Carregant...
 


Llei 8/2021, del 29 d’abril, d’esports electrònics


Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 29 d’abril del 2021 ha aprovat la següent:

Llei 8/2021, del 29 d’abril, d’esports electrònics

Exposició de motius

La penetració tecnològica tant en l’àmbit empresarial com en el particular ha conduït a la creació de noves indústries i sectors basats precisament en les oportunitats que l’esmentada evolució tècnica ofereix. En aquest context, les activitats vinculades al lleure basat en un entorn electrònic han adquirit un gran protagonisme, entre les quals els videojocs han tingut un paper principal. En efecte, l’experiència del joc ja no es vincula a un únic usuari, sinó que, amb Internet i la multiplicació de canals d’accés a la xarxa, el joc s’ha convertit en una activitat coral en què els usuaris ja no solament participen com a jugadors sinó que també volen ser espectadors de torneigs i d’altres esdeveniments, tant presencials com en línia, en què jugadors competeixen entre si. Aquesta activitat es denomina esports electrònics i suposa una oportunitat de creixement social i econòmic, ateses les seves globalitat i creixent popularitat.

Aquest sector, mostra clara de la denominada nova economia, planteja oportunitats de creixement òbvies però, igualment, implica reptes normatius evidents. Els esports electrònics han demostrat tenir una gran capacitat d’atracció. Cada cop és més freqüent que els jugadors dedicats professionalment als esports electrònics siguin joves.

A la vegada, la creixent implantació d’entitats no professionalitzades d’esports electrònics conduirà a una implicació progressiva de menors d’edat en aquest sector. D’aquesta forma, assegurar un entorn en què es garanteixin uns nivells de protecció adequats es convertirà en un factor molt rellevant per al desenvolupament d’aquesta activitat al Principat d’Andorra.

Per assegurar aquest entorn que garanteixi els nivells de protecció adequats, en el marc del Pla Especial de Salut Mental s’han de desenvolupar plans específics per comportaments conductuals, programes de prevenció per a les escoles i famílies sota el paraigües d’una estructura assistencial específica per adults i adolescents.

Aquesta Llei haurà de fomentar a través d’aquesta estructura assistencial, les bones pràctiques per l’ús d’aquestes noves tecnologies i evitar i donar suport a les addiccions a les tecnologies de la informació i la comunicació que se’n poguessin derivar del mal ús dels jocs electrònics.

D’una forma semblant, comptar amb un entorn legalment definit –en uns termes competitius i a la vegada protectors, tal com s’ha indicat– hauria de ser un factor d’atracció d’entitats professionalitzades d’esports electrònics per al desenvolupament de les seves activitats tant dins del Principat com a escala internacional. Aquesta possibilitat, no obstant, només s’obtindrà per mitjà d’un tractament adequat, modern, realista i capaç d’equilibrar els diversos interessos en joc.

Per al Principat d’Andorra, com també internacionalment, la regulació i l’impuls de l’activitat d’esports electrònics estan cridats a convertir-se no només en una estratègia fonamental de competitivitat, de creixement econòmic i de creació d’ocupació, sinó també en un marc que garanteixi una protecció adequada a tots els actors del sector i, en particular, als menors d’edat.

En aquest context, disposar d’una normativa pionera que, a la vegada, no tan sols sigui previsible sinó que també permeti una adaptació progressiva a un entorn tan dinàmic, és un element essencial per aportar certesa i generar confiança, afavorir així el teixit empresarial i la localització d’empreses innovadores al país, atreure la inversió estrangera i facilitar els intercanvis econòmics i la interacció social.

El marc jurídic que es proposa mitjançant aquesta Llei respon als objectius següents: dotar de seguretat jurídica l’activitat que es genera en l’espai digital, assegurar la protecció dels consumidors, atraure inversió i empreses estrangeres, afavorir el teixit empresarial en el país, i fomentar la innovació i la creativitat. Tot això requereix un marc jurídic sòlid, previsible i, sobretot, capaç de respondre al dinamisme i al canvi permanent del sector, de la tecnologia, de les pràctiques empresarials i dels costums socials. Per això, aquesta Llei s’inspira en principis i en regles ja contrastats, aprofitant l’experiència acumulada en altres jurisdiccions, i aporta, alhora, solucions innovadores en els àmbits estratègics per al desenvolupament dels esports electrònics al Principat d’Andorra. D’aquesta manera, es proposa un marc jurídic pioner i innovador amb conceptes i regles dissenyats per permetre un ple desplegament d’un sector estratègic de la nova economia.

