Carregant...
 

Consulta vinculant en relació amb l’aplicació del mètode per a l’eliminació de la doble imposició internacional

Número de consulta CV0300-2024
Data d’emissió 14/02/2024
Normativa Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del text refós de la Llei 95/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre societats

Consulta
En aquest apartat es reprodueix la consulta sense les dades de la persona o l’entitat que la formula

ANTECEDENTS

Objecte: consulta vinculant sobre l’IS, règim fiscal de la imposició de les rendes atribuïbles a establiments permanents situats a l’estranger.

PERÍODE APLICABLE
LesLleis.com

Any 2023 i següents.

NORMATIVA APLICABLE

Llei de l’impost sobre societats (LIS).

MANIFESTACIÓ EXPRESSA

El sol·licitant manifesta que en el moment de presentar aquest escrit no s’està tramitant un procediment o recurs administratiu relacionat amb el règim, la classificació o la qualificació tributària que li correspon, plantejat en la consulta.

El Sr. X, President de la societat A (la consultant),

EXPOSA

Que, d’acord amb el que disposa l’article 65 de la Llei 21/2014, del 16 d’octubre, de Bases de l’Ordenament Tributari i l’article 25 del Reglament de desenvolupament de la mateixa, interessa formular la següent Consulta Tributària, els efectes de la qual serien aplicables en les operacions la naturalesa de les quals s’expressa en l’escrit de consulta, realitzades a partir de l’exercici 2023 i següents:

DESCRIPCIÓ DELS FETS

La societat A té una sucursal als Emirats Àrabs Units.

Aquesta sucursal respon a la definició fiscal de l’establiment permanent, tant des del punt de vista del conveni per evitar la doble imposició vigent entre el Principat d’Andorra i els Emirats Àrabs Units, com de la LIS.

Al respecte de les rendes atribuïbles a establiments permanents situats a l’estranger, la LIS disposa el que segueix :

Article 21. Eliminació de la doble imposició internacional sobre les rendes atribuïbles a establiments permanents situats a l’estranger

1. Estan exemptes les rendes positives obtingudes a l’estranger a través d’un establiment permanent situat fora del territori del Principat d’Andorra quan aquest establiment permanent hagi estat sotmès a imposició per un gravamen de característiques similars a l’impost sobre societats del Principat d’Andorra a un tipus nominal equivalent, almenys, al 40 per cent del tipus general de gravamen previst per l’article 41. A l’efecte d’establir aquesta similitud substancial, es tenen en compte les característiques essencials de l’impost estranger i si la finalitat principal d’aquest impost rau en la imposició de la renda obtinguda per l’obligat tributari. S’entén complert aquest requisit quan l’establiment permanent estigui situat en un país amb el qual el Principat d’Andorra hagi subscrit un conveni per evitar la doble imposició.

(..)”


Atès que el 1 d’agost de 2017 va entrar en vigor el conveni, del 28 de juliol del 2015, entre el Govern del Principat d’Andorra i el Govern dels Emirats Àrabs Units per evitar la doble imposició i prevenir l'evasió fiscal en matèria d'impostos sobre la renda, la consultant considera que queden complerts tots els requisits d’exempció contemplats al paràgraf 1 de l’article 21 de la LIS, sigui quin sigui el tipus nominal de l’impost sobre la renda al qual estigui subjecte l’establiment permanent situat als Emirats Àrabs Units.

En aquest sentit, per analogia, la societat consultant ha considerat també la posició oficial de l’administració tributària andorrana, reflectida en la consulta vinculant CV0159-2019.

QÜESTIÓ PLANTEJADA

Atès que el 1 d’agost de 2017 va entrar en vigor el conveni, del 28 de juliol del 2015, entre el Govern del Principat d’Andorra i el Govern dels Emirats Àrabs Units per evitar la doble imposició i prevenir l'evasió fiscal en matèria d'impostos sobre la renda, la consultant sol·licita de l’Administració la confirmació de que queden complerts els requisits d’exempció del paràgraf 1 de l’article 21 de la LIS, sigui quin sigui el tipus nominal de l’impost sobre la renda al qual estigui subjecte l’establiment permanent situat als Emirats Àrabs Units ; de tal forma que la consultant podrà beneficiar-se d’una exempció en la base de tributació, corresponent a la renda atribuïble a l’establiment permanent situat als Emirats Àrabs Units, en la mesura que aquesta estigui justificada.

En el cas que la interpretació de l’Agencia Tributària sigui diferent a la de la Consultant, exposició del motiu pel que es fa una interpretació diferent.

Resposta

En referència a la consulta presentada, en primer lloc s’ha de mencionar que la consultant, va presentar una consulta tributària en què exposava una sèrie de qüestions relacionades amb el contingut d’aquesta consulta tributària. Així mateix, el DTF, en data 16 de juny del 2021, va emetre una resolució amb caràcter vinculant, publicada amb el número CV0206-2021, a les qüestions següents:

“Si la renda obtinguda amb origen en seu de l’establiment permanent situat als EAU és imposable a Andorra, o si és exempta;
LesLleis.com

En cas que sigui imposable, quin és el mètode que la societat A ha d’aplicar per a eliminar la doble imposició internacional.”


La resposta, de forma resumida, a aquestes qüestions emesa per aquest departament va ser la següent:

“Segons l’ordre de prelació normativa, com a norma general seran aplicables les disposicions previstes al conveni. No obstant això, l’aplicació d’un conveni per evitar la doble imposició no pot donar lloc a una situació més impositiva de la que resulti de l’aplicació de la legislació interna. En el cas en qüestió, a la consultant li és més favorable aplicar l’eliminació de la doble imposició internacional sobre les rendes atribuïbles a establiments permanents situats a l’estranger, prevista a l’article 21, del Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del text refós de la Llei 95/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre societats que aplicar el mètode per a la correcció de la doble imposició previst a l’article 23 del conveni. Consegüentment, la consultant podrà optar per aplicar l’eliminació de la doble imposició internacional establerta a la legislació interna.”


Considerant que el supòsit de fet és el mateix i que no s’informa d’altres elements que siguin diferents dels exposats en la consulta tributària inicial, en el cas plantejat serà aplicable l’article 21 de la Llei 95/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre societats, que preveu el següent:



El contingut d’aquest text
és d'accés exclusiu per a usuaris subscrits

La subscripció a LesLleis.com inclou:
  • Accés il·limitat als textos refosos de lleis i reglaments
  • Lectura de textos legals vigents anteriors al BOPA
  • Inclusió de texts a demanda
  • Sense publicitat