Carregant...
 

Decret 154/2021, del 12 de maig del 2021


Decret 154/2021, del 12-5-2021, pel qual s’aprova el Reglament relatiu a les condicions de benestar i seguretat dels centres de detenció d’animals de companyia i el procediment per autoritzar, classificar i registrar els nuclis zoològics d’animals de companyia.

Exposició de motius

L’article 3 de la Llei 11/2016, del 28 de juny, de tinença i de protecció dels animals vigent, en l’apartat j, defineix com a nuclis zoològics les agrupacions zoològiques per exhibir animals, les instal·lacions per mantenir animals, els establiments de venda i cria d’animals, els centres de recollida d’animals, el domicili dels particulars on es fan vendes o altres transaccions amb animals i els de característiques similars que es determinin per via reglamentària.

L’article 10 d’aquesta Llei disposa que tots els centres i els establiments que alberguin i reprodueixin animals, tant domèstics com salvatges, s’han de registrar com a nuclis zoològics amb la finalitat d’assegurar el manteniment de les condicions d’habitabilitat, higièniques i sanitàries i de protecció adequades a les diferents espècies que hi puguin sojornar, a excepció, d’acord amb el que s’estableix a l’apartat 2 d’aquest mateix article, dels animals de renda, entesos com els animals domèstics que es produeixen, reprodueixen, engreixen i en general es crien per obtenir productes.

Per poder aplicar aquest precepte, l’apartat 3 de l’article 10 de la Llei 11/2016, del 28 de juny, de tinença i protecció d’animals vigent crea el Registre de Nuclis Zoològics, que en el cas dels animals domèstics depèn del ministeri encarregat de l’agricultura, i l’apartat 4 del mateix article estableix que el Govern defineix per reglament la classificació i determina les condicions de l’autorització de nucli zoològic, les obligacions de funcionament, així com el tipus d’instal·lacions i les condicions que han de complir.

Endemés, l’article 6 de la Llei 11/2016, del 28 de juny de tinença i protecció d’animals vigent estableix les actuacions que de forma general s’han de respectar en relació amb la tinença d’animals, i disposa que queda expressament prohibit, entre altres coses, mantenir els animals en instal·lacions que siguin indegudes des del punt de vista higiènic i sanitari, de benestar i de seguretat.

El Govern, en la sessió del 21 de febrer del 2018, va aprovar el Decret d’aprovació del Reglament de classificació i establiment de les condicions d’atorgament de l’autorització de nucli zoològic per a animals domèstics i les condicions que han de complir les instal·lacions, i va donar així compliment al que es preveu a l’article 10 de la Llei 11/2016, del 28 de juny, de tinença i protecció dels animals vigent.

Si bé aquest Reglament ha estat una eina de gran ajuda a l’efecte de disposar d’un primer cens dels nuclis zoològics d’animals domèstics existents arreu del territori, les actuacions de control per poder atorgar les autoritzacions i la inscripció corresponent al Registre de Nuclis Zoològics també han permès posar de manifest que convenia millorar i reforçar aquest marc reglamentari a l’efecte de concretar millor les condicions que han de complir totes les instal·lacions en les quals es detenen animals domèstics, per garantir que aquestes instal·lacions es concebin i es mantinguin al llarg del temps de manera que es pugui assegurar el benestar i la seguretat dels animals que hi sojornen, ja sigui de forma temporal o bé de forma permanent.

Així, aquest nou Reglament té com a finalitat desenvolupar i concretar els principis establerts als articles 6.3 i 10 de la Llei 11/2016, del 28 de juny, de tinença i protecció dels animals vigent, fixant el marc normatiu pel qual es determinen els requeriments que han de complir totes les instal·lacions o els espais que es conceben amb la finalitat d’albergar-hi animals domèstics.

