Carregant...
 

Decret


Decret de l’11-12-19 d’aprovació del Reglament regulador de la formació continuada, de les normes deontològiques i dels honoraris de la mediació

Amb l’aprovació de la Llei 3/2018, del 22 de març, de mediació s’ha dotat l’ordenament jurídic andorrà d’una regulació completa i detallada en la matèria que permet la implantació d’aquest mecanisme de resolució de conflictes i comporta, alhora, una agilització de la feina dels tribunals de justícia i l’obtenció de solucions responsables, autogestionades i eficaces als conflictes que assegurin el compliment posterior dels acords i que preservin la relació futura entre les parts.

En aquest sentit, i a l’efecte de garantir la qualitat de la mediació, la Llei 3/2018 faculta el Govern, amb la proposta prèvia de la Comissió de Mediació, per efectuar el desplegament reglamentari de la Llei, particularment pel que respecta als requisits de la formació continuada que han de seguir les persones mediadores i a l’establiment de les normes orientadores dels honoraris de la mediació convencional i dels barems relatius als honoraris de la mediació judicial en els casos en què el tribunal designi la persona mediadora i en els supòsits en què s’hagi obtingut el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes, així com al recull d’obligacions deontològiques de la mediació.

Ateses les consideracions esmentades, vist l’informe emès per la Comissió de Mediació i a proposta del ministre de Justícia i Interior, el Govern, en la sessió de l’11 de desembre del 2019, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament regulador de la formació continuada, de les normes deontològiques i dels honoraris de la mediació, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament regulador de la formació continuada, de les normes deontològiques i dels honoraris de la mediació

Article 1. Àmbit d’aplicació

Aquest Reglament regula el desplegament de la Llei 3/2018, del 22 de març, de mediació en relació amb:

a) Els requisits de la formació continuada que han de seguir els mediadors, d’acord amb l’article 6 de la Llei referida.
b) Les normes orientadores de la mediació convencional i els barems relatius als honoraris de la mediació judicial en els casos en què el tribunal designi la persona mediadora i en els supòsits en què s’hagi obtingut el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes.
c) El recull d’obligacions deontològiques de la mediació.

Article 2. Formació continuada

1. Les persones mediadores han de seguir una o diverses activitats de formació continuada en matèria de mediació, de caràcter eminentment pràctic, d’una durada mínima de quinze hores anyals o de trenta hores en un període de dos anys.

2. Dur a terme o impartir formació especialitzada en algun àmbit de la mediació permet complir el requisit de la formació continuada de la persona mediadora.

3. És vàlida la formació rebuda en institucions estrangeres sempre que estiguin acreditades oficialment als respectius països.

4. La formació continuada s’acredita a través dels certificats emesos pels centres de formació, en què han de constar el contingut, la durada i la càrrega horària de la formació rebuda, i que s’han d’inscriure al Registre de Mediadors mitjançant una còpia conformada a l’original dels certificats acreditatius. Així mateix, s’ha d’aportar el programa, el justificant de l’assistència i la definició genèrica del contingut.

5. El ministeri competent en matèria de justícia, a proposta de la Comissió de Mediació, determina el contingut i la durada de la formació continuada, així com la validació eventual d’aquesta formació.
Article 3. Centres de formació andorrans acreditats

1. A l’efecte d’acreditar la formació específica dels mediadors, inclosa la seva formació continuada, aquesta formació l’han d’impartir centres o entitats de formació, públics o privats, que comptin amb l’habilitació legal per dur a terme aquestes activitats o amb l’autorització i acreditació de l’Administració pública amb competència en la matèria.

2. Els centres de formació poden organitzar activitats de formació contínua, especialment de caràcter pràctic, adreçades als mediadors que ja tenen formació inicial per a l’exercici de la mediació, sempre que tinguin les condicions previstes en la Llei 3/2018, del 22 de març, de mediació per a la inscripció al Registre de Mediadors.

3. Els centres que imparteixin formació específica per a l’exercici de la mediació han de comptar amb un professorat que tingui la necessària especialització en mediació o que pugui acreditar la seva relació en l’àmbit de la mediació i disposi dels requisits de titulació oficial universitària. Així mateix, qui imparteixi la formació de caràcter pràctic ha de tenir les condicions previstes en la Llei 3/2018, del 22 de març, de mediació.
LesLleis.com

4. Els centres han de remetre a la Comissió de Mediació els seus programes de formació en mediació i indicar-ne els continguts, la durada, la càrrega horària, la metodologia i l’avaluació de la formació que vulguin dur a terme, així com el perfil dels professionals als quals vagin adreçats d’acord amb la seva titulació i experiència; també han d’acompanyar-hi el model de certificat electrònic de la formació que lliurin als seus alumnes.

En el certificat expedit pels centres de formació es fa constar, almenys, la titulació de l’alumne, les característiques de la formació rebuda, la càrrega horària i la superació del curs.
Article 4. Honoraris de la mediació

1. El mediador i les parts poden convenir lliurement els honoraris corresponents als serveis prestats en les mediacions tant convencionals com judicials. En defecte de pacte, els honoraris es fixen de conformitat amb les normes orientadores que consten a l’annex 1 d’aquest Reglament.

2. En el supòsit d’una mediació judicial en què el tribunal designi la persona mediadora, els seus honoraris es determinen d’acord amb els barems que consten a l’annex 1 d’aquest Reglament.

3. L’aute en què es decideixi l’inici de la mediació judicial, a més de designar el professional i d’establir la durada del procés de mediació, ha de fixar l’import de la provisió de fons dels honoraris de la persona mediadora, qui se n’ha de fer càrrec i el termini per fer-ho.
Article 5. Benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes

1. La part que en el marc d’un procés judicial hagi obtingut el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes queda eximida de pagar la part de la provisió de fons i els honoraris de la persona mediadora que li correspondria satisfer en cas que tingui lloc una mediació judicial.

2. En el supòsit esmentat a l’apartat anterior, la provisió de fons a què fa referència l’apartat 3 de l’article 3 anterior i els honoraris de la persona mediadora, fixats de conformitat amb l’annex 1 d’aquest Reglament, són abonats a càrrec dels pressupostos generals de l’Estat, a través del ministeri encarregat de la justícia.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.