Carregant...
 

Decret pel qual s’aprova el Reglament regulador del Consell Econòmic i Social


La Llei 32/2018, del 6 de desembre, qualificada d’acció sindical i patronal té com a objectiu fomentar la participació de les organitzacions sindicals i patronals i dels altres agents socials en el diàleg social.

En aquest sentit, el capítol tercer de la Llei crea el Consell Econòmic i Social (CES) com a òrgan consultiu i assessor amb l’objectiu que els agents socials intervinguin activament en els àmbits socioeconòmic, laboral i ocupacional.

La Llei 4/2019, del 31 de gener, d’ocupació reprèn aquesta definició del Consell Econòmic i Social i, a més, l’inclou dins del Sistema d’ocupació, definit com el conjunt d’instruments, programes i organismes destinats a millorar l’ocupabilitat de la població i a afavorir la consecució de la plena ocupació.

Atès que aquest Consell està format per representants del Govern i dels agents socials a través, especialment, de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives, amb la finalitat d’establir un espai de concertació, diàleg i cooperació en matèria de relacions laborals i de foment de l’ocupació i la formació en el treball, així com respecte de les altres funcions que se li encomanin reglamentàriament;

Atès que, tot i que la Llei 32/2018 esmentada ja estableix els elements bàsics de definició i la missió, la composició i les funcions del Consell Econòmic i Social, cal concretar-ne alguns aspectes i, per això, es fa necessari completar-ho per la via reglamentària, tal com preveu la mateixa Llei.

Per tot això, d’acord amb l’habilitació que conté la disposició final primera de la Llei 32/2018 esmentada, es promou aquest Reglament, que concreta i regula el Consell Econòmic i Social i que es desglossa en deu articles, que en regulen l’objecte, la naturalesa, la missió i l’adscripció, les funcions i la composició, i estableixen les normes relatives al nomenament i la substitució dels membres, els cessaments i vacants, els drets i deures dels membres del CES, els càrrecs, la convocatòria i l’ordre del dia, el quòrum, i el règim de decisions i actes de les sessions, respectivament, i una disposició transitòria.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa, el Govern, en la sessió del dia 13 de novembre del 2019,

Decreta
Article únic

S’aprova el Reglament regulador del Consell Econòmic i Social, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament regulador del Consell Econòmic i Social

Article 1. Objecte

1. Aquest Reglament regula el Consell Econòmic i Social (d’ara endavant, CES) a l’empara del capítol tercer de la Llei 32/2018, del 6 de desembre, qualificada d’acció sindical i patronal.

2. En concret, aquest Reglament desenvolupa la naturalesa, la missió i l’adscripció, les funcions i la composició del CES, i estableix les normes relatives al nomenament i la substitució dels membres, als cessaments i vacants, als drets i deures dels membres del CES, als càrrecs, a la convocatòria i l’ordre del dia, al quòrum, i al règim de decisions i actes de les sessions del CES.
Article 2. Naturalesa, missió i adscripció

1. El CES és un òrgan consultiu i d’assessorament en matèria socioeconòmica, laboral i ocupacional.

2. La missió del CES s’adreça a la concertació, el diàleg i la cooperació en matèria de relacions laborals i de foment de l’ocupació i la formació en el treball, així com a les altres funcions que se li atribueixen en aquest Reglament.

3. El CES s’adscriu al ministeri competent en matèria de treball i ocupació, del qual rep el suport tècnic i els mitjans necessaris per complir les funcions que té encomanades.
Article 3. Funcions

Corresponen al CES les funcions següents:

1. Emetre dictàmens amb caràcter preceptiu i no vinculant, i previs a la tramitació corresponent, sobre:
a) Els avantprojectes de llei i els projectes de reglament que regulen matèries socioeconòmiques, laborals i d’ocupació, a excepció de l’avantprojecte de llei del pressupost.
b) Els avantprojectes de llei o els projectes de reglament o de decret que afectin l’organització, les competències o el funcionament del CES.
c) Qualsevol altra matèria en què una disposició normativa requereixi consultar el CES.

