Carregant...
 

Decret del 14-5-2019 pel qual s’aprova el Reglament de l’impost sobre societats


Exposició de motius

L’aprovació per part del Consell General de la Llei 95/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre societats, modificada per la Llei 17/2011, de l’1 de desembre, va suposar introduir per primer cop en el nostre ordenament jurídic la fiscalització de les rendes obtingudes per part de les persones jurídiques i altres obligats tributaris quan tenen la residència fiscal en territori andorrà.

Posteriorment, la Llei 6/2018, del 19 d’abril, de modificació de la Llei 95/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre societats, ha revisat els règims fiscals especials previstos per la Llei de l’impost de societats, per tal d’evitar els riscos d’erosió de bases de tributació i el trasllat de beneficis i, per tant, complir amb els estàndards de l’Acció 5 del Projecte BEPS de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), tenint en compte també els criteris previstos pel Codi de conducta de la Unió Europea, i fixa un règim transitori per als obligats tributaris que aplicaven aquests règims especials amb anterioritat a l’1 de juliol del 2017, amb una reducció progressiva dels beneficis dels règims com a màxim fins al 31 de desembre del 2020.

Aquesta Llei també inclou determinades modificacions de la Llei de l’IS, necessàries per complir amb un altre dels estàndards mínims exigits per l’OCDE en el Projecte BEPS: el referent a la informació país per país, en la línia que disposa l’Acció 13 del Projecte esmentat. Amb les modificacions introduïdes es regula l’obligació i les condicions per presentar aquesta informació país per país en relació amb les empreses residents fiscals a Andorra que formin part d’un grup multinacional que facturi, almenys, 750 milions d’euros l’any.

Per tot el que s’ha esmentat, és necessari adaptar el Reglament de l’impost sobre societats a les noves disposicions introduïdes per la Llei 6/2018, en especial el desenvolupament reglamentari del règim especial d’explotació de determinats actius intangibles i de l’obligació de presentar informació país per país, així com del règim transitori per als obligats tributaris que aplicaven els règims especials de l’impost sobre societats amb anterioritat a l’1 de juliol del 2017.

Finalment, també es modifiquen els mitjans de pagament que poden utilitzar els obligats tributaris per ingressar l’import de la quota de liquidació i del pagament a compte o bé per sol·licitar la devolució d’ofici, i s’estableixen la domiciliació bancària i la transferència bancària com a únics mitjans habilitats a aquests efectes.

Per tal de garantir la seguretat jurídica, s’aprova novament el Reglament de l’impost sobre societats, que incorpora també les modificacions introduïdes pel Decret pel qual s’aprova el Reglament del règim fiscal de les operacions de reorganització empresarial, i la modificació del Reglament de l’impost sobre societats i la del Reglament de l’impost sobre les plusvàlues en les transmissions patrimonials immobiliàries, del 6 de desembre del 2017.

A proposta del ministre de Finances en funcions, el Govern, en la sessió del 14 de maig del 2019, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament de l’impost sobre societats, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament de l’impost sobre societats

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Àmbit d’aplicació

1. Aquest Reglament regula el desplegament de la Llei 95/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre societats en relació amb les obligacions formals que han d’acomplir els obligats tributaris d’aquest tribut, així com el sistema de gestió, de liquidació i de control de l’impost.

2. El compliment de les obligacions establertes en aquest Reglament s’entén sense perjudici de les que s’inclouen en la Llei esmentada i altres disposicions que resultin aplicables.
Article 2. Obligats tributaris

Són obligats tributaris quan tenen la residència en territori andorrà:

a) Les persones jurídiques.
b) Les institucions d’inversió col·lectiva incloses en l’àmbit d’aplicació de la Llei 10/2008, del 12 de juny, de regulació dels organismes d’inversió col·lectiva de dret andorrà.
c) Les entitats públiques, parapúbliques i de dret públic.


Els obligats tributaris d’aquest impost es designen abreujadament i indistintament amb les denominacions societats o entitats en aquest Reglament.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.