Carregant...
 

Decret


Decret del 23-9-2020 d’aprovació del Reglament de reconeixement de la condició de família nombrosa i de família monoparental i del procediment per adquirir el títol acreditatiu.

Exposició de motius

La família, com a factor de cohesió social i pilar en l’organització social, continua essent en la nostra societat un dels cercles principals a l’entorn del qual s’estructuren les relacions de les persones. Ara bé, els darrers anys han entrat en joc nous itineraris en la formació i dissolució de les llars i les famílies. Per això, actualment no podem parlar d’una única estructura familiar i d’un únic model de família tradicional, sinó que hi ha una xarxa de relacions familiars i de parentiu complexa i heterogènia.

La Carta Social Europea, que el Principat d’Andorra ha signat i ratificat en la versió revisada de 1996, recull, en l’article 16, el compromís dels estats per fomentar la protecció econòmica, jurídica i social de la família, especialment mitjançant prestacions socials i familiars, disposicions fiscals i d’altres mesures adients per a la seva protecció.

En aquest context, el Govern va impulsar el Reglament d’adquisició de família nombrosa, aprovat el 18 de juny del 2014 i derogat pel Decret del 20 de novembre del 2019, mitjançant el qual s’establien els requisits per obtenir la condició de família nombrosa així com el procediment per adquirir el certificat acreditatiu. Pel que fa a les famílies monoparentals, és un tipus de llar que ha experimentat un creixement important i és necessari regular els requisits per obtenir el reconeixement de la condició de família monoparental, així com el procediment d’expedició del títol que acrediti aquesta condició, per tal que es puguin beneficiar dels mateixos avantatges que les famílies nombroses. L’article 2, lletra q de la Llei 6/2014, del 24 d’abril, de serveis socials i sociosanitaris (en endavant, “Llei 6/2014”) defineix aquest tipus de família, i n’ordena el desplegament reglamentari corresponent.

A aquest efecte, en virtut de la disposició final primera, lletra c, de la Llei 6/2014; i en compliment del que preveu la disposició addicional cinquena de la Llei 6/2014, així com la lletra q, de l’article 2 de la Llei de referència, el Govern, conscient de la necessitat d’identificar i protegir les famílies monoparentals, a més a més de les famílies nombroses, promou aquest Reglament, en el qual es desenvolupen reglamentàriament les condicions per obtenir el carnet de família monoparental i es regulen de nou les condicions per obtenir el carnet de família nombrosa.

El Reglament es divideix en quatre capítols i 22 articles, que n’estableixen l’objecte, defineixen el concepte de família nombrosa i família monoparental d’acord amb la Llei 6/2014, i regulen les condicions requerides per obtenir aquest reconeixement. També n’estableixen el procediment d’adquisició dels títols, dels quals es determina el contingut detallat i la vigència, així com les condicions d’ús del carnet, el procediment de renovació i duplicació, i les capacitats de l’Administració a l’hora de controlar-ne el bon ús. S’ha inclòs una disposició transitòria i una disposició derogatòria, en virtut de les quals es deroga el vigent Reglament d’adquisició del certificat de família nombrosa del 20 de novembre del 2019, tot i que es mantenen vigent els certificats emesos mentre no es modifiquin les circumstàncies per les quals es van atorgar.

Per raons d’operativitat es regula conjuntament el procediment de reconeixement de la condició de família nombrosa i de família monoparental, i el procediment d’adquisició dels títols que acrediten aquesta condició. Només en cas de diferències entre un procediment i l’altre, el Decret ho especifica i els regula de manera separada.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta del ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, el Govern, en la sessió del 23 de setembre del 2020, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament de reconeixement de la condició de família nombrosa i de família monoparental i del procediment per adquirir el títol acreditatiu, que entrarà en vigor el mateix dia de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament de reconeixement de la condició de família nombrosa i de família monoparental i del procediment per adquirir el títol acreditatiu

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte

1. L’objecte d’aquest Reglament és establir les condicions per al reconeixement de la condició de família nombrosa i de família monoparental.

2. A l’efecte d’aquest Reglament, la condició de família monoparental i de família nombrosa dona dret a disposar d’un títol acreditatiu, del qual també s’estableix el procediment per sol·licitar-lo i el procediment d’expedició i renovació d’aquest. El títol acreditatiu és un document oficial, d’ús personal i intransferible, que reporta diversos avantatges i beneficis econòmics, socials i culturals.
Article 2. Concepte

A l’efecte d’aquest Reglament, es determinen els conceptes següents:
LesLleis.com

- Es considera fill o filla la persona menor de 18 anys o menor de 25 anys si cursa estudis, excepte si es tracta de persones amb discapacitat, per a les quals no es té en compte l’edat. S’equipara a fill o filla la persona menor sota la tutela de l’Estat o acollida amb caràcter permanent o amb una durada superior a un any, amb la qual es conviu.
- Es considera persona amb discapacitat la persona que té reconegut un grau de menyscabament igual o superior al 33%, d’acord amb la legislació vigent en matèria de discapacitat. La condició de persona amb discapacitat requereix una resolució favorable del titular del ministeri d’adscripció de la Comissió Nacional de Valoració (en endavant, “Conava”), a proposta d’aquesta.
- Tenen la condició equiparada a progenitor les persones titulars de la tutela o la guarda de la persona menor d’edat, o major d’edat segons el cas, sempre que convisquin amb ella i estigui a càrrec seu. Per a les famílies monoparentals, es considera condició equiparada a la de progenitor l’avi, l’àvia, i el familiar fins al segon grau de consanguinitat inclòs, segons correspongui, sempre que sigui la persona que encapçala la unitat familiar i convisqui amb la persona menor d’edat, o major d’edat, d’acord amb el que preveuen els articles següents.

Article 3. Àmbit d’aplicació

1. Aquest Reglament és aplicable a totes les famílies que compleixin els requisits establerts en la normativa vigent i en aquest Decret i acreditin la residència permanent i efectiva al Principat d’Andorra, llevat que es trobin en una situació d’absència temporal permesa en virtut d’aquest Decret.

2. Els títols de família nombrosa i de família monoparental només són vàlids a Andorra, llevat que els tractats internacionals disposin el contrari, o si no hi ha disposicions sobre aquesta qüestió, regirà el que disposin els convenis signats pel Principat d’Andorra. En tot cas, ha de regir el principi de reciprocitat.

Capítol segon. Família nombrosa

Article 4. Condició de família nombrosa

1. A l’efecte d’aquest Reglament es considera família nombrosa la família constituïda per un o dos progenitors amb tres o més fills, siguin o no siguin comuns.

2. Sense perjudici del que estableix l’apartat 1 d’aquest article, s’equiparen a família nombrosa les famílies constituïdes:

a) Per un o dos progenitors amb dos o més fills a càrrec, siguin comuns o no, sempre que almenys un d’aquests fills tingui reconeguda la condició de persona amb discapacitat.
b) Per dos progenitors amb dos fills o més a càrrec, siguin comuns o no, quan ambdós progenitors tinguin la condició de persona amb discapacitat o almenys un d’ells tingui una discapacitat reconeguda amb un grau de menyscabament igual o superior al 60%.
c) Per un progenitor amb dos fills a càrrec en cas de defunció de l’altre progenitor, sense que a aquest efecte es tingui en compte la percepció de pensions de viduïtat o d’orfenesa.
d) Per progenitors separats o divorciats amb tres o més fills, siguin comuns o no, encara que formin part d’unitats familiars diferents, sempre que estiguin sota la seva dependència econòmica.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.