Carregant...
 

Llei 10/2023, del 30 de gener, de modificació de la Llei 48/2014, del 18 de desembre, de l’exercici de la professió d’advocat i del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra


Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 30 de gener del 2023 ha aprovat la següent:

Llei 10/2023, del 30 de gener, de modificació de la Llei 48/2014, del 18 de desembre, de l’exercici de la professió d’advocat i del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra

Exposició de motius

En data 18 de desembre del 2014, el Consell General va aprovar la Llei de l’exercici de la professió d’advocat i del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra amb la finalitat de definir de forma conjunta tant el contingut i les funcions pròpies de l’advocat i els requisits d’accés a l’exercici de la professió com l’objecte, les finalitats i les atribucions del Col·legi Oficial d’Advocats, tenint en compte la funció social que comporta la professió d’advocat i l’interès públic associat a les seves funcions, íntimament vinculades a l’exercici dels drets i les llibertats fonamentals.

L’experiència adquirida amb l’aplicació de la Llei referida ha demostrat la necessitat d’introduir-hi modificacions per millorar la regulació de certs aspectes relacionats amb l’àmbit d’actuació i l’exercici de la professió d’advocat, els requisits d’accés a la professió, els drets i deures dels advocats i el procediment disciplinari.

Així, en primer lloc, es precisen les activitats que l’advocat exerceix en exclusiva i s’introdueix l’emissió de laudes arbitrals.

En segon lloc, amb aquesta modificació legislativa s’incorpora la facultat de la Junta de Govern del Col·legi Oficial d’Advocats de designar o substituir un advocat que estigui incapacitat per continuar la defensa dels clients en els tràmits o actuacions que siguin inajornables, tot per evitar situacions d’indefensió.

En tercer lloc, pel que respecta a la col·legiació dels advocats, s’adapten els requisits als de la Llei que regula l’exercici de les professions titulades, introduint en el text la facultat de la Junta de Govern del Col·legi Oficial d’Advocats de suspendre un advocat en exercici en cas de condemna per delictes majors dolosos comesos en l’exercici de la professió. Es regula també el procediment d’incapacitació d’un advocat, ja previst a l’article 8, que fins ara no estava desenvolupat i que respecta els drets de l’advocat afectat, tant de defensa en el marc del procediment com a la intimitat i a la dignitat.

Així mateix, es modifica el procediment disciplinari, precisant les mesures cautelars que es poden acordar, per adaptar-lo a la normativa general que regula el procediment sancionador, i se suprimeixen els tràmits innecessaris per fer-ne una tramitació més àgil, tot respectant les garanties de defensa i d’audiència que ha de complir el procediment en aquesta matèria per a la persona interessada.

Finalment, a través d’una disposició transitòria, s’estableix que els advocats que estiguin en possessió del nivell 6a del Marc andorrà de qualificacions, si figuren inscrits com a advocats no exercents en la data d’entrada en vigor d’aquesta Llei, poden continuar inscrits en aquesta qualitat, però es precisa que si opten per exercir com a advocats exercents han de disposar d’un títol del nivell 7 del Marc andorrà de qualificacions en l’àmbit del dret, d’acord amb l’article 7, apartat 2.c, modificat per l’article 5 d’aquesta Llei. També s’exceptuen els advocats que ja hagin exercit la professió de l’obligació de tornar a presentar les titulacions corresponents.
Article 1. Modificació dels apartats 2 i 3 de l’article 3

Es modifiquen els apartats 2 i 3 de l’article 3 de la Llei 48/2014, del 18 de desembre, de l’exercici de la professió d’advocat i del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra, que queden redactats com segueix:
LesLleis.com

Article 3. Exercici i àmbit d’actuació

[…]

2. L’advocat exerceix en exclusiva les activitats professionals de consulta, estudi, assessorament en l’àmbit jurídic, emissió d’informes o dictàmens jurídics per a tercers i de direcció, defensa o representació de les parts en qualsevol procediment administratiu o judicial, sense perjudici de les funcions atribuïdes igualment als procuradors en matèria de representació.

No s’entenen inclosos en el paràgraf anterior les consultes, i els estudis, assessoraments i informes estrictament tècnics que efectuïn altres professionals degudament autoritzats, sempre que estiguin directament i intrínseca relacionats amb la seva activitat principal, tinguin un caràcter merament accessori en relació amb aquesta activitat, i s’efectuïn dins els límits permesos per la normativa aplicable al professional i en el marc de les competències que li atribueix la seva titulació.

Els juristes assalariats d’empreses privades només poden emetre informes jurídics per a l’ús exclusiu de la seva empresa.

