Carregant...
 

Llei 27/2022, del 14 de juliol, de creació del sistema de validació dels aprenentatges basats en l’experiència


Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 14 de juliol del 2022 ha aprovat la següent:

Llei 27/2022, del 14 de juliol, de creació del sistema de validació dels aprenentatges basats en l’experiència

Exposició de motius

El desenvolupament de les societats es fonamenta en bona part en l’educació i la formació dels seus ciutadans en les seves diferents manifestacions. L’educació contribueix a la transmissió de coneixements, de valors, de tradicions i de cultura amb la intenció de fer evolucionar i transformar les societats impactant sobre cada individu, així com sobre el conjunt de la ciutadania.

L’educació es considera, doncs, un dels eixos clau de qualsevol Estat. En el cas particular d’Andorra, concretament en l’article 20 de la Constitució, es reconeix el dret a l’educació de tots els ciutadans, la qual els ha d’orientar envers el desenvolupament ple de la personalitat i la dignitat, amb el degut respecte a la llibertat i als drets fonamentals.

L’educació és, per tant, alguna cosa més que el procés pel qual la societat transmet, de manera deliberada, organitzada i sistemàtica, els coneixements acumulats, les competències i els valors propis a les noves generacions.

També és educació la que dispensa la família i la que s’obté de les experiències personals en àmbits diversos i, per tant, té lloc al llarg de la vida i impacta en general a tot ciutadà. Aquest concepte de formació al llarg de la vida, també anomenat formació permanent, implica la concepció d’un nou univers educatiu més enllà dels circuits acadèmics proposats per l’escola o la universitat, i configura múltiples itineraris formatius oberts que prevegin les diferents oportunitats que aporta la formació formal, la informal i la no formal.

La Recomanació de la UNESCO sobre l’aprenentatge i l’educació dels adults (2015) emfatitza el concepte d’aprenentatge al llarg de la vida amb l’objectiu de garantir que tota persona adulta pugui participar en la societat i en el món del treball. Aquesta recomanació s’articula a l’entorn de tres àmbits, que són l’alfabetització i el desenvolupament d’habilitats bàsiques, la formació continuada i el desenvolupament professional i la participació activa en una àmplia gamma de temàtiques socials.

En aquesta lògica, inclusiva i universal, s’emmarquen els mecanismes i les polítiques de validació de l’experiència i de reconeixement de competències, impulsades també per organismes supranacionals com l’OCDE, la UNESCO, l’Organització Internacional del Treball o la Comissió Europea i que, més enllà de l’educació formal, posen en relleu la importància dels dispositius d’aprenentatge no formal i informal. Aquests dispositius amplien el dret a l’educació i representen una nova via per concretar noves polítiques igualitàries, no excloents davant les qualificacions i davant l’ocupació. Així mateix, donada la contínua expansió del coneixement i les freqüents innovacions tecnològiques, així com els nivells d’exigència professional, cada vegada més elevats, es fan necessaris sistemes de formació permanent orientats al creixement del capital humà, un concepte definit com el coneixement que els individus adquireixen durant la seva vida i la utilització d’aquest coneixement per produir béns, serveis, idees o per construir més coneixement.

Cal dir, però, que des de l’any 2007, amb l’aprovació del Decret de modificació del Decret de creació del diploma d’ensenyament professional, s’amplien les vies d’obtenció del diploma establint un sistema de reconeixement i validació dels aprenentatges adquirits per l’experiència professional (d’ara endavant, “REVEP”) en complement de la via d’obtenció del diploma per als candidats presencials o per als candidats lliures. L’any 2012 es publica el Decret de creació del diploma de batxillerat professional, que estableix com a vies d’obtenció del diploma la via del REVEP, la via dels candidats lliures i la via dels aprenents del centre de formació professional. El capítol tres d’aquest mateix Decret defineix el procés de reconeixement i la validació de l’experiència professional com la via d’obtenció del diploma de batxillerat professional que valida les competències d’una persona adquirides durant l’experiència professional en l’àmbit del diploma al qual aspira. Les competències professionals que s’han de validar es recullen en el programa de formació de cada titulació, que es publica en el decret de creació i de regulació de cada diploma.

Passats uns anys de l’aplicació del REVEP com a via d’obtenció dels títols de batxillerat professional i el diploma d’ensenyament professional, s’obre una nova reflexió que ens condueix a valorar la possibilitat de crear un sistema més ampli que no es limiti a l’ensenyament professional, sinó que faci referència al conjunt de qualificacions oficials.

L’objecte d’aquesta Llei és, doncs, la creació del sistema de validació dels aprenentatges basats en l’experiència (d’ara endavant, “VAE”) com una via d’obtenció de les qualificacions oficials tenint en compte els coneixements, les habilitats i les competències que una persona ha adquirit i desenvolupat al llarg de la seva vida en contextos formals, informals i no formals.

El model definit en aquesta Llei de validació de l’experiència es fonamenta en mesures de transparència i garantia de qualitat que es basen en un Marc andorrà de qualificacions ordenat, fiable, alineat amb les exigències de l’àmbit acadèmic i professional, així com amb els estàndards de qualificació internacionals. Aquest model pretén donar oportunitats a la ciutadania aportant valor als aprenentatges adquirits en contextos diversos, ja siguin formals, no formals o informals, i donar l’oportunitat als ciutadans de seguir formant-se al llarg de la vida i, en definitiva, ampliar el capital humà de la nostra societat.

La Llei de creació del sistema de validació dels aprenentatges basats en l’experiència s’estructura en setze articles, una disposició addicional, dues disposicions transitòries i sis disposicions finals.

