Carregant...
 

Decret que aprova el reglament de tallers de reparació de vehicles automòbils


Exposició de motius

En una societat desenvolupada com l’andorrana el vehicle de motor ha esdevingut un producte industrial quasi imprescindible per garantir el transport i l’abastament de les necessitats bàsiques del ciutadà.

Altrament, el vehicle de motor, com qualsevol altre producte industrial, està sotmès a canvis tecnològics de manera permanent, que obliga els professionals que intervenen en la seva conservació i manteniment a disposar dels coneixements tecnològics i dels mitjans materials necessaris per poder assegurar que després d’una intervenció el vehicle tingui els nivells de seguretat mínims legalment establerts.
LesLleis.com

En el cas dels vehicles de motor els nivells de seguretat han de ser molt més acurats atès que circulen per les vies urbanes i interurbanes, on els accidents de trànsit són cada dia més importants tant quantitativament com qualitativament.

Esdevé necessària, per tant, la regulació d’aquell sector professional amb la finalitat que quedin garantides les prestacions tècniques i de seguretat del vehicle, així com els drets, els deures i les responsabilitats de tots els actors que hi intervenen.

Atès que la Llei del Codi de la circulació, de data 10 de juny de 1999, en el capítol VII fa incidència sobre les condicions tècniques que han de tenir els automòbils per oferir un mínim de garanties per a la seguretat viària i vista la disposició addicional.

Atès que la Llei de seguretat i qualitat industrial, de 22 de juny del 2000 regula entre altres qüestions les activitats industrials del transport, i determina que els productes industrials així com la seva utilització i funcionament han d’ajustar-se als requisits legals i reglamentaris de seguretat i que com a mínim aquests requisits han de tenir en compte la conservació i el manteniment dels productes industrials.

El Govern, en la sessió del dia 28 de febrer del 2001, acorda:
Article únic

S’aprova el Reglament de tallers de reparació dels vehicles automòbils, que entrarà en vigor al cap de dos mesos de la seva publicació al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament de tallers de reparació dels vehicles automòbils

Títol 1. Conceptes i classificacions

Article 1
Àmbit d’aplicació
El present Reglament té com a objecte regular l’activitat industrial i la prestació de serveis dels tallers de reparació de vehicles automòbils i dels seus equips i components.

També es regula la reparació de vehicles en carretera, que només poden fer els tallers de reparació que estiguin autoritzats de conformitat amb les disposicions que segueixen.

Els serveis de grua per recollir i transportar vehicles queden exclosos de l’àmbit del present Reglament.

A efectes del present Reglament, s’entén per vehicle automòbil tot vehicle que, dotat de mitjans de propulsió mecànica propis i independents de l’exterior, pugui circular de forma idònia per la via publica, sense necessitat de rails o altres dispositius anàlegs. També s’hi inclouen les motocicletes, els ciclomotors, els remolcs i els vehicles articulats definits en la Llei del Codi de la circulació.
Article 2
Competències
El control de l’aplicació d’aquest reglament correspon al departament encarregat de la seguretat industrial del ministeri titular d’economia.
Article 3
Concepte de tallers
S’entén per taller de reparació de vehicles automòbils i dels seus equips i components aquells establiments industrials autoritzats en els quals s’efectuen operacions de manteniment i altres encaminades a la restitució de les condicions normals de l’estat i del funcionament dels vehicles automòbils o dels seus equips i components, en els quals s’hagin posat de manifest alteracions en les condicions esmentades després de l’acabament de la seva fabricació.

Per extensió, el present Reglament afecta també l’activitat industrial complementària d’instal·lació d’accessoris en vehicles automòbils, després de ser fabricats, que siguin compatibles amb les reglamentacions de la Comissió Econòmica per Europa de les Nacions Unides, vigents en matèria de seguretat, de medi ambient o de sanitat. També afecta l’activitat adreçada a reformar les característiques inicials dels vehicles, d’acord amb el que preveu la ITC núm.1, del Reglament regulador de la Inspecció Tècnica de Vehicles en matèria de seguretat.
Article 4
Classificació de tallers
Els tallers de reparació de vehicles automòbils i dels seus equips i components es classifiquen en:

4.1. Per la seva relació amb els fabricants de vehicles, d’equips i components:

a) Tallers genèrics o independents: els que no estan vinculats a cap marca que impliqui un tractament especial o una responsabilitat acreditada per aquella marca.
b) Tallers de marca: els que estan vinculats a empreses o fabricants de vehicles automòbils o equips components, en els termes que s’estableixin per conveni escrit.


4.2. Per la seva branca d’activitat:

a) De mecànica: treballs de reparació i manteniment, substitució o reforma en el sistema mecànic del vehicle, inclosos els seus suports, equips i elements auxiliars, excepte l’equip elèctric.
b) D’electricitat: treballs de reparació, substitució o reforma en l’equip elèctric de l’automòbil, tant pel que fa als components bàsics de l’equip motor com als auxiliars de l’enllumenat, la senyalització, el condicionament i l’instrumental d’indicació i de control.
c) De carrosseries: treballs de reparació, substitució o reforma d’elements de carrosseria, xassís i bastidors, guarniments i els seus condicionaments interior i exterior.
d) De pintura: treballs de pintura, revestiment i acabat de carrosseries.


Per exercir l’activitat han de disposar dels mitjans i equipaments necessaris.

4.3. Tallers especialitzats: són els que efectuen treballs limitats a determinats tipus de vehicles o bé activitats de reparació, substitució o reforma sobre determinats equips o sistemes del vehicle.

Aquests tallers han de disposar únicament dels mitjans i equipaments necessaris per a la seva especialitat concreta.

Es poden considerar dins d’aquesta classificació els tallers dedicats a les activitats següents:

Tallers de reparació de motocicletes
Tallers de reparació de pneumàtics
Tallers de reparació de radiadors
Tallers de reparació d’equips d’injecció
Tallers de canvi d’oli de motors, i filtres
Tallers de canvi de frens
Tallers de canvi d’esmorteïdors


Quan un taller exerceix més d’una especialitat queda classificat en un dels grups corresponents a l’apartat 4.2. del present article.

El Departament competent resta facultat per variar el nombre, la denominació i l’abast de les especialitats amb el fi d’adaptar-se en tot moment a l’estat de la tècnica i els avenços tecnològics.

Títol 2. Autoritzacions administratives per a l’obertura i l’explotació posterior de l’activitat

Article 5
Autoritzacions
L’obertura, l’ampliació, el trasllat, la modificació o el canvi de nom del titular dels establiments que es determinen en el present reglament estan sotmesos a autorització administrativa prèvia.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.