Convé, però, adaptar la norma al que s’ha pogut constatar al llarg dels anys, de manera que s’adeqüi a les espècies d’animals domèstics que més habitualment es detenen en aquest tipus de centres, que de forma majoritària es corresponen amb gossos i gats, així com fer-la extensiva a totes les instal·lacions i els espais en què es detenen exemplars d’aquestes espècies animals.

Així doncs, aquest nou Reglament introdueix algunes innovacions de consideració respecte a la norma anterior, i es preveu que sigui aplicable únicament en relació amb la tinença d’animals domèstics de companyia de les espècies canina i felina. Estableix també dos grans tipologies de centres: aquells en què es detenen fins a un màxim de quatre exemplars, anomenats centres de detenció d’animals de companyia, i que queden únicament subjectes al compliment d’un seguit de requisits bàsics a l’efecte d’assegurar el benestar dels animals; i aquells en què es detenen cinc o més exemplars, anomenats nuclis zoològics d’animals de companyia, els quals queden subjectes, donada la naturalesa de les seves activitats, al compliment d’un seguit de requeriments addicionals i han de cursar la inscripció respectiva al Registre de Nuclis Zoològics d’Animals de Companyia.

El Reglament s’estructura per mitjà de setze articles, dos disposicions transitòries, una disposició derogatòria i un annex.

Consegüentment, a proposta de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, el Govern, en la sessió del 12 de maig del 2021, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament relatiu a les condicions tècniques de benestar i seguretat dels centres en què es detenen animals domèstics de companyia i el procediment per autoritzar, classificar i registrar els nuclis zoològics d’animals domèstics de companyia, que entra en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament relatiu a les condicions tècniques de benestar i seguretat dels centres en què es detenen animals domèstics de companyia i el procediment per autoritzar, classificar i registrar els nuclis zoològics d’animals domèstics de companyia

Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació

1. Aquest Reglament té per objecte definir les condicions que han de complir els establiments, els centres i en general totes les instal·lacions o els espais que estiguin destinats a acollir i albergar, ja sigui de forma permanent o temporal, animals domèstics de companyia, entesos, a efectes d’aquest Reglament, com els animals domèstics de les espècies Canis lupus familiaris (gossos) i Felis silvestris catus (gats), atès que són les espècies animals que conviuen més habitualment amb les persones.

2. Aquest Reglament no s’aplica als casos següents:

a) Les explotacions agràries en què es detinguin animals domèstics de renda amb la finalitat de produir productes destinats al consum humà, incloent-hi la producció de productes per a l’autoconsum personal, o en què es criïn animals domèstics de renda amb la finalitat de produir productes destinats a l’alimentació animal, llana, pells o altres activitats agràries.
b) Els centres en què es detinguin animals domèstics de renda de l’espècie equina que tenen com a finalitat el desenvolupament d’activitats esportives o de prestació de serveis de lleure.
c) La tinença d’animals domèstics de companyia en domicilis particulars per al lleure dels seus propietaris.
d) Els indrets de titularitat pública comunal en què radiquin colònies urbanes de gats domèstics ferals.
e) Els establiments que alberguin animals domèstics amb finalitats científiques, que s’han de regir per les normes específiques que els siguin aplicables per a la protecció dels animals utilitzats en la recerca i l’experimentació i altres finalitats científiques, inclosa la docència.

Article 2. Definicions i classificació

A efectes del que s’estableix a l’article 1.1, els establiments, els centres, les instal·lacions i en general tots els espais destinats a albergar animals domèstics de companyia es defineixen i classifiquen en les categories següents:

1. Centres de detenció d’animals de companyia (CDAC): es consideren CDAC els establiments, els centres, les instal·lacions i en general tots els espais en què s’alberguin, sigui de forma temporal o permanent, menys de cinc exemplars d’animals domèstics de companyia.

