Carregant...
 

Decret pel qual s’aprova el Reglament de les prestacions d’incapacitat temporal de la seguretat social


La Llei 18/2014, del 24 de juliol, de modificació de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social ha introduït modificacions en el sistema de seguretat social que fan necessària una adaptació del Reglament regulador de les prestacions d’incapacitat temporal, del 28 d’abril del 2010.

Al mateix temps, s’ha aprofitat aquesta ocasió per introduir altres modificacions que aconsella l’experiència adquirida en l’aplicació del text, i per millorar la redacció d’alguns dels seus preceptes.

Per facilitar la consulta del text i per a una millor seguretat jurídica, s’aprova íntegrament un nou Reglament, que deroga així el Reglament anterior.

A proposta de la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, el Govern, en la sessió del 27 de maig del 2015, aprova aquest Decret.
Article únic

S’aprova el Reglament de les prestacions d’incapacitat temporal, que entra en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial d’Andorra.

Reglament de les prestacions d’incapacitat temporal de la Seguretat Social

Article 1. Objecte

Aquest Reglament té per objecte regular el règim relatiu a les prestacions d’incapacitat temporal, previstes al capítol tercer, del títol II, del llibre tercer de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social.
Article 2. Definicions

D’acord amb la Llei de la seguretat social i a l’efecte d’aquest Reglament es considera que:

1. Incapacitat temporal: és la situació reconeguda com a tal per un metge o un odontòleg tractant o per un facultatiu de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, per un període de temps definit, en què una persona assegurada directa està impedida per exercir la seva activitat laboral o professional a conseqüència d’una malaltia, professional o comuna, o d’un accident laboral o no laboral, o del seu tractament.

2. Metge o odontòleg tractant: és el metge o odontòleg convencionat legalment habilitat per exercir la seva professió, que diagnostica la patologia originant de la situació d’incapacitat temporal, expedeix el certificat mèdic inicial i fa el seguiment de l’estat de salut de la persona assegurada.

3. Certificat mèdic inicial: és el document emès pel metge o odontòleg tractant, o per un facultatiu de l’Àrea de Control Sanitari de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, que atesta que la persona assegurada està temporalment impedida per exercir la seva activitat professional, el motiu de l’impediment, i el nombre de dies previsiblement necessaris per al procés curatiu. En el certificat es precisa i codifica, d’acord amb claus preestablertes, el diagnòstic de la limitació funcional que motiva la situació d’incapacitat temporal, es fa constar la contingència que origina l’impediment (accident de treball, malaltia professional, accident no laboral, malaltia comuna, risc per a l’embaràs)

4. Prestadors de serveis de salut convencionats: són els prestadors de salut que han signat un conveni amb la Caixa Andorrana de Seguretat Social o s’hi han adherit.

5. Declaració d’activitat del treballador per compte propi: és el document oficial que ha de presentar la persona que fa una activitat per compte propi d’acord amb el model establert per la Caixa Andorrana de Seguretat Social, mitjançant el qual identifica el treball que du a terme habitualment, així com la persona o persones que gestionaran personalment l’establiment o el negoci durant la seva situació d’incapacitat temporal, o certifica que l’establiment o el negoci romandran sense activitat durant el dit període.
LesLleis.com

6. Declaració de l’activitat de la persona assalariada o assimilada: és el document oficial que, a requeriment de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, ha de presentar la persona assalariada o assimilada d’acord amb el model establert per la Caixa Andorrana de Seguretat Social, mitjançant el qual exposa el treball que du a terme.

7. Prolongacions: són les resolucions expresses de la Caixa Andorrana de Seguretat Social que permeten allargar la situació d’incapacitat temporal d’acord amb el que preveu l’article 149 de la Llei de la seguretat social.

8. Alta mèdica: és la situació que resulta de la finalització del període d’incapacitat temporal, en la qual s’entén que s’ha produït la millora, l’estabilització o la consolidació de l’estat de salut que va provocar la incapacitat temporal.

9. Alta administrativa: és la resolució de la Caixa Andorrana de Seguretat Social que decideix la suspensió de les prestacions econòmiques de la incapacitat temporal de la persona assegurada per motiu d’incompareixença no justificada a les convocatòries de control efectuades per la Caixa Andorrana de Seguretat Social, per no trobar-se al domicili en la franja horària establerta, per la realització de qualsevol conducta contrària al procés curatiu en el període d’incapacitat temporal o per la constatació de demora no justificada en els tractaments.

S’entén que una conducta és contrària al procés curatiu quan el perjudica o el dificulta sense cap raó objectiva i suficient que la justifiqui.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.