Segons s’ha indicat, la Llei que es presenta tindrà efectes sobre els principals actors dins dels esports electrònics, incloent-hi els jugadors, els clubs, els organitzadors d’esdeveniments i competicions, els titulars dels drets sobre videojocs i, evidentment, les institucions establertes per regular, supervisar i impulsar el sector al Principat d’Andorra.

El marc jurídic que es proposa crea un marc prou flexible per a afavorir el desenvolupament econòmic del sector i incrementar la visibilitat del Principat d’Andorra com a punt de referència internacional per a inversors i operadors d’activitats d’esports electrònics. Caldrà fer un esment especial als clubs esportius i empreses associades per a un òptim desenvolupament del sector.

La Llei planteja un règim específic per a jugadors i clubs no professionals i professionals i preveu que el Govern posi en marxa un pla estratègic dirigit a impulsar programes i mesures per desenvolupar els esports electrònics, tant en l’àmbit professional com en el no professional.

A partir d’aquestes premisses, la Llei s’estructura en quatre títols, alguns dels quals es divideixen alhora en diversos capítols i seccions, que contenen quaranta-quatre articles.

El títol I tracta de les disposicions generals referides a l’objecte de la Llei i les principals definicions dels termes utilitzats en l’articulat, l’àmbit d’aplicació, els principis de la política d’esports electrònics i la regulació del pla estratègic que ha d’elaborar el Govern.

En el títol II s’hi inclou el règim jurídic aplicable a les entitats i als agents implicats en l’àmbit dels esports electrònics, incloent-hi la Comissió Andorrana d’Esports Electrònics, els clubs professionals, els clubs no professionals i els organitzadors de competicions. Seguidament, es fixa el marc establert per a jugadors i tècnics d’esports electrònics, incloent-hi les normes aplicables als jugadors i tècnics professionals, i als jugadors i tècnics no professionals. A continuació s’especifiquen les disposicions aplicables a altres subjectes vinculats als esports electrònics, incloent-hi entitats i federacions nacionals i internacionals, així com àrbitres i jutges d’esports electrònics. Finalment, es crea el Comitè Andorrà de Promoció dels Esports Electrònics fixant-ne la seva composició i la seva funció.

El títol III es dedica íntegrament a les normes sobre la seguretat i la salut dels jugadors d’esports electrònics, amb una referència especial a la lluita contra el dopatge.

Per acabar, el títol IV inclou el règim disciplinari derivat de les infraccions de les disposicions de la Llei. Preveu tant els tipus d’infracció i les sancions corresponents com el sistema de prescripció aplicable.

La Llei també consta d’una disposició addicional, dos disposicions transitòries i tres disposicions finals.

A través de la disposició addicional es permet que els jugadors professionals d’esports electrònics puguin ser considerats esportistes en l’àmbit de la Llei qualificada d’immigració sempre que aquests compleixin la resta de requisits i condicions que es preveuen en aquesta normativa.

La disposició transitòria primera preveu que el ministeri encarregat de l’economia exerceixi les funcions que s’atribueixen a la Comissió Andorrana d’Esports Electrònics mentre aquest organisme no entri en funcionament.

Mitjançant la disposició transitòria segona es dona un termini de sis mesos a les entitats que compleixen els requisits establerts en la Llei per als clubs d’esports electrònics, per adaptar els seus estatuts a la Llei.

La disposició final primera encarrega a l’Agència Andorrana Antidopatge fer totes aquelles modificacions i adaptacions necessàries a les Regles Antidopatge per a la seva aplicació a les competicions i esdeveniments d’esports electrònics.

