Carregant...
 

Decret


Vist l’article 59 de la Constitució andorrana, segons el qual, mitjançant una llei, el Consell General pot delegar l’exercici de la funció legislativa en el Govern;

Vista la delegació legislativa a favor del Govern establerta en la disposició final sisena de la Llei 3/2018, del 22 de març, de mediació, segons la qual s’encomana al Govern que publiqui al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra el text consolidat de la Llei 90/2010, del 16 de desembre, del voluntariat d’Andorra, que inclogui les modificacions introduïdes fins a l’actualitat en aquesta norma legal;

Vist que, en compliment del que preveu la disposició final sisena de la Llei 3/2018, es refon en aquest Decret legislatiu el contingut de la Llei 90/2010, on s’inclouen les modificacions que dimanen de la Llei 6/2014 i de Llei 3/2018;

Vist que, d’altra banda, es reprenen de forma ordenada les disposicions addicionals, transitòries, derogatòria i finals de la Llei 90/2010; les disposicions addicional sisena i final tercera de la Llei 6/2014, i les disposicions derogatòria i finals primera, sisena i setena de la Llei 3/2018, i al mateix temps, per tal de garantir la claredat en la consulta d’aquest Decret legislatiu i preservar la seguretat jurídica, es fa constar per a cadascuna d’aquestes disposicions de quina de les lleis esmentades porta causa;

Ateses les consideracions esmentades, a proposta del ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, el Govern, en la sessió del 9 de gener del 2019, aprova aquest Decret legislatiu amb el contingut següent:

Decret
Article únic

S’aprova la publicació al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra del text refós de la Llei 90/2010, del 16 de desembre, del voluntariat d’Andorra, que entrarà en vigor l’endemà de ser-hi publicat.


Cosa que es fa pública per a coneixement general.

Andorra la Vella, 9 de gener del 2019

Antoni Martí Petit
Cap de Govern

Text refós de la Llei 90/2010, del 16 de desembre, del voluntariat d’Andorra

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte

L’objecte de la present Llei és:

1. Millorar l’eficàcia de l’activitat de les persones voluntàries, així com fomentar i promoure la participació ciutadana en accions de voluntariat, a través d’entitats públiques o privades sense afany de lucre.

2. Regular les relacions que puguin establir-se entre les administracions públiques, les entitats que porten a terme activitats de voluntariat, les persones voluntàries i els destinataris de l’acció voluntària.
Article 2. Àmbit d’aplicació

1. La present Llei és d’aplicació a les persones voluntàries, i a les entitats de voluntariat públiques i privades amb seu o delegació al Principat d’Andorra, que desenvolupen la seva activitat tant en l’àmbit nacional com internacional.

2. Quan els poders públics o les entitats privades detectin la necessitat d’intervenció del voluntariat, poden sol·licitar la col·laboració d’entitats sense afany de lucre. Aquest supòsit mai ha d’anar en contra de la responsabilitat de les administracions públiques en la prestació de serveis públics de qualitat a la ciutadania del país.
Article 3. Concepte de voluntariat

1. A efectes d’aquesta Llei s’entén per voluntariat el conjunt d’activitats d’interès general desenvolupades per persones físiques, sempre que es realitzin en les condicions següents:

a) Que tinguin un caràcter continuat, altruista, responsable i solidari.
b) Que la seva realització sigui autònoma i lliure, sense que tingui el seu origen en una obligació personal o en un deure jurídic.
c) Que es desenvolupin mitjançant entitats públiques o privades sense afany de lucre, inscrites en el registre corresponent, i de conformitat amb programes o projectes concrets.
d) Que s’efectuïn fora de l’àmbit d’una relació laboral, funcionarial, mercantil o de qualsevol altre tipus de relació retribuïda.
e) Que es realitzin sense retribució econòmica, sense perjudici del dret al reemborsament de les despeses produïdes.


2. No tenen la consideració de voluntariat, a efectes d’aquesta Llei, les accions voluntàries espontànies, esporàdiques o desenvolupades al marge de les entitats de voluntariat, o executades per raons familiars, d’amistat, de solidaritat, benevolència o bon veïnatge.

3. L’activitat de voluntariat no pot, en cap cas, substituir el treball remunerat o la prestació de serveis professionals retribuïts.
Article 4. Activitats d’interès general

A l’efecte de l’enunciat de l’article anterior, es consideren activitats d’interès general les que comporten un compromís a favor de la societat o de la persona.
Article 5. Principis d’actuació

El voluntariat es fonamenta en els següents principis bàsics:

a) La llibertat, la solidaritat i la participació altruista i responsable dels ciutadans en activitats d’interès general.
b) La col·laboració i la complementarietat entre les administracions públiques i les entitats dedicades al voluntariat.
c) L’autonomia i la independència respecte dels poders públics.
d) En general, en tots aquells principis que inspiren la convivència en una societat democràtica, solidària, compromesa, participativa, justa, igualitària i plural.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.