Carregant...
 

Llei d’ordenació de la cartografia


Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 5 d’octubre de 1995 ha aprovat la següent:
LesLleis.com

Llei d’ordenació de la cartografia

Exposició de motius

A. Ressenya històrica

La producció pròpia de cartografia, que representa part o la totalitat del territori andorrà, va ser promoguda pel Consell General.

Entre els anys 1970 i 1975 es van realitzar plànols fotogramètrics de les viles i dels fons de les valls a escala 1:500 i 1:1.000 així com els mapes generals de tot el territori a escala 1:10.000 i 1:50.000.

Posteriorment, el Govern va continuar la producció cartogràfica amb l’actualització i l’extensió dels plànols a escala 1:500 i 1:1.000 els anys 1980 i 1991, així com els 7 plànols de viles de les parròquies (any 1985), el mapa topogràfic a escala 1:25.000 (any 1988), el mapa en relleu d’Andorra a escala 1:50.000 (any 1989), i finalment els mapes de carreteres a escala 1:50.000 i 1: 100.000 (any 1992).

La reglamentació vigent relacionada amb la cartografia fou aprovada pel Consell General en data 1 d’abril de 1976, i ha d’ésser actualitzada dins del marc de la present Llei.

B. Objecte

La Llei d’ordenació de la cartografia té diferents finalitats:

1. Donar un marc legal al funcionament “de facto” establert per a la producció cartogràfica nacional.

2. Oficialitzar les normes tècniques emprades per a la realització de plànols i mapes: sistema de coordenades, projecció, disposició i numeració dels fulls, simbologia, toponímia, límits administratius, codificació i format de les dades de la cartografia digital, etc.

3. Establir una reglamentació que millori la rendibilitat de les inversions governamentals en la producció cartogràfica.

4. Regular els mecanismes escaients per aconseguir, evitant possibles dispersions i duplicitats, una correcta rendibilitat dels recursos públics destinats per l’Administració general i per les administracions comunals a la producció cartogràfica necessària per al seu propi ús.

5. Per gestionar els objectius proposats es crea el Servei Cartogràfic Nacional adscrit al Ministeri d’Ordenament Territorial.
Article 1
Definició de cartografia oficial
1.1. La present Llei d’ordenació de la cartografia té per finalitat l’ordenació de la producció cartogràfica de l’Administració general.

Té caràcter de cartografia oficial la realitzada, sota les prescripcions i les reglamentacions emanades d’aquesta Llei, per la pròpia Administració general o la realitzada conjuntament amb altres administracions públiques o organismes públics.
Article 2
Classificació de la cartografia
2.1. A efectes de la present Llei, la cartografia es classifica en bàsica, derivada i temàtica.
Article 3
Cartografia bàsica
3.1. És cartografia bàsica, sigui quina sigui l’escala de l’aixecament, la que es realitza d’acord amb la norma cartogràfica establerta per l’Administració general, obtinguda per procediments directes d’observació i mesura de la superfície terrestre.

3.1.1. La norma cartogràfica s’estableix per ordre del Ministre d’Ordenament Territorial, i especifica el “datum” de referència de la xarxa geodèsica i d’anivellament, el sistema de projecció cartogràfica i les dimensions i el sistema de referència dels fulls.

3.1.2. A més de l’establert a l’apartat anterior, la norma cartogràfica conté les especificacions tècniques necessàries perquè en el procés de formació del document cartogràfic es pugui garantir que aquest reflecteix la configuració de la superfície terrestre amb la màxima fidelitat possible, d’acord amb els coneixements científics i tècnics de cada moment.

3.1.3. La cartografia bàsica ha de ser objecte d’aprovació oficial, per acord del Govern, a proposta del Ministeri d’Ordenament Territorial.

3.2. És competència de l’Administració general la producció de la cartografia bàsica següent:

3.2.1. Dels mapes topogràfics que representin la totalitat del territori a escala 1:50.000, 1:25.000 i 1: 10.000, i a d’altres escales que en el futur es puguin decretar.

3.2.2. Dels plànols topogràfics dels fons de les valls i de la xarxa de carreteres generals i secundàries a escala 1:500 i 1:1.000, i a d’altres escales que en el futur es puguin decretar.

3.3. Si es considera d’interès general, es poden establir convenis de cooperació entre l’Administració general i les administracions comunals o altres organismes que per al seu interès propi necessitin ampliar la cartografia bàsica existent.
Article 4
Cartografia derivada i temàtica
4.1. Cartografia derivada és la formada per processos d’addició o generalització de la informació topogràfica continguda en la cartografia bàsica preexistent.

4.2. La cartografia temàtica és la que, utilitzant com a suport la cartografia bàsica o derivada, remarca o desenvolupa algun aspecte concret de la informació topogràfica continguda en aquelles, o incorpora informació addicional específica.

4.3. Les administracions comunals, els organismes, les entitats o els particulars que vulguin utilitzar la cartografia bàsica o les fotografies aèries per a la realització de cartografies derivades o temàtiques, han de sol.licitar, per escrit, l’autorització del Govern, que l’atorga o la denega en les condicions establertes a la reglamentació vigent.
Article 5
Competències de l’Administració General
5.1. És competència de l’Administració general, a través del Servei Cartogràfic Nacional:

5.1.1. L’establiment i el manteniment de les xarxes nacionals geodèsiques i d’anivellament.

5.1.2. La formació, la conservació i l’actualització dels documents cartogràfics establerts a l’article 3.2.

5.1.3. La formulació de sèries cartogràfiques d’abast nacional que siguin aprovades reglamentàriament.

5.2. Coordinar la producció cartogràfica realitzada per organismes dependents del Govern.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.