Decret
Decret del 29-4-2020 de creació i regulació dels diplomes oficials de llengua catalana del Govern d’Andorra.
LesLleis.com
Exposició de motius
La Constitució del Principat d’Andorra disposa que “la llengua oficial de l’Estat és el català”. El català constitueix un tret fonamental de la nostra identitat. És un element de pertinença, d’expressió col·lectiva de la societat andorrana i, alhora, és un factor d’integració en aquesta societat.Cal preservar i afavorir l’ús de la llengua catalana com a llengua oficial del país.
De fet, des de la fi del segle passat fins ara, el Consell General, el Govern i els comuns han dut a terme accions mitjançant la creació d’ordinacions, decrets o altres proposicions o accions relatives a àmbits diversos en favor de l’ús social de la llengua oficial.
A partir dels anys seixanta, les autoritats andorranes mostren la seva inquietud referent a l’ensenyament de la llengua catalana i la difusió de la cultura andorrana a les persones adultes. D’aquesta manera, l’any 1962 comencen les primeres classes de llengua catalana i de coneixements del país per a adults. En les dècades posteriors es reestructuren els cursos de llengua catalana i d’història, geografia i institucions andorranes adreçats a la població en general i es crea la Formació d’Adults, especialitzada en l’ensenyament de les persones adultes. El juny de 1994, tenen lloc els primers exàmens de llengua catalana, de nivell A, i el gener de 1995 s’hi afegeixen els de nivell B i C. Igualment, el 10 d’octubre del 2012 el Govern aprova el Decret pel qual es regula l’expedició dels diplomes de nivells de llengua catalana i de ciències històriques i socials emesos pel ministeri encarregat de l’educació.
El Consell d’Europa, l’any 2001, publica el Marc europeu comú de referència per a l’aprenentatge, l’ensenyament i l’avaluació de llengües, per orientar els professionals i les persones implicades en l’ensenyament i aprenentatge de les llengües, així com per establir uns referents dels nivells lingüístics per als usuaris.
D’altra banda, des de fa anys, l’Administració pública andorrana, en els processos de selecció exigeix un nivell lingüístic determinat per a cada lloc de treball. L’any 2001, concretament, el Govern aprova els nivells de català (usuari, avançat 1, avançat 2 i superior) que es requereixen per als llocs de treball de l’Administració general i que han estat vigents fins al mes de gener del 2015.
Paral·lelament, el 2014, el ministeri encarregat de l’educació creu convenient adaptar l’ensenyament de la llengua catalana i les titulacions andorranes que s’expedien –nivells A, B i C– als que corresponen al Marc europeu comú de referència, tenint en compte les especificitats del país. El 10 de setembre del 2014 s’aprova el Decret de creació i regulació dels diplomes oficials de llengua catalana del Govern d’Andorra.
A partir de l’aprovació d’aquest Decret, els exàmens que fan els candidats en els processos de selecció organitzats per l’Administració general es basen en el Marc europeu comú de referència i tenen les mateixes característiques i el mateix grau d’exigència que els exàmens als quals es presenten la resta de candidats que volen obtenir algun dels diplomes oficials de llengua catalana. Per consegüent, es veu pertinent que els candidats que superen l’examen de llengua catalana en un procés de selecció obtinguin el diploma oficial de llengua catalana corresponent, i això es tradueix en una modificació, aprovada el 3 de febrer del 2016, del Decret del 10 de setembre del 2014 de creació i regulació dels diplomes oficials de llengua catalana del Govern d’Andorra.
Posteriorment, el capítol quart del Decret esmentat es va modificar en tres ocasions. El 10 de maig del 2017, amb la voluntat de regular l’atorgament dels diplomes de llengua catalana, nivell B1 o B2, als alumnes que obtenen una bona qualificació en l’àrea de llengua catalana en finalitzar el quart curs de segona ensenyança o el curs equivalent, el Govern en va aprovar una modificació.
El 13 de desembre del mateix any, i amb la voluntat d’ampliar la regulació al col·lectiu d’alumnes que tenen la possibilitat d’obtenir un diploma oficial de llengua catalana, el Govern n’aprova una nova modificació que també atorga la possibilitat d’obtenir un diploma oficial de llengua catalana als alumnes que acabin el segon curs de segon cicle de segona ensenyança o l’equivalent a partir del curs 2014-2015.
Finalment, el 26 de juny del 2019, després dels canvis en les reglamentacions sobre el sistema de qualificació que s’utilitza actualment als nivells de segona ensenyança i de batxillerat del sistema educatiu andorrà, i que es defineix exclusivament a partir d’una escala discreta literal formada per cinc qualificacions: A, B, C, D i NA, el Govern aprova una nova modificació del Decret per modificar-ne els articles 25 i 28 i adequar-los al sistema de qualificació en vigor.
En aquest procés, després de les diverses modificacions d’aquest Decret, a través del qual l’Administració general ha fet un esforç per regular i millorar el nivell d’exigència del coneixement de la llengua catalana per accedir a l’Administració general, el Govern considera que cal fixar aquest coneixement com un requisit per poder participar en un procés de selecció i que cal optimitzar els recursos humans i econòmics que es destinen a l’organització d’aquests processos. En aquest sentit, s’estableix un període de transició en el qual es mantenen dos convocatòries internes durant l’any 2020 i es publica la relació de llocs de treball i els nivells oficials de català requerits.
En el capítol primer, el Decret defineix les disposicions generals: els diplomes d’usuari bàsic, nivells A1 i A2; d’usuari independent, nivells B1 i B2, i d’usuari experimentat, nivells C1 i C2. També s’hi estableixen les vies d’obtenció dels diplomes, la definició dels exàmens oficials de llengua catalana, l’accés, l’organització, l’elaboració, la correcció, l’avaluació i l’acreditació de les proves.
