Carregant...
 

Decret d’aprovació del Reglament de modificació del Reglament pel qual es regulen les activitats alimentàries


Exposició de motius

Vista la progressiva entrada en vigor de les normes sanitàries que regulen la producció i la comercialització d’aliments, que ha constituït un repte important per a les empreses alimentàries, les quals han d’adequar-ne les instal·lacions i els sistemes de producció;

Vist el Reglament pel qual es regulen les activitats alimentàries, del 19 de juliol del 2000, que té per objecte fixar les condicions tècniques i higienicosanitàries generals que s’han de complir en l’exercici de les activitats alimentàries i establir les bases legals per instaurar un sistema de vigilància alimentària caracteritzat per un control més integral (prospectiu i retrospectiu), continu, global, tecnificat i científic, amb més responsabilitat de les empreses i de tipus bàsicament preventiu i més eficaç;

Vist que el Reglament esmentat i la resta de normes específiques del sector de la carn i de la restauració estableixen que les empreses alimentàries i els organismes encarregats del seu control sanitari hauran d’adreçar les seves actuacions a l’anàlisi de riscs i a la identificació i el control dels punts crítics, considerant aquestes actuacions com les més idònies per a la prevenció i el control dels riscs associats als aliments;

Considerant que l’experiència assolida en aquestes tasques de control, que s’han portat a terme en execució dels capítols quart i cinquè de la Llei general de sanitat, del 20 de març de 1989, desenvolupada pel Reglament pel qual es regulen les activitats alimentàries, del 12 de juliol del 2000, aconsella fixar uns llibres de visites de control sanitari, a l’efecte d’homogeneïtzar la tasca que duen a terme els inspectors sanitaris en els diferents tipus d’establiments alimentaris. En aquests llibres, hi figuren impresos els principals punts que, d’acord amb la normativa específica de cada sector alimentari, han de ser controlats periòdicament pels inspectors oficials.

Alhora, s’afegeixen nous articulats per tal de simplificar i harmonitzar el sistema d’inspecció, s’inclouen millores d’alguns apartats de la norma que actualment estan poc definits o queden confusos per facilitar-ne la comprensió i aplicació i s’aboleixen al mateix temps aquells articles i títols que han d’estar o ja estan regulats per altres normes generals.

A proposta del Ministeri de Salut i Benestar, el Govern en la sessió del 30 d’abril de 2003 acorda:
Article únic

S’aprova el Reglament de modificació del Reglament pel qual es regulen les activitats alimentàries que entrarà en vigor al cap d’un mes de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament de modificació del Reglament pel qual es regulen les activitats alimentàries

Article 1

S’afegeixen cinc nous apartats a l’article 5 del Reglament pel qual es regulen les activitats alimentàries, del 12 de juliol del 2000, que queden redactats de la forma següent:

1. “Article 5.69. Llibre de visites de control sanitari

1. Llibre oficial, facilitat i degudament diligenciat pel ministeri encarregat de la salut, que conté la informació següent:
a) Dades de l’establiment, que figuren al Registre Sanitari del Principat d’Andorra.
b) Fitxa de visita, en què es fan constar els controls efectuats i les dades relatives a la inspecció.


2. Conservació i consulta del llibre:
a) El llibre de visites de control sanitari ha d’estar dipositat a l’establiment a disposició del personal inspector degudament acreditat, durant un període de cinc anys a comptar de la data del seu lliurament.
b) Les persones responsables de l’establiment estan obligades a facilitar la consulta del llibre al personal esmentat en l’apartat anterior, que pot sol·licitar la informació que consideri oportuna.”

