Carregant...
 


Decret 33/2021, del 3 de febrer del 2021


Decret 33/2021, del 3-2-2021 de modificació del Reglament relatiu a l’ús de productes fitosanitaris.

Exposició de motius

L’article 20 de la Llei d’agricultura i ramaderia, del 22 de juny del 2000, va establir la prohibició d’utilitzar determinats productes fitosanitaris que, per la seva composició, comportin danys o riscos de dany per a la salut de les persones o dels animals i l’entorn natural.

Aquest mandat es va desenvolupar en el Reglament relatiu a l’ús de productes fitosanitaris, aprovat mitjançant el Decret del 12 de juny del 2013 i actualitzat posteriorment mitjançant l’ordre ministerial del 22 de febrer del 2017.

El Reglament estableix la relació de productes fitosanitaris no autoritzats que, d’acord amb l’article 19, han d’estar inclosos en el Registre únic de productes fitosanitaris de la Unió Europea i que, d’acord amb l’article 21, cal actualitzar cada tres anys.

L’obligació establerta per la Llei d’agricultura i ramaderia s’ha vist reforçada amb l’aprovació de la Llei 7/2019, del 7 de febrer, de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge, que estableix, tenint en compte la relació estreta entre la salut humana i la biodiversitat, la possibilitat que el Govern redueixi o fins i tot prohibeixi l’ús de certs productes químics com ara pesticides i herbicides susceptibles d’interferir en la salut de les persones, la qualitat del medi ambient i la conservació de la biodiversitat, i destaca en particular la importància dels insectes pol·linitzadors.

Són múltiples els estudis científics que relacionen l’augment de l’ús d’insecticides que contenen neonicotinoides o altres substàncies anàlogues amb l’alta mortalitat a les colònies d’abelles.

En aquest sentit, la Unió Europea ha adoptat restriccions en l’ús de quatre d’aquestes substàncies i ha prohibit que s’utilitzin en la majoria de situacions, mentre que països com França han anat més enllà, amb la prohibició el 2018, de l’ús de cinc substàncies neonicotinoides, i han ampliat les prohibicions el 2020 amb dos substàncies més amb un mode d’acció anàleg.

El debat científic i social s’estén a altres productes fitosanitaris que són a bastament qüestionats; aquest és el cas del glifosat, una substància present en nombrosos herbicides que l’Agència Internacional per a la Recerca en Càncer de l’Organització Mundial de la Salut va classificar el 2017 com a probable carcinogen, però que a escala comunitària el seu ús continua sent permès fins a l’any 2022. Malgrat això, alguns estats membres de la Unió Europea han aplicat mesures més restrictives i n’han prohibit l’ús en espais públics, així com el seu ús particular.

El principi de precaució enunciat a l’article 11 del Reglament relatiu a l’ús de productes fitosanitaris estableix la possibilitat, davant la incertesa científica, d’impedir l’ús d’un producte en el territori andorrà que pugui suposar un perjudici per a la salut humana, animal o el medi ambient.

En aquest sentit, aquest Decret té com a objecte modificar l’article 19 per possibilitar l’aplicació de criteris més restrictius que els que s’estableixen al Registre únic de productes fitosanitaris de la Unió Europea, i modificar l’annex 4 per incloure-hi el glifosat com a substància prohibida en el territori andorrà i afegir-hi les tres substàncies següents com a substàncies actives prohibides en l’ús agrícola: acetamiprid, flupiradifurona i sulfoxaflor, tant si són classificades com a neonicotinoides com si es classifiquen com a substàncies amb acció anàloga.

A més, es modifica l’annex 4 i s’hi afegeixen també altres noranta-nou noves substàncies que han estat prohibides a escala comunitària i que inclouen quatre substàncies neonicotinoides més: clotianidina, imidacloprid, tiametoxam i tiacloprid.

Cada vegada més els experts destaquen la necessitat de posar l’èmfasi en la prevenció de l’aparició de noves plagues com a eina fonamental per reduir l’ús de productes fitosanitaris, de manera que aquest Decret també modifica l’annex 1 del Reglament a fi d’actualitzar la relació d’organismes de quarantena prioritaris.

Consegüentment, a proposta de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, el Govern, en la sessió del 3 de febrer del 2021, ha aprovat aquest Decret amb el contingut següent:
Article 1. Modificació de l’article 19

Es modifica l’article 19, “Productes fitosanitaris d’ús agrícola”, del Reglament relatiu a l’ús de productes fitosanitaris, que queda redactat de la manera següent:

Article 19. Productes fitosanitaris d’ús agrícola

1. Es prohibeix la importació, la comercialització, la tinença i l’ús dels productes fitosanitaris no autoritzats relacionats a l’annex 4.

2. La comercialització i l’ús dels productes fitosanitaris d’ús agrícola estan sotmesos als requisits següents:

a) El producte ha d’estar convenientment etiquetat. Les característiques relatives a l’etiquetatge d’aquests productes s’estableixen a l’annex 5.
b) El producte s’ha de comercialitzar amb les instruccions d’ús i les precaucions que s’han de prendre durant i després del seu ús.”

Article 2. Modificació de l’annex 1

Es modifica l’annex 1,”Mesures de protecció per tal d’evitar la introducció de plagues de quarantena no presents a Europa. Declaració de plaga de quarantena i protocol d’actuació per eradicar-la”, del Reglament relatiu a l’ús de productes fitosanitaris, que queda redactat de la manera següent:

“Annex 1. Mesures de protecció per evitar la introducció de plagues

1. Per evitar la introducció de plagues s’adopten les mesures següents:

a) Està prohibida la importació de vegetals per a plantació que no vagin acompanyats d’un certificat fitosanitari oficial.
b) Està prohibida la importació de vegetals o de patata de sembra de Solanum tuberosum L. procedent d’altres països diferents dels estats membres de la Unió Europea i de Suïssa.
c) Està prohibida la importació de sòl, substrat de conreu constituït tot o en part de terra, matèria orgànica sòlida, humus que contingui turba o escorça diferent del constituït exclusivament de turba procedent d’altres països diferents dels estats membres de la Unió Europea.


2. Relació dels organismes de quarantena prioritaris
LesLleis.com

La llista següent s’estableix tenint en compte que es tracta de plagues la presència de les quals no ha estat constatada i que la seva incidència potencial en l’àmbit econòmic, mediambiental o social es considera molt greu.

Agrilus anxius (Gory)
Agrilus planipennis (Fairmaire)
Anastrepha ludens (Loew)
Anoplophora chinensis (Thomson)
Anoplophora glabripennis (Motschulsky)
Anthonomus eugenii (Cano)
Aromia bungii (Faldermann)
Bactericera cockerelli (Sulc.)
Bactrocera dorsalis (Hendel)
Bactrocera zonata (Saunders)
Bursaphelenchus xylophilus (Steiner i Bührer; Nickle et al.)
Candidatus liberibacter spp., agent causant del huanglongbing (enverdiment dels cítrics)
Conotrachelus nenuphar (Herbst)
Dendrolimus sibiricus (Tschetverikov)
Phyllosticta citricarpa (McAlpine) (Van der Aa)
Popillia japonica (Newman)
Rhagoletis pomonella (Walsh)
Spodoptera frugiperda (Smith)
Thaumatotibia leucotreta (Meyrick)
Xylella fastidiosa (Wells et al.)


L’autoritat competent estableix el protocol d’erradicació específic en el cas que es detecti la presència d’una d’aquestes plagues en territori andorrà.”




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.