2. Elaborar propostes, informes o estudis a sol·licitud del Govern o per iniciativa pròpia sobre les matèries que formen part de les seves competències.
3. Fer propostes en matèria de formació i qualificació, en els termes establerts en la Llei d’ocupació, quant a la programació per part del Servei d’Ocupació de la seva oferta en aquesta matèria.
4. Formular recomanacions referents a la millora de les relacions laborals, el foment de l’ocupació i la formació en el treball.
5. Avaluar les propostes, els informes i els estudis encarregats a tercers, a petició del Govern o dels membres del CES.
6. Elaborar una memòria anual sobre les activitats desenvolupades pel CES i sobre les seves consideracions respecte de la situació socioeconòmica, laboral i ocupacional.
7. Emetre informes amb caràcter no vinculant sobre l’avaluació de la implementació dels compromisos i de les accions del CES dins de les matèries de la seva competència.
8. Constituir, amb caràcter temporal o permanent, comissions de treball i dissoldre-les, si escau, per tractar qüestions específiques, dins de les matèries de la competència del CES, i determinar-ne la composició, la durada, la forma d’organització i el funcionament quan es constitueixin. La seva composició ha de respectar la proporcionalitat i la presència dels diferents grups del CES. Les comissions de treball exerceixen les funcions que li encomani el CES.
9. Fer partícips els agents socials del projecte de l’Estratègia andorrana per a l’ocupació en els termes establerts a la Llei d’ocupació.

Article 4. Composició, nomenament i substitució dels membres

1. El CES es compon de deu membres titulars, distribuïts de la manera següent:

a) Per part del Govern:
- El ministre competent en matèria de treball i ocupació, que n’exerceix la presidència i que la pot delegar en un alt càrrec del ministeri.
- Un alt càrrec competent en matèria de treball i ocupació, que n’exerceix la secretaria i que és nomenat pel Govern a proposta del ministre competent en la matèria.
- Un alt càrrec competent en matèria de formació professional, que és nomenat pel Govern a proposta del ministre competent en la matèria.
- Un alt càrrec competent en matèria d’afers socials, que és nomenat pel Govern a proposta del ministre competent en la matèria.
- Un alt càrrec competent en matèria d’immigració, que és nomenat pel Govern a proposta del ministre competent en la matèria.

b) Per part dels agents socials:
- Dos representants de les organitzacions sindicals, amb preferència per les organitzacions sindicals més representatives.
- Dos representants de les organitzacions patronals, amb preferència per les organitzacions patronals més representatives.
- Un representant de les entitats cíviques, representades en la Plataforma d’Entitats Socials o en qualsevol altre tipus d’organització que aglutini i representi el sector social andorrà, a què es refereix la Llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació.


2. El Govern i els agents socials designen, a més dels membres titulars, un membre suplent per a cadascun dels membres titulars, que forma part del CES en cas d’absència, impossibilitat transitòria o vacant prolongada del membre titular al qual supleix. En aquest sentit, els agents socials comuniquen al Govern els noms dels seus representants i suplents.

3. Tots els membres titulars que componen el CES i suplents que els substitueixin tenen veu i vot.
LesLleis.com

4. El nomenament i el cessament dels membres titulars i dels membres suplents del CES es publiquen al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra, pel ministre competent en matèria de treball i ocupació.

5. Els membres del CES que exerceixen la representació per raó del seu càrrec públic ho són mentre mantinguin aquesta condició. Els membres representants de les entitats exerceixen el càrrec mentre es mantingui aquesta representació.

6. El Govern, quan ho consideri necessari, pot nomenar i demanar que assisteixin a les reunions experts en els temes que s’han de tractar, quan es consideri que poden aportar elements d’informació o d’anàlisi que resultin d’interès. Aquests assistents ocasionals tenen veu, però no vot.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.