LesLleis.com

2. “Article 5.70. Establiments de remesa directa

Són establiments de remesa directa, aquells establiments en el quals els aliments/productes alimentaris són comercialitzats, venuts i/o cedits directament al consumidor final”

3. “Article 5.71. Establiments de remesa indirecta

Són establiments de remesa indirecta, aquells establiments en els quals els aliments/productes alimentaris no van destinats directament al consumidor final, sinó a terceres persones que a la seva vegada desenvolupen activitats de comercialització, venda i/o cessió d’aliments/productes alimentaris”

4. “Article 5.72. Traçabilitat

La traçabilitat, és la capacitat de seguir els procés complet al llarg de totes les etapes de fabricació, elaboració, transformació, condicionament, distribució i comercialització o servei d’un producte destinat al consum humà i que permet:

a) disposar d’una identificació exacta i a temps d’un aliment/producte alimentari, en particular el seu origen i procedència, la seva ubicació dins la cadena alimentària i la seva destinació immediata; i
b) la retirada immediata i eficient de la cadena alimentària, quan sigui necessari”


5. “Article 5.73. Intermediari comercial

És intermediari comercial, tot aquell establiment que realitza l’activitat de compra - venda sense disposar d’instal·lacions ni mitjans per a l’emmagatzematge, distribució i exposició d’aliments/productes alimentaris”
Article 2

L’article 33 apartat 5 del Reglament esmentat en l’article anterior queda redactat de la manera següent:

Article 33.5

1. Han de disposar d’una instal·lació que permeti el subministrament d’aigua potable segons la legislació vigent al Principat d’Andorra a pressió i en quantitat suficient. No obstant això, i amb caràcter excepcional, es pot autoritzar una instal·lació que proporcioni aigua no potable per a la producció de vapor, l’extinció d’incendis i la refrigeració dels equips, sempre que els conductes instal·lats amb aquesta finalitat no permetin la utilització d’aquesta aigua per a altres usos, i no presentin cap risc de contaminació dels aliments, dels productes alimentaris, de les instal·lacions, dels equips i de qualsevol altre estri o utillatge emprat per manipular aliments. Els conductes d’aigua no potable han d’estar degudament separats i identificats de forma que no es puguin confondre amb els conductes d’aigua potable.

2. Per realitzar les activitats alimentàries i per a la neteja i la desinfecció de les mans, locals, instal·lacions i materials, caldrà disposar d’aigua corrent freda i calenta”
Article 3

S’afegeix al referit Reglament un nou article redactat de la forma següent:

Article 58 bis

1. L’inspector sanitari que realitza una visita oficial a un establiment inclòs en l’àmbit d’aplicació d’aquest Reglament, i que consti a l’annex IV, ha d’emplenar la fitxa de visita corresponent del llibre de visites de control sanitari.

2. La fitxa de visita ha de ser signada, conjuntament, per l’inspector sanitari i un representant de l’establiment, per tal de deixar constància de la visita i dels seus resultats.”
Article 4

Els apartats 2 i 4 de l’article 69 del referit Reglament queden redactats de la manera següent:

“2. Per establir el tipus i la periodicitat dels autocontrols, cal que identifiquin qualsevol aspecte de la seva activitat que sigui determinant per a la seguretat dels productes, i que vetllin perquè es defineixin, es posin en pràctica, es compleixin i s’actualitzin procediments de seguretat adequats als processos i tractaments als quals se sotmeten els productes en el seu establiment, basant-se en els principis del sistema d’anàlisi de perills i punts de control crític (APPCC) que s’exposen a continuació:

Identificar en el temps i en l’espai els riscos específics associats als processos i tractaments als quals se sotmeten els productes al seu establiment, avaluant la possibilitat que es produeixi aquest fet i identificant les mesures preventives per controlar-ho.
Determinar les fases, els procediments i/o els punts operacionals que poden controlar-se per eliminar riscos o reduir al màxim la probabilitat que es produeixin (punts crítics).
Establir el límit crític (per a un paràmetre donat en un punt concret i en un aliment concret) que no s’ha de sobrepassar per assegurar que el punt crític està sota control.
Establir un sistema de vigilància per assegurar el control dels punts crítics mitjançant el programa adequat.
Establir les mesures correctores adequades que han d’adoptar-se quan un punt crític no estigui sota control (quan s’hagi sobrepassat el límit crític).
Establir els procediments de verificació per comprovar que el sistema d’autocontrol funciona correctament.
Establir el sistema de documentació de tots els procediments i els registres apropiats a aquests principis i a la seva aplicació”


“4. El pla d’autocontrol elaborat per l’establiment/indústria ha de ser sotmès a l’avaluació per part del personal inspector i a l’aprovació posterior per part de l’autoritat sanitària competent”




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.