Carregant...
 

Reglament d’infraestructura per a la càrrega de vehicles elèctrics (Text refós per LesLleis.com)


Article 1. Objecte

Constitueix l’objecte d’aquest Reglament l’establiment de les prescripcions aplicables a les instal·lacions per a la càrrega de vehicles elèctrics.

Les disposicions d’aquest Reglament s’apliquen a les instal·lacions elèctriques incloses en l’àmbit del Reglament d’instal·lacions elèctriques de baixa tensió vigent en endavant RIEBT, de data 2 de novembre del 1988, i posteriors modificacions, amb independència de si la titularitat d’aquestes instal·lacions és individual, col·lectiva o correspon a un gestor de càrregues, necessàries per a la càrrega dels vehicles elèctrics en llocs públics o privats. Aquest Reglament modifica i amplia l’àmbit d’aplicació de l’article 3 del RIEBT a vehicles automòbils elèctrics.

Aquest Reglament entra a formar part del desplegament reglamentari de la Llei de seguretat i qualitat industrial aprovada el 22 de juny del 2000, d’acord amb l’article 9 de la mateixa Llei.
Article 2. Àmbit d’aplicació

1. Aquest Reglament s’aplica a totes les instal·lacions destinades a la càrrega de vehicles elèctrics en aparcaments i en edificacions noves i existents.

La classificació s’estableix com segueix:

A. Aparcaments d’habitatges unifamiliars o d’una sola propietat.

A.1. Aparcaments o estacionaments col·lectius en edificis o conjunts immobiliaris de règim de propietat horitzontal.

B. Aparcaments o estacionaments de flotes privades, cooperatives o d’empresa, o els d’oficines, per al seu propi personal o associats, els de tallers, de concessionaris d’automòbils o dipòsits comunals de vehicles elèctrics i similars.

B.1. Aparcaments o estacionaments públics, gratuïts o de pagament, siguin de titularitat pública o privada.

C. Vies de domini públic destinades a la circulació de vehicles, situades en zones urbanes i en àrees de servei de les carreteres de titularitat dels comuns i el Govern, d’acord amb la Llei 7/2005 de designació de carreteres, del 21 de febrer, i el Decret del 25/07/2007 de designació de les carreteres secundàries i/o posteriors modificacions.

2. Aquest Reglament no és aplicable als sistemes de càrrega per inducció, ni a les instal·lacions per a la càrrega de bateries que produeixin despreniment de gasos durant la seva càrrega.
Article 3. Termes i definicions

A l’efecte d’aquest Reglament, s’entén per:

Vehicle: En general, tot aparell guiat per una persona, proveït de motor de tracció o no, que, movent-se o sent mogut pel sòl, permet traslladar d’un lloc a un altre persones o coses.

Automòbil: Tot vehicle dotat de mitjans de propulsió mecànica propis o independents de l’exterior i que pugui circular de forma idònia per la via pública sense necessitat de carrils o altres dispositius anàlegs.

Automòbil de turisme o turisme: Vehicle automòbil amb una capacitat màxima de nou persones, inclòs el conductor, en què almenys dos de les places estan situades en posició perpendicular al sentit de la marxa del vehicle. En tot cas, el departament competent ha de determinar la categoria del vehicle en funció de les seves característiques tècniques.

Vehicle elèctric: Vehicle elèctric amb energia de propulsió procedent, totalment o parcialment, de l’electricitat de les seves bateries, que utilitza per a la càrrega l’energia d’una font exterior al vehicle (per exemple, la xarxa elèctrica).

Punt de connexió: Punt en el qual el vehicle elèctric es connecta a la instal·lació elèctrica fixa necessària per a la càrrega, ja sigui a una presa de corrent o un connector.

Estació de càrrega: Conjunt d’elements necessaris per efectuar la connexió del vehicle elèctric a la instal·lació elèctrica fixa necessària per a la càrrega. Les estacions de càrrega es classifiquen com a:
LesLleis.com

- Punt de càrrega simple, compost per les proteccions necessàries, una o diverses bases de presa de corrent no específiques per al vehicle elèctric.
- Punt de càrrega tipus SAVE (sistema d’alimentació específic del vehicle elèctric).


Línia general d’alimentació (LGA): És la que enllaça la caixa general de protecció amb la centralització de comptadors. D’una mateixa línia d’alimentació poden realitzar-se derivacions per a diferents centralitzacions de comptadors.

Sistema d’alimentació específic de vehicle elèctric (SAVE): Conjunt d’equips muntats per tal de subministrar energia elèctrica per a la càrrega d’un vehicle elèctric, incloent-hi proteccions de l’estació de càrrega, el cable de connexió (amb conductors de fase, neutre i protecció) i la base de presa de corrent o el connector. Aquest sistema permet la comunicació entre el vehicle elèctric i la instal·lació fixa.

