Carregant...
 

Llei 23/2022, del 9 de juny, del Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra


Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 9 de juny del 2022 ha aprovat la següent:

Llei 23/2022, del 9 de juny, del Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra

Exposició de motius

La Llei 39/2014, de l’11 de desembre, del Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra (FNJA), ja va suposar una evolució respecte a la Llei de l’any 2007 de creació del Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra, atès que va implementar una reforma orientada a augmentar-ne la participació i l’autonomia. El nou text que ara s’articula segueix avançant en la consolidació del Fòrum dotant-lo d’una estructura més professionalitzada, amb la introducció d’una Direcció i un Cos Tècnic mitjançant els quals es pretén l’optimització dels recursos i una gestió més eficient i de qualitat per tal d’assegurar el correcte funcionament del Fòrum i la seva estratègia. Així mateix, la Taula Permanent passa a allargar el seu mandat de dos a quatre anys per tal de fer un millor seguiment dels projectes endegats. En aquest sentit, s’obre la possibilitat que la seva renovació no sigui en bloc, sinó que afecti la meitat dels seus membres, oferint així mandats esglaonats on coexisteixin nous membres amb membres amb més experiència.

El nou desenvolupament de la Llei del Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra es realitza respectant els valors de la pau, la democràcia i la llibertat, entre d’altres, alhora que avança de forma clara i decidida cap a una funció més participativa, tant en l’àmbit nacional com en l’internacional, en el desenvolupament polític, social, econòmic, professional, mediambiental i cultural.

El Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra és una entitat de dret públic autònoma, de base associativa, que fomenta el debat públic i la confrontació pacífica d’idees, recollint les inquietuds de la gent jove. En aquest sentit, s’ha adequat la definició de gent jove o joves, entenent que ho són aquells ciutadans del Principat d’Andorra, andorrans o residents, d’entre 15 i 35 anys.

La Llei s’estructura en quatre capítols. El primer estableix la naturalesa, els propòsits i les funcions del Fòrum Nacional de la Joventut. El segon regula el règim econòmic i patrimonial del Fòrum. El tercer aborda la seva organització i funcionament, i el quart desenvolupa el seu règim disciplinari.

La Llei recull una disposició transitòria que estableix la permanència de la Taula Permanent actual com a representant de l’Assemblea Jove fins que es convoqui, dins els sis mesos següents a la publicació d’aquesta Llei, l’Assemblea Jove amb la finalitat d’elegir nous representants.

La disposició derogatòria deroga la Llei 39/2014, de l’11 de desembre, del Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra i deroga també qualsevol norma de rang igual o inferior que contradigui aquesta Llei. Les disposicions finals primera i segona preveuen la seva aplicació, com a norma supletòria de la Llei qualificada d’associacions, i fixen la seva entrada en vigor.

Capítol primer. Naturalesa, propòsits i funcions

Article 1. Naturalesa del Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra

El Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra (FNJA) és una entitat de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia, autònoma i amb plena capacitat per complir les seves finalitats, que es regeix d’acord amb les disposicions d’aquesta Llei.
LesLleis.com

Són membres de l’FNJA la gent jove del Principat d’Andorra d’entre 15 i 35 anys, complerts en ambdós casos.
Article 2. Propòsit de l’FNJA

El propòsit de l’FNJA és fer arribar la veu de la gent jove del Principat d’Andorra a les institucions locals i nacionals i als organismes internacionals, defensant els seus drets, oportunitats i interessos i participant en la construcció de les polítiques públiques.
Article 3. Funcions de l’FNJA

Corresponen a l’FNJA les funcions següents:

a) Fomentar oportunitats per a les persones joves per participar de la vida política, social, econòmica i cultural del Principat d’Andorra i assolir condicions igualitàries en aquests àmbits.
b) Fomentar en les persones joves l’associacionisme juvenil a fi que s’organitzin per donar solucions compartides a les qüestions que les afecten, donant suport i eines a les associacions i grups juvenils.
c) Promoure informes i estudis, per iniciativa pròpia, sobre inquietuds i matèries relacionades amb la joventut.
d) Participar en els òrgans consultius de l’Administració pública, d’acord amb la legislació vigent.
e) Esdevenir un interlocutor entre les institucions públiques i la gent jove, les associacions i altres organitzacions juvenils en les matèries que els són pròpies.
f) Fomentar les relacions, la comunicació i la cooperació amb altres organitzacions juvenils internacionals.
g) Representar la joventut del Principat d’Andorra en tots els òrgans de trobada, nacionals i internacionals, de joventut.
h) Procurar la integració de la visió de la joventut andorrana a les institucions públiques nacionals i internacionals.
i) Promoure projectes i accions dirigits a capacitar les persones joves i les institucions en l’àmbit de la participació.
j) I totes aquelles altres funcions que siguin necessàries per a la consecució del propòsit de l’FNJA.

Capítol segon. Règim econòmic i patrimonial

Article 4. Recursos econòmics

L’FNJA es finança per mitjà dels recursos econòmics següents:

a) Les dotacions provinents de les transferències assignades en els pressupostos generals de l’Estat, que equivalen, com a mínim, a la xifra en euros resultant del càlcul de multiplicar per 4,5 la quantitat de joves d’entre 15 i 35 anys, complerts en ambdós casos, que figuren al cens de població el dia 31 de desembre de l’any anterior.
b) Les subvencions provinents d’altres organismes públics.
c) Els donatius de persones físiques o jurídiques privades, que en cap cas no poden ser anònims.
d) Els rendiments que produeixen els béns i les activitats pròpies de l’FNJA.
e) Qualsevol altre recurs que li sigui legalment atribuït.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.