Carregant...
 

Decret


Decret del 22-7-2020 d’aprovació del Reglament d’ordenament dels estudis oficials de música, de creació dels títols oficials de música i de creació dels centres oficials d’educació musical bàsica del Principat d’Andorra.

Exposició de motius

Les escoles de música proporcionen un complement a l’educació general en l’àmbit de la música mitjançant la formació vocacional per conèixer, apreciar, crear, executar, expressar i interpretar música amb un instrument o amb la veu. Aquestes escoles són un bon mitjà per potenciar la formació d’agrupacions musicals com a motor de l’aprenentatge i disposen d’una oferta d’ensenyament musical dirigida a tota mena d’alumnat, sense límit d’edat, amb l’objectiu principal de comprendre la pràctica musical i gaudir-ne a través d’un ampli ventall de mitjans, de músiques i d’experiències musicals.

Les activitats que s’organitzen a les escoles de música estan basades en la premissa que qualsevol persona pot fer i crear música i gaudir-ne, i ofereixen ensenyaments dirigits a tota la població i per acreditar el coneixement adquirit mitjançant un certificat oficial, així com per qualificar-se per a una professió musical, si finalment és l’objectiu. Igualment, proporcionen formació al llarg de la vida, tractant el fet musical com a part de l’oferta cultural de l’entorn on es troben.

El Govern regula en aquest Decret la creació de les escoles de música oficials com a centres públics no estatals, d’acord amb la Llei qualificada d’educació, convençuts que les escoles de música són, a més del que s’ha dit més amunt, una eina de primer ordre en les vessants educativa, cultural i d’integració social que permet canalitzar les necessitats d’expressió i de comunicació de la societat mitjançant la música, proposant a tota persona en el temps d’oci la pràctica musical activa o un coneixement més gran del fet musical, i dinamitzar sectors de la població com els nens i la gent gran a través, per exemple, del treball psicomotriu derivat de la formació musical.

Les escoles de música oficials es converteixen en les institucions de referència en l’educació musical oficial, com a centres que ofereixen un ampli ventall de possibilitats de cara a la formació musical pràctica i que tenen com un dels objectius crear i consolidar l’afició musical i convertir les persones en protagonistes absoluts de l’activitat musical, ja sigui com a consumidors, com a persones musicalment cada vegada més cultes, ja sigui a través del gaudi de la música des del coneixement que també dona la pràctica, formant-les com a músics amateurs o com a professionals de la música.

Aquestes necessitats estan cada vegada més integrades en la nostra societat gràcies a les escoles de música públiques presents a Andorra. Amb tot, el potencial del seu desenvolupament ha anat creixent de manera que, entre les necessitats detectades –i per assolir plenament els objectius que es poden desprendre de l’existència de les escoles de música–, s’ha fet palesa la de dotar els usuaris de les escoles de música que ho desitgin d’una acreditació reconeguda d’acord amb la normativa vigent.

És essencial, per tant, valorar i trobar la millor forma d’aconseguir aquesta fita de manera integrada i ordenada amb la realitat actual de les escoles de música.

En aquest sentit, i d’acord amb la Llei qualificada d’educació, i més concretament l’article 23, sobre centres educatius, es permet la creació de centres docents públics no estatals i, més concretament, i en aplicació de l’article 24.2 de la mateixa norma, és responsabilitat del Govern regular els centres educatius en ensenyaments especialitzats que, per raó de les seves peculiaritats o característiques, no estiguin integrats en els nivells i cicles que constitueixen el règim comú –com el que aquí es proposa en música–, així com determinar la validesa i els efectes dels certificats que aquests centres lliurin.

D’altra banda, s’ordena l’ensenyament de la música dins de l’educació superior, d’acord amb la Llei 14/2018, del 21 de juny, de l’ensenyament superior.

Així, doncs, poder dotar les escoles de música de la possibilitat de lliurar certificats amb valor estatal sobre els ensenyaments de música comporta regular la creació dels centres d’ensenyament com a escoles de música oficials mitjançant una normativa apropiada i regular tot el que es refereix a la certificació estatal de les competències adquirides.

Avui dia, gran part de la divulgació i l’ensenyament de la música que aquí es propugna l’ofereixen els comuns com a entitats públiques, com a institucions constitucionalment reconegudes per a la promoció i l’organització d’activitats de caràcter cultural no escolars. D’altra banda, el Govern, en ser titular de les polítiques educatives i especialment de les que comporten l’acreditació de certificats de caràcter estatal, és el titular de les competències educatives i qui té la potestat perquè les escoles de música lliurin certificats estatals.

Així doncs, conjugar ambdós circumstàncies demana la creació d’escoles de música oficials dependents de les administracions públiques d’acord amb la Llei qualificada d’educació.
Article únic

S’aprova el Reglament pel qual es regula l’ordenació dels estudis oficials de música, la creació dels títols oficials de música i la creació dels centres oficials d’educació musical bàsica del Principat d’Andorra, que entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Capítol primer. Objecte i finalitats

Article 1. Objecte

Aquest Reglament té per objecte l’ordenació dels estudis oficials de música, la creació dels títols oficials de música i la creació dels centres públics no estatals d’ensenyament oficial d’educació musical bàsica al Principat d’Andorra, que reben la denominació genèrica d’escoles oficials de música.
Article 2. Potestat educativa

L’educació musical bàsica oficial al Principat d’Andorra és organitzada i exercida per les escoles oficials de música autoritzades segons els criteris que s’estableixen en aquest Reglament. Aquestes escoles són centres públics no estatals, subjectes a la tutela del ministeri responsable de l’educació, d’acord amb els articles 23 i 24 de la Llei qualificada d’educació i d’acord amb aquest Reglament.

L’educació musical en l’àmbit de l’ensenyament superior es regeix per la normativa relativa a l’ensenyament superior.
Article 3. Educació musical bàsica

L’educació musical bàsica vetlla per l’adquisició de coneixements musicals i el desenvolupament de les competències musicals bàsiques necessàries per a una pràctica artística autònoma.

L’educació musical bàsica s’estructura en tres cicles:

a) Cicle bàsic
b) Cicle elemental
c) Cicle mitjà

Article 4. Educació musical superior

L’educació musical superior se centra tant en el domini pràctic necessari per a l’exercici de les arts o professions musicals com en l’adquisició d’un cos important de coneixements teòrics i pràctics, innovadors i relacionats amb la recerca.

L’educació musical superior s’estructura en els cicles previstos en la Llei 14/2018, del 21 de juny, de l’ensenyament superior.
Article 5. Títols oficials de música

L’educació musical bàsica condueix a l’obtenció dels títols següents:

a) Títol elemental de música
b) Títol mitjà de música


La formació musical superior condueix a l’obtenció dels títols següents:

a) Diploma professional avançat
b) Títol de bàtxelor
c) Títol de màster
d) Títol de doctor




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.