Comptador elèctric principal: Comptador d’energia elèctrica destinat a la mesura d’energia consumida per una o diverses estacions de càrrega. Aquests comptadors han de complir la Llei de seguretat i qualitat industrial en la metrologia legal, la Directiva europea 2014/32/UE i la norma EN 50470.

Comptador secundari: Sistema de mesura individual associat a una estació de càrrega que permet la repercussió dels costos i la gestió dels consums. Aquest sistema de mesura individual ha de complir la reglamentació de metrologia legal aplicable i quan la tecnologia ho permeti esdevindrà exigible normalitzar-lo.

Circuit de càrrega individual: Circuit interior de la instal·lació receptora que, partint de la centralització de comptadors, està previst per alimentar una estació de càrrega del vehicle elèctric; o circuit d’un habitatge que, partint del quadre general de comandament i protecció, està destinat a alimentar una estació de càrrega del vehicle elèctric.

Circuit de càrrega col·lectiu: Circuit interior de la instal·lació receptora que, partint d’una centralització de comptadors o d’un quadre de comandament i protecció, està previst per alimentar dos o més estacions de càrrega del vehicle elèctric.

Sistema de protecció de la línia general d’alimentació (SPL): Sistema de protecció de la línia general d’alimentació contra sobrecàrregues que evita la interrupció de subministrament per al conjunt de l’edifici a causa de l’actuació dels fusibles de la caixa general de protecció, mitjançant la disminució momentània de la potència destinada a la càrrega del vehicle elèctric. Aquest sistema pot actuar desconnectant càrregues o regulant la intensitat de càrrega. L’ordre de desconnexió i reconnexió pot actuar sobre un contactor o sistema equivalent.

Funció de control pilot: Qualsevol mitjà, ja sigui electrònic o mecànic, que asseguri que se satisfan les condicions relacionades amb la seguretat i amb la transmissió de dades requerides segons l’esquema de càrrega utilitzat.

Estació de mobilitat elèctrica: Infraestructura de càrrega que compta amb un mínim de dos estacions de càrrega que permetin la càrrega simultània de vehicle elèctric amb categoria fins a M1 (vehicle elèctric de vuit places com a màxim –exclosa la del conductor– dissenyat i fabricat per al transport de passatgers) i N1 (vehicle elèctric amb una massa màxima que no superi les 3,5 tones dissenyat i fabricat per al transport de mercaderies), segons la Directiva 2007/46 / CE. Ha de possibilitar la càrrega en corrent altern (monofàsica o trifàsica) o en corrent continu.

Infraestructura de càrrega de vehicles elèctrics: Conjunt de dispositius físics i lògics destinats a la càrrega de vehicles elèctrics que compleixin els requisits de seguretat i disponibilitat previstos per a cada cas, amb capacitat per lliurar el servei de càrrega de forma completa i integral. Una infraestructura de càrrega inclou les estacions de càrrega, el sistema de control, les canalitzacions elèctriques, els quadres elèctrics de comandament, la protecció i els equips de mesura, quan aquests últims siguin exclusius per a la càrrega del vehicle elèctric.
Article 4. Instal·lació en aparcaments d’habitatges unifamiliars (grup A)

1. En els habitatges unifamiliars que disposin d’aparcament o zona prevista per albergar un vehicle elèctric s’ha d’instal·lar un circuit exclusiu per a la càrrega de vehicle elèctric, tal i com indica l’esquema 1 de l’annex d’aquest Reglament. Aquest circuit ha de permetre obtenir informació sobre el consum elèctric específic destinat a la càrrega del vehicle elèctric mitjançant la instal·lació obligatòria d’un comptador secundari.

2. L’alimentació d’aquest circuit pot ser monofàsica o trifàsica i la potència instal·lada ha de respondre a un dels esglaons de la taula 1 de l’annex d’aquest Reglament, segons prevegi el projectista de la instal·lació. No obstant això, el projectista pot justificar una potència major, en funció de la previsió de potència per estació de càrrega o del nombre de places construïdes per a l’habitatge unifamiliar; en aquest cas el circuit i les seves proteccions s’han de dimensionar d’acord amb la potència prevista.

3. Per evitar desequilibris en la xarxa elèctrica dels monofàsics, les estacions no poden disposar d’una potència instal·lada superior a 9.200 W. Quan en un circuit trifàsic es connectin estacions monofàsiques, aquestes estacions s’han de repartir de la forma més equilibrada possible entre les tres fases.

4. El nombre màxim d’estacions de càrrega de la taula 1 per cada circuit de càrrega trifàsic s’ha calculat suposant estacions monofàsiques d’una potència unitària de 3.680 W.

5. El projectista pot ampliar o reduir el nombre màxim si justifica una potència instal·lada per estació de càrrega inferior o superior respectivament.

6. Les bases de presa de corrent o connectors instal·lats a l’estació de càrrega i els seus interruptors automàtics de protecció han de ser conformes a alguna de les opcions indicades a l’article 13.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.