Carregant...
 

Llei qualificada de modificació de l’article 198 del Codi Penal


Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 28 de novembre de 1996 ha aprovat la següent:

Llei qualificada de modificació de l’article 198 del Codi Penal

Preàmbul

El vigent Codi Penal d’Andorra, promulgat l’11 de juliol de 1990, necessita una reforma aprofundida per tal d’adaptar-lo a la ràpida evolució que des de llavors han tingut tant les institucions com la pròpia societat andorrana. Un procés de tal complexitat, però, no es pot abordar sense uns estudis previs i una reflexió dilatada en el temps.

Tot i així, algunes tipificacions concretes demanen una reforma urgent i parcial que les posin en sintonia amb els requeriments i l’estat d’opinió d’una majoria de la nostra societat. Així passa amb la matèria objecte de la present Proposició de Llei que afronta la despenalització de l’esterilització voluntària i consentida.

El Codi Penal vigent tipifica en el seu article 192 la inutilització per la procreació d’altra persona. Per la seva part, l’article 198 conté la clàusula general relativa per la que en tots els delictes contra la vida i la integritat de les persones, el consentiment de la víctima no eximeix de responsabilitat criminal. Això comporta el càstig penal de les operacions destinades a l’esterilització, tals com les lligadures de trompes i la vasectomia, i això encara que tals intervencions mèdiques es realitzin a petició i amb el consentiment exprés i conscient del pacient. Amb aquest sistema penal, el Codi andorrà vigent s’allunya del previst en la pràctica totalitat dels ordenaments penals europeus, que han despenalitzat tals operacions, essencialment per entendre que la seva tipificació és contrària al dret a la intimitat de les persones i constitueix una limitació mancada de justificació de la llibertat individual.
LesLleis.com

La reforma que es proposa manté el principi general de la irrellevància del consentiment en aquests delictes, però afegeix una concreta excepció relativa a les esterilitzacions mencionades, sempre que el consentiment reuneixi unes precises condicions. Pel contrari, seguirà tipificada la cirurgia transsexual i no s’estableix cap excepció relativa als menors o incapaços, que tants problemes està plantejant en altres ordenaments. La dignitat de les persones impedeix que, la seva inexistent capacitat per prestar el consentiment, pugui suplir-se per una intervenció dels seus representants legals o dels poders públics.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.