Els articles 1 i 2 d’aquesta Llei estableixen que el procés de VAE s’aplica a les qualificacions que formen part del Repertori nacional de qualificacions i que poden acreditar una qualificació de forma parcial o completa. Igualment, es recorda que la qualificació obtinguda per la via de la VAE dona els mateixos drets i deures que la mateixa qualificació obtinguda per la via de l’educació formal.

L’article 4 proposa definicions dels conceptes clau d’aquesta Llei per fer més comprensible la proposta.

L’article 5 especifica els requisits d’accés a la VAE i exigeix un mínim de tres anys d’experiència professional en l’àmbit de la qualificació que es pretén obtenir.

Els articles 6 a 12 de la Llei fan referència a les tres fases del procés de validació dels aprenentatges basats en l’experiència, que són la fase d’orientació, la fase d’acompanyament i la fase d’avaluació. Per a cadascuna d’aquestes fases es fa referència a les entitats encarregades d’atendre els candidats i de desenvolupar les tasques pròpies de cada fase. L’article 7 estableix que el Govern posa a disposició dels ciutadans els serveis necessaris per a la fase d’orientació. En canvi, en la fase d’acompanyament són les entitats certificadores les que han de guiar els candidats. Finalment, els articles 10, 11 i 12 fan referència a la fase d’avaluació i acreditació del procés de validació, al jurat qualificador i a l’emissió del títol. En aquesta fase, el ministeri encarregat de l’educació s’ocupa de les convocatòries i gestiona les resolucions del tribunal qualificador.

Els darrers articles de la Llei estableixen la taxa de drets d’avaluació per la VAE i la quota tributària corresponent, que s’haurà de fer efectiva en el moment de formalitzar la sol·licitud de la fase d’avaluació de la VAE.

Finalment, la disposició addicional estableix que els procediments s’han de dotar de sistemes de gestió de la qualitat per a la seva millora continua, mentre que la disposició transitòria primera estableix, per les persones que a l’entrada en vigor de la Llei tenen iniciat un procés de REVEP, el termini de 2 anys per finalitzar el procés en les condicions actuals. En el mateix sentit, la disposició transitòria segona deixa el mateix termini de temps per tal que el procés REVEP per a l’obtenció dels certificats del sector de la formació professional s’adapti al que estableix aquesta Llei.

Les disposicions finals primera i segona introdueixen modificacions puntuals a la Llei 20/2021, del 15 de juliol, de creació del Marc andorrà de qualificacions i a la Llei 37/2018, del 20 de desembre, de l’esport del Principat d’Andorra, respectivament.

La disposició final tercera encomana al Govern el desplegament reglamentari de la norma i atorga a les universitats un termini màxim de dos anys per dictar les normes reglamentàries necessàries per desenvolupar els procediments VAE de les seves qualificacions.

La disposició final quarta encomana al Govern la presentació al Consell General, cada tres anys, d’un informe d’avaluació del sistema de la validació dels aprenentatges basats en l’experiència.

La disposició final cinquena encomana al Govern l’elaboració dels projectes de llei de textos consolidats de les Lleis anteriorment referides i la disposició final sisena i última estableix la data d’entrada en vigor de la Llei.
Article 1. Objecte

L’objecte d’aquesta Llei és definir el sistema de validació dels aprenentatges basats en l’experiència (d’ara endavant, “VAE”) com a mecanisme d’obtenció de tots o una part dels referents d’una qualificació.

La qualificació obtinguda per la via de la VAE dona els mateixos drets i deures que la mateixa qualificació obtinguda per la via de l’educació formal.
Article 2. Àmbit d’aplicació de la Llei

L’àmbit d’aplicació és el conjunt de qualificacions incloses en el Repertori nacional de qualificacions que incorporen la VAE com una via d’obtenció.
Article 3. Principis generals

La validació dels aprenentatges basats en l’experiència pot prendre en consideració els aprenentatges adquirits en diversos contextos, ja siguin formals, no formals i informals.
Article 4. Definicions

1. Validació dels aprenentatges basats en l’experiència: procés pel qual una entitat certificadora valida els resultats d’aprenentatge d’un candidat independentment del context, formal, no formal o informal, en què ha adquirit aquests aprenentatges.
LesLleis.com

2. Qualificació: qualsevol títol, diploma o certificat emès per una entitat certificadora com a resultat formal d’un procés d’avaluació i validació que acredita que un individu ha assolit un nivell determinat en termes de resultats d’aprenentatge.

3. Resultat d’aprenentatge: conjunt de descriptors definits per a cada nivell de classificació del Marc andorrà de qualificacions (MAQ) que indica el que una persona sap o sap fer i el seu nivell de desenvolupament de competències transversals.

4. Repertori nacional de qualificacions: catàleg en què figuren tots els certificats, títols, diplomes o similars emesos en territori nacional aprovats pel Govern d’Andorra.

5. Aprenentatges formals: aprenentatges que segueixen uns programes educatius específics i que es produeixen en una institució educativa. Aquests aprenentatges són intencionats i planificats i s’orienten a l’assoliment de resultats d’aprenentatge. Els aprenentatges formals donen lloc a l’atorgament d’una qualificació reconeguda per l’Estat.

6. Aprenentatges no formals: aprenentatges que es poden adquirir durant activitats intencionades i planificades, però que no són activitats d’aprenentatge formal. És, per tant, una formació organitzada però no institucionalitzada que té les característiques següents: complementarietat, opcionalitat i flexibilitat.

7. Aprenentatges informals: aprenentatges resultants de l’experiència social i del treball al llarg de tota la vida, sense ser el resultat d’un procés intencionat, organitzat ni estructurat en termes de sabers, sabers fer o competències transversals.

8. Entitats certificadores: són organismes que tenen la facultat d’acreditar els resultats d’una qualificació que forma part del Repertori nacional de qualificacions.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.