En el capítol segon estableix la convocatòria dels exàmens oficials de llengua catalana.
En el capítol tercer regula el reconeixement intern dels diplomes de llengua catalana per als alumnes dels sistemes educatius andorrà, espanyol i francès que finalitzen l’ensenyament obligatori, el batxillerat general o el batxillerat professional. L’obtenció d’aquest diploma certifica un nivell lingüístic de llengua catalana que en certs estudis posteriors pot ser considerat un requisit d’admissió o d’exempció en alguna assignatura.
A proposta de les ministres de Cultura i Esports, d’Educació i Ensenyament Superior, i de Funció Pública i Simplificació de l’Administració, el Govern, en la sessió del 29 d’abril del 2020, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Capítol primer. Disposicions generals
Article 1. Objecte
Mitjançant aquest Decret es creen i es regulen els diplomes oficials de llengua catalana, les vies d’obtenció i els exàmens oficials. Els diplomes de llengua catalana són títols oficials expedits pel Govern d’Andorra.
Article 2. Definició dels diplomes
1. Els diplomes oficials de llengua catalana acrediten de manera oficial el coneixement de la llengua catalana.
2. Els diplomes oficials de llengua catalana s’enquadren en el Marc europeu comú de referència per a les llengües del Consell d’Europa (MECR) i s’estructuren en els sis nivells següents:
a) Diploma d’usuari bàsic, nivell A1:
Acredita un domini de l’ús de la llengua general que permet desenvolupar les necessitats més bàsiques de comunicació.
b) Diploma d’usuari bàsic, nivell A2:
Acredita un domini de l’ús de la llengua general, tant oral com escrit, que permet desenvolupar amb autonomia una activitat comunicativa bàsica pròpia de les situacions més habituals de comunicació.
c) Diploma d’usuari independent, nivell B1:
Acredita un domini de l’ús de la llengua general, tant oral com escrit, que permet fer front a la major part de situacions lingüístiques comunicatives que es poden presentar sobre temes relatius a la feina, l’escola, la família i l’oci.
d) Diploma d’usuari independent, nivell B2:
Acredita un domini de l’ús de la llengua general, tant oral com escrit, que permet fer front a situacions lingüístiques comunicatives que poden aparèixer sobre temes tant concrets com abstractes, incloent-hi discussions tècniques en el camp professional del parlant.
e) Diploma d’usuari experimentat, nivell C1:
Acredita un domini de l’ús de la llengua general, tant oral com escrit, en la varietat estàndard, que permet comunicar-se amb adequació i correcció en les situacions comunicatives que requereixen l’ús d’un llenguatge mitjanament formal o informal.
f) Diploma d’usuari experimentat, nivell C2:
Acredita un domini de l’ús de la llengua general que permet comunicar-se amb adequació i correcció en qualsevol situació comunicativa, especialment en el registre més formal de la llengua, i també la capacitat d’analitzar conceptes relacionats amb el funcionament del sistema lingüístic català.
Acredita un domini de l’ús de la llengua general que permet desenvolupar les necessitats més bàsiques de comunicació.
b) Diploma d’usuari bàsic, nivell A2:
Acredita un domini de l’ús de la llengua general, tant oral com escrit, que permet desenvolupar amb autonomia una activitat comunicativa bàsica pròpia de les situacions més habituals de comunicació.
c) Diploma d’usuari independent, nivell B1:
Acredita un domini de l’ús de la llengua general, tant oral com escrit, que permet fer front a la major part de situacions lingüístiques comunicatives que es poden presentar sobre temes relatius a la feina, l’escola, la família i l’oci.
d) Diploma d’usuari independent, nivell B2:
Acredita un domini de l’ús de la llengua general, tant oral com escrit, que permet fer front a situacions lingüístiques comunicatives que poden aparèixer sobre temes tant concrets com abstractes, incloent-hi discussions tècniques en el camp professional del parlant.
e) Diploma d’usuari experimentat, nivell C1:
Acredita un domini de l’ús de la llengua general, tant oral com escrit, en la varietat estàndard, que permet comunicar-se amb adequació i correcció en les situacions comunicatives que requereixen l’ús d’un llenguatge mitjanament formal o informal.
f) Diploma d’usuari experimentat, nivell C2:
Acredita un domini de l’ús de la llengua general que permet comunicar-se amb adequació i correcció en qualsevol situació comunicativa, especialment en el registre més formal de la llengua, i també la capacitat d’analitzar conceptes relacionats amb el funcionament del sistema lingüístic català.
Article 3. Publicació del programa
El programa de formació de cada nivell de llengua catalana es publica mitjançant el decret corresponent.
Article 4. Nivells oficials de llengua catalana per accedir a l’Administració general
Les persones candidates que es presentin a una convocatòria pública (interna o externa) han d’acreditar que disposen del diploma oficial de llengua catalana corresponent al nivell requerit per al lloc de treball, d’acord amb l’annex. Aquest document s’actualitza cada any i està a disposició de les persones interessades al web www.funciopublica.ad”.
Article 5. Vies d’obtenció dels diplomes oficials de llengua catalana
Els diplomes oficials de llengua catalana del Govern d’Andorra es poden obtenir per les dos vies següents:
1. Per la via externa, mitjançant la convocatòria dels exàmens oficials de llengua catalana.
2. Per reconeixement intern, en el cas dels alumnes que finalitzen l’ensenyament obligatori i els alumnes que finalitzen el batxillerat dels sistemes educatius andorrà, espanyol i francès.
Registreu-vos a LesLleis.com per
accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.