A través de la disposició final segona, s’encomana a Govern l’elaboració d’un Projecte de llei regulador de les relacions laborals en l’àmbit de les professions digitals. En efecte, la Llei, tot i que menciona gran part de les parts interessades (stakeholders) vinculades a la vessant competitiva del sector, no fa cap referència a figures com els tècnics, els creadors de contingut, els comentaristes (casters), els analistes, etc. Totes aquestes figures estan a cavall entre el món estrictament competitiu i el sector de l’entreteniment audiovisual. Tenint en compte que són dos mons totalment entrellaçats i interdependents, caldrà desenvolupar una altra Llei que reguli les relacions laborals de les diferents figures existents tant en l’àmbit dels esports electrònics com en l’àmbit de les professions digitals en general ja que el marc normatiu existent ha quedat obsolet quan parlem d’aquestes professions. En aquest sentit, i estrictament vinculat als jugadors (gamers), la normativa laboral hauria de preveure les seves especificitats.

Finalment, la disposició final tercera indica l’entrada en vigor de la Llei.

Títol I. Organització dels esports electrònics

Capítol primer. Objecte i definicions

Article 1. Objecte de la Llei

L’objecte d’aquesta Llei és l’ordenació dels esports electrònics al territori del Principat d’Andorra amb l’establiment d’un sistema que garanteixi uns nivells elevats de protecció a tots els ciutadans, particularment els menors, i promoure aquesta activitat com un sector econòmic rellevant per a l’economia nacional.
Article 2. Definicions

Als efectes d’aquesta Llei, els termes que s’esmenten a continuació s’entenen d’acord amb les definicions següents:
LesLleis.com

a) Esports electrònics: Activitat tecnològica-competitiva que enfronta a dues o més persones en un format organitzat de competició, esdeveniment o lliga de videojocs, desenvolupada i gestionada per un tercer, motivada amb un objecte específic per als participants, i seguida per altres persones a través d’Internet o qualsevol altre mitjà.
b) Clubs professionals d’esports electrònics: societats anònimes o de responsabilitat limitada i associacions privades sense ànim de lucre de dret andorrà que inclouen, dins del seu objecte social, entre d’altres, la participació en competicions o esdeveniments d’esports electrònics per mitjà de jugadors i tècnics amb els quals mantenen un vincle professional, així com l’explotació comercial de l’activitat esmentada.
c) Clubs no professionals d’esports electrònics: societats anònimes o de responsabilitat limitada, associacions i fundacions privades sense ànim de lucre de dret andorrà que, dins del seu objecte social o per mitjà d’una secció d’acció d’esports electrònics dins la seva organització, entre d’altres, tenen com a activitat la participació en competicions o esdeveniments d’esports electrònics.
d) Jugadors professionals d’esports electrònics: persones físiques que tenen com a principal activitat professional la participació en competicions o esdeveniments d’esports electrònics, tant individualment com formant part d’un club professional amb el qual mantenen una relació professional, de caràcter laboral o mercantil, en els termes previstos en aquesta Llei i en la normativa andorrana en general.
e) Jugadors no professionals d’esports electrònics: persones físiques que participen en competicions o esdeveniments d’esports electrònics, i que poden formar part d’un club no professional.
f) Tècnics professionals d’esports electrònics: persones físiques que tenen com a activitat professional entrenar, planificar, formar, perfeccionar, prevenir lesions, dirigir tècnicament o fer funcions anàlogues per a clubs o jugadors d’esports electrònics professionals amb els quals mantenen una relació professional, de caràcter laboral o mercantil, en els termes previstos en aquesta Llei i en la normativa andorrana en general. En tot cas, si per exercir l’activitat tècnica de què es tracti cal disposar d’una titulació o de qualsevol altre certificat o similar, d’acord amb el que s’estableixi reglamentàriament o en qualsevol altra normativa que sigui aplicable, cal l’acreditació.
g) Tècnics no professionals d’esports electrònics: persones físiques que tinguin com a activitat no professional entrenar, planificar, formar, perfeccionar, prevenir lesions, dirigir tècnicament o fer funcions anàlogues per a clubs o jugadors d’esports electrònics no professionals, i que poden formar part d’un club no professional. En tot cas, si per exercir l’activitat tècnica de què es tracti cal disposar d’una titulació o de qualsevol altre certificat o similar, d’acord amb el que s’estableixi reglamentàriament o en qualsevol altra normativa que sigui aplicable, cal l’acreditació.
h) Organitzadors de competicions d’esports electrònics: persones físiques o jurídiques que organitzen competicions o esdeveniments d’esports electrònics aportant, ja sigui de forma exclusiva o conjuntament amb altres persones, els mitjans materials, financers o publicitaris necessaris per a tal organització.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.