caça i conté tres seccions. La secció primera són disposicions generals que, d’acord amb l’article 7 de la Llei 13/2016 de caça, regulen l’aplicació dels plans de gestió mitjançant els plans de caça de les espècies sotmeses i defineixen les característiques dels plans de caça, que poden ser de caça acompanyada o no acompanyada, així com el tipus de captures. A l’article 27.2 es redefineix el pla de caça de compliment estricte, introduint que en cas que el caçador adjudicatari d’una captura no la caci en el període establert i perdi el dret de captura, aquesta s’atribuirà a un caçador substitut o una colla de caçadors substituts segons el procediment que s’establirà per decret. S’hi introdueix també que, en cas d’incompliment d’aplicació d’un pla de caça, el Ministeri pot autoritzar operacions puntuals. La singularitat de l’aplicació del Pla de caça de l’isard en terreny cinegètic comú fa que el sistema sigui diferent al de la resta dels plans i es regula en la secció segona. En l’article 29, es modifica la taula que assigna un índex de captura del pla de caça de l’isard en terreny cinegètic comú segons l’índex de creixement de la població d’isards. Aquesta modificació aclareix que amb un índex de creixement superior a un 21%, l’índex de captura assignat és d’un 20%. En l’article 32, s’estableix que les captures restants d’isard de la caça en terreny cinegètic comú se sortegen només entre els caçadors que han pres part del censos generals d’isards o han lliurat les mostres orgàniques especificades en l’ordre ministerial en el pla de caça anterior i s’elimina que en cas que restin captures s’atorguin a la resta de caçadors. En la secció tercera, es regula l’aplicació dels plans de gestió mitjançant els plans de caça amb un procediment general per participar en els plans de caça, ja sigui acompanyada o no acompanyada, i en aquesta secció es pretén que el text serveixi de manera general per a tots els possibles casos. S’unifica i s’estableix que, per als plans de caça no acompanyada, un cop finalitzat el període hàbil per a la caça, el termini de retorn de les anelles és de quinze dies naturals –sempre que per ordre ministerial no s’estableixi un altre termini. S’afegeix en tots els casos la condició de no ser deutor envers la caça per poder participar en els plans de caça.

La disposició addicional estableix que les infraccions a aquest Reglament se sancionen d’acord amb la Llei 13/2016, del 28 de juliol, de caça i la disposició derogatòria revoca tots els reglaments relatius a la caça que substitueix aquest Reglament.

A proposta de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, el Govern, en la sessió del dia 3 de juliol del 2019, decreta:
Article únic

S’aprova el Reglament de caça, que entrarà en vigor el mateix dia que es publiqui al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Capítol primer. Disposicions generals

Secció primera. Àmbit d’aplicació, definició de les espècies i de les modalitats de llicències de caça i publicació de l’ordre ministerial relativa a la temporada de caça i als plans de caça

Article 1. Àmbit d’aplicació

Aquest Reglament s’aplica a les espècies caçables, a les espècies regulables i a les espècies sotmeses a un pla de caça definides en els articles següents, i a la seva gestió d’acord amb els plans de gestió, ja sigui mitjançant la caça durant la temporada de caça de les espècies caçables, mitjançant la regulació autoritzada de les espècies regulables o mitjançant l’aplicació dels plans de caça aprovats per a les espècies sotmeses a un pla de caça.
Article 2. Definició de les espècies caçables

1. Les espècies que es poden caçar sense altres limitacions que les que estableixen la Llei 13/2016, del 28 de juliol, de caça, i aquest Reglament són les següents:

a) Tudó (Columba palumbus)
b) Merla (Turdus merula)
c) Griva (Turdus viscivorus)
d) Gaig (Garrulus glandarius)

LesLleis.com

2. Les espècies que es poden caçar amb les limitacions de captura i de transport per dia i per caçador són les següents:

a) Llebre (Lepus europaeus)
b) Perdiu xerra (Perdix perdix)
c) Perdiu roja (Alectoris rufa)
d) Faisà (Phasianus colchicus)


3. Les limitacions de captura i de transport per dia i per caçador són d’un exemplar de llebre i de tres exemplars entre les espècies de perdiu xerra, de perdiu roja i de faisà.
Article 3. Definició d’espècies regulables

En aplicació de la Llei de caça vigent, són espècies regulables:

1. Les que són perilloses per a la salut o per a la seguretat públiques. Aquestes espècies o individus poden ser definits com a espècies regulables quan el Cos de Banders constata o té coneixements de fets que representen un perill per a la salut o per a la seguretat públiques.

2. Les que causen danys importants a les activitats agrícoles, forestals, als hàbitats, i a la fauna i la flora en general. Els danys causats per aquestes espècies a les activitats mencionades es comuniquen al Cos de Banders.

3. Les espècies regulables que causen danys a les activitats referides a l’apartat 2 són les següents:

a) Porc senglar (Sus scrofa)
b) Talpa (Talpa europaea)
c) Cérvol comú (Cervus elaphus)
d) Mufló (Ovis musimon), en casos en què l’aplicació d’un pla de caça no permeti regular-ne la població.
e) Guineu (Vulpes vulpes)


4. La gestió d’aquestes espècies es regula en el capítol segon.
Article 4. Definició de les espècies sotmeses a un pla de caça

1. Les espècies sotmeses a un pla de caça són les següents:

a) Cabirol (Capreolus capreolus)
b) Mufló (Ovis musimon)
c) Isard (Rupicapra pyrenaica)


2. La gestió i la caça d’aquestes espècies es regulen en el capítol tercer.

3. Es prohibeix la captura d’exemplars d’espècies sotmeses a un Pla de caça equipats amb collars distintius o collars emissors.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.