3. L’advocat també pot exercir les activitats professionals de tramitació, gestió, administració, representació, negociació, contractació, mediació, promoció, relatives a qualsevol negoci jurídic, operació, transacció, dret o interès, o qualsevol altra activitat relacionada amb la normativa aplicable i la seva interpretació, en tots els àmbits del dret, així com l’emissió de laudes arbitrals.”
Article 2. Addició de l’apartat 6 a l’article 4

S’addiciona l’apartat 6 a l’article 4 de la Llei 48/2014, del 18 de desembre, de l’exercici de la professió d’advocat i del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra, amb la redacció següent:

Article 4. Intervenció i substitució de l’advocat

[…]

6. En cas d’incapacitat d’un advocat per a l’exercici de la seva professió, d’acord amb les circumstàncies previstes a l’article 8, la Junta de Govern, sempre que el mateix advocat o el client no ho disposin altrament, pot designar un o diversos advocats per substituir l’advocat incapacitat per continuar en l’exercici eficaç de la defensa o la representació inajornables dels seus clients. La substitució de l’advocat d’acord amb aquest supòsit no genera cap responsabilitat per al Col·legi Oficial d’Advocats.”
Article 3. Modificació de l’apartat 7 de l’article 5

Es modifica l’apartat 7 de l’article 5 de la Llei 48/2014, del 18 de desembre, de l’exercici de la professió d’advocat i del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra, que queda redactat com segueix:

Article 5. Disposicions generals

[…]

7. Correspon al Govern determinar per la via reglamentària la regulació de l’accés a l’exercici professional, mitjançant l’establiment dels requisits necessaris per obtenir el certificat d’aptitud per a l’exercici de la professió d’advocat.”
Article 4. Modificació de la lletra i de l’apartat 2 de l’article 6

Es modifica la lletra i de l’apartat 2 de l’article 6 de la Llei 48/2014, del 18 de desembre, de l’exercici de la professió d’advocat i del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra, que queda redactat com segueix:

Article 6. Objecte i finalitats

[…]

2. El Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra agrupa els professionals que exerceixen o poden exercir la professió d’advocat al Principat d’Andorra, amb les finalitats següents:

[…]
i) Facilitar la utilització de l’arbitratge de dret privat, la mediació i la composició com a mitjans per a la resolució de conflictes individuals o col·lectius entre particulars, i participar, com a soci, en la constitució i composició de tribunals d’arbitratge.
[…].”

Article 5. Modificació de l’article 7

Es modifica l’article 7 de la Llei 48/2014, del 18 de desembre, de l’exercici de la professió d’advocat i del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra, que queda redactat com segueix:

Article 7. Requisits per a la col·legiació

1. El Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra té dos règims de col·legiació: amb exercici professional com a membre exercent i sense exercici professional com a membre no exercent. En tots dos casos s’és membre de ple dret del Col·legi, sense perjudici dels drets i els deures específics que es derivin de cadascun dels dos règims de col·legiació.

2. Per ser admès al Col·legi és necessari, en tot cas, complir els requisits següents:

a) Estar en possessió de la nacionalitat andorrana o acreditar la residència efectiva i permanent al Principat d’Andorra, o, en el cas que l’exercici professional titulat es desenvolupi, exclusivament, per compte aliè, acreditar que es disposa d’una autorització d’immigració de treball fronterer vigent.
b) Estar en plena possessió dels drets civils i polítics. En el cas dels nacionals no andorrans, aquesta possessió s’entén referida als seus estats d’origen.
c) Estar en possessió d’una titulació d’ensenyament superior del nivell 7 del Marc andorrà de qualificacions (MAQ). El primer i el segon cicle d’estudis oficials d’ensenyament superior, 6A MAQ i 7 MAQ, cumulativament, han de ser en l’àmbit del dret i lliurats o reconeguts pel Govern.


3. Les persones que volen exercir la professió d’advocat s’han de col·legiar com a membres exercents. S’entén per exercici professional la prestació, habitualment remunerada, dels serveis d’assistència, consell i defensa jurídica dels drets aliens i, en concret, l’exercici de les activitats assenyalades als apartats 1 i 2 de l’article 3.

4. Per ser admès al Col·legi com a membre exercent i poder continuar exercint la professió cal complir, a més dels requisits establerts en l’apartat 2 d’aquest article, els següents:

a) No haver estat condemnat per delictes majors dolosos, en qualsevol grau de participació, que hagin estat comesos com a conseqüència o en el marc de l’exercici de la professió d’advocat, ni al Principat d’Andorra ni a l’estranger, mentre no s’hagi produït la cancel·lació dels antecedents penals.
En cas de condemna del col·legiat amb posterioritat a ser admès com a membre exercent, la Junta de Govern decideix, mitjançant resolució motivada i després d’haver concedit un termini de quinze dies al col·legiat per formular al·legacions, la suspensió de l’advocat en l’exercici de la professió i, un cop la resolució ha esdevingut ferma, ho comunica al Consell Superior de la Justícia i als presidents de la Batllia, del Tribunal de Corts i del Tribunal Superior de Justícia.
La Junta de Govern, a petició de l’interessat, deixa sense efecte la suspensió quan el col·legiat acredita la cancel·lació dels antecedents penals.
b) No estar incapacitat per a l’exercici de la professió, en concórrer alguna de les circumstàncies previstes a l’article 8.
c) No trobar-se comprès en cap de les causes d’incompatibilitat per a l’exercici de la professió previstes a l’article 9, o de prohibició de l’exercici de la professió.
d) Obtenir l’autorització d’exercici de la professió titulada per part del Govern.
e) Estar en possessió del certificat d’aptitud per a l’exercici de la professió d’advocat lliurat pel Col·legi.
f) Haver estat admès a actuar davant els tribunals andorrans, segons disposa l’article 98 de la Llei qualificada de la justícia.


5. Sense perjudici del que estableixen els apartats anteriors, l’admissió al Col·legi com a membre exercent no es pot fer efectiva fins que la persona interessada tingui obert un despatx professional o bufet, o bé s’incorpori a un despatx professional o bufet ja obert, que garanteixi la llibertat i la independència en l’exercici de la professió.”




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.