Carregant...
 

Decret


L’article 138 de la Llei 6/2019, del 31 de gener, de modificació de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social regula la col·laboració entre la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i els prestadors de serveis de salut. En concret, l’apartat 1.c disposa que, per signar conveni, els professionals de la salut han d’estar degudament acreditats pel ministeri responsable de la salut d’acord amb els criteris que s’estableixin per reglament.

Els professionals de la salut que signen conveni amb la CASS, sigui a través del col·legi professional o sigui de manera individualitzada, constitueixen, juntament amb les estructures que conformen el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), el pilar essencial de la prestació de serveis sanitaris públics al país. Per aquest motiu han de seguir els objectius de la política sanitària del Govern basats en la qualitat assistencial, l’atenció centrada en la persona i l’eficiència en la utilització dels recursos públics.

L’acreditació té com a objectiu verificar que els professionals de la salut que volen prestar els seus serveis en les condicions que estableix el conveni amb la CASS compleixen els requisits que marca el ministeri responsable de la salut per garantir la qualitat i l’eficiència del sistema sanitari.

Així, el 7 de juny del 2017 es va aprovar el Reglament d’acreditació dels metges per signar conveni amb la Caixa Andorrana de Seguretat Social, que establia les condicions per obtenir l’acreditació dels metges que desitgessin prestar els seus serveis en el marc del conveni amb la CASS, el procediment d’atorgament i les causes de revocació.

Transcorreguts més de dos anys des que es va aprovar el Reglament, és necessari fer extensiva l’acreditació a la resta de professionals de la salut que signen conveni amb la CASS així com introduir-hi una sèrie de canvis en els criteris d’acreditació i de revocació de l’acreditació i definir la durada de l’acreditació.

Els principals canvis en els criteris d’acreditació fan referència al fet que les noves acreditacions dels professionals de la salut han de respondre o bé a necessitats sectorials de professionals sanitaris o bé a la vinculació amb el Principat per anys de residència, anys d’exercici professional a Andorra o per nacionalitat. D’aquesta manera es vol afavorir l’exercici i el retorn a Andorra dels professionals que han passat part de la seva vida al Principat i coneixen les estructures i el funcionament del sistema de salut d’Andorra. També es vol disposar d’una eina que permeti regular el dimensionament dels professionals de la salut que exerceixen al sistema públic.

Altres canvis són la simplificació dels criteris de revocació en introduir-se un nou concepte, que és la necessitat de renovació de l’acreditació cada quatre anys de tots els professionals de la salut objecte d’acreditació. La renovació de l’acreditació dels professionals de la salut es basarà en criteris que valorin la formació continuada dels professionals o criteris que tinguin en compte la qualitat assistencial.

Per tot el que s’ha exposat, a proposta del ministre de Salut, el Govern, el dia 23 d’octubre del 2019, aprova el Decret següent:
Article únic

S’aprova el Reglament d’acreditació dels professionals de la salut per signar conveni amb la Caixa Andorrana de Seguretat Social, que entrarà en vigor el mateix dia que es publiqui al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament d’acreditació dels professionals de la salut per signar conveni amb la Caixa Andorrana de la Seguretat Social

Article 1. Objecte

Aquest Reglament té per objecte:
LesLleis.com

1. Establir l’àmbit d’aplicació del procediment d’acreditació dels professionals de la salut i les condicions per obtenir l’acreditació dels professionals de la salut que desitgen prestar els seus serveis en el marc del conveni amb la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS).

2. Definir el procediment per a l’acreditació dels professionals de la salut i establir la durada de l’acreditació.
Article 2. Àmbit d’aplicació

L’acreditació és necessària per signar el conveni amb la CASS per als professionals de la salut dels àmbits següents:

a) Medicina
b) Infermeria
c) Fisioteràpia
d) Odontologia
e) Logopèdia
f) Biologia i altres titulacions per a l’exercici en laboratoris d’anàlisis clíniques
g) Ortopèdia
h) Audiopròtesi
i) Ortòptica i reeducació visual
j) Teràpia ocupacional

Article 3. Requisits generals per obtenir l’acreditació

Per obtenir l’acreditació, el professional sanitari ha de complir els requisits següents:

1. Disposar de l’autorització d’exercici de la professió titulada que vol exercir.

2. Estar inscrit al col·legi oficial corresponent, si existeix, en els supòsits previstos en la normativa de professions titulades i de col·legis i associacions professionals.

3. En el cas de l’acreditació de professionals en l’àmbit de la medicina, cal disposar de l’especialitat mèdica corresponent. En el cas de la biologia i altres titulacions per a l’exercici com a director tècnic d’un laboratori d’anàlisis clíniques, cal disposar d’una especialitat relacionada amb les anàlisis clíniques.

4. En els casos en què s’hagi dut a terme activitat prèvia com a professional de la salut, cal acreditar mitjançant certificat col·legial la bona conducta en el marc del desenvolupament de l’exercici de l’activitat professional. En els casos de professions que no disposin de col·legi professional, cal presentar una declaració jurada conforme no ha estat sancionat per infracció greu o molt greu per mala praxi en els darrers quatre anys.

5. Respondre a un dels criteris següents:

a) Necessitat sectorial: s’entén com a necessitat sectorial la necessitat de professionals per algun dels motius següents:
i. Manca de professionals.
ii. Realització de noves activitats o noves tècniques d’interès per al sistema sanitari.

Correspon al Ministeri de Salut determinar l’existència de necessitats sectorials amb consulta prèvia al col·legi o col·lectiu professional corresponent, a la Caixa Andorrana de Seguretat Social i, si escau, al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària.
b) Vinculació amb el país: s’entén per vinculació amb el país el compliment d’un dels supòsits següents:
iii. Nacionalitat andorrana o residència a Andorra durant un mínim de set anys de manera contínua o discontínua.
iv. Exercici de la professió a Andorra amb anterioritat durant un mínim de set anys de manera contínua o discontínua.


6. No trobar-se en situació d’inhabilitació professional o en alguna causa d’incompatibilitat o de prohibició per a l’exercici de la professió legalment establertes.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.