2. Nuclis zoològics d’animals de companyia (NZAC): es consideren NZAC els establiments, els centres, les instal·lacions i en general tots els espais en què s’alberguin cinc o més exemplars d’animals domèstics de companyia inclosos en qualsevol de les categories següents:

a) Nuclis zoològics per al manteniment permanent d’animals de companyia:
Es consideren nuclis zoològics per al manteniment permanent d’animals domèstics de companyia tots els establiments, els centres, les instal·lacions i en general tots els espais destinats a albergar animals domèstics de companyia amb finalitats de servei públic, recreatives o esportives.
Dins d’aquesta categoria s’inclouen els establiments, els centres i les instal·lacions següents:
i. Les gosseres privades per a ús recreatiu o esportiu relacionades amb l’activitat cinegètica, el múixing o qualsevol altra activitat que tingui com a finalitat la pràctica d’una activitat de lleure o esportiva amb independència de si aquestes activitats tenen o no una finalitat lucrativa.
ii. Les gosseres de titularitat pública que alberguin animals utilitzats en el servei públic.
iii. Altres agrupacions zoològiques d’espècies d’animals domèstics de companyia.

b) Instal·lacions de manteniment temporal d’animals de companyia:
Es consideren nuclis zoològics per al manteniment temporal d’animals domèstics de companyia tots els establiments, els centres, les instal·lacions i en general tots els espais destinats a albergar temporalment animals domèstics de companyia per raons d’higiene dels animals, exhibició i trànsit temporal d’animals, prestació de serveis d’ensinistrament i altres o per raons administratives.
Dins d’aquesta categoria s’inclouen els establiments, els centres i les instal·lacions següents:
i. Les perruqueries canines i altres instal·lacions destinades a prestar serveis relacionats amb la neteja i la higiene dels animals domèstics de companyia.
ii. Els centres d’exhibició, mostra i venda de caràcter temporal o itinerant.
iii. Els centres d’ensinistrament o centres que duguin a terme activitats d’esbarjo dirigides als animals domèstics de companyia, incloent-hi els centres que es dediquin al passeig d’animals domèstics de companyia.
iv. Les residències per a animals domèstics de companyia.
v. Els centres o les instal·lacions d’acollida temporal d’animals domèstics de companyia, tant si són de titularitat pública com de titularitat privada.

c) Establiments de venda d’animals de companyia:
Es consideren nuclis zoològics destinats a la venda d’animals domèstics de companyia tots els establiments que alberguen animals domèstics de companyia i que tenen com a finalitat comercialitzar-los.
Dins d’aquesta categoria s’inclouen els establiments, els centres i les instal·lacions següents:
i. Botigues d’animals domèstics de companyia i els seus annexos.
ii. Centres de cria d’animals domèstics de companyia i els seus annexos.

Article 3. Requisits bàsics mínims dels centres de detenció d’animals de companyia (CDAC) i dels nuclis zoològics d’animals de companyia (NZAC)

Els establiments, els centres i en general totes les instal·lacions o els espais destinats a albergar animals domèstics de companyia segons el que s’estableix a l’article 2 han de complir els requisits bàsics mínims següents:

a) Disposar, quan es tracti de centres situats a l’exterior, d’un perímetre de protecció físic adequat i concebut de manera que s’eviti qualsevol possible fugida dels animals pels seus propis mitjans, atenent les característiques particulars de cada espècie. Així mateix, el disseny i la construcció d’aquest perímetre físic de protecció de les instal·lacions han d’evitar l’entrada d’animals des de l’exterior, i aquest perímetre s’ha de concebre de manera que es minimitzi el seu impacte visual, paisatgístic i acústic per mitjà de la instal·lació de barreres, preferentment de materials vegetals.
b) Disposar de recintes i espais destinats al manteniment dels animals que siguin adequats a les seves necessitats, tot protegint-los de possibles depredadors. A aquest efecte, les instal·lacions han d’estar concebudes de manera que garanteixin la deguda protecció contra les inclemències del temps assegurant un nivell adequat de confort tèrmic i de ventilació d’acord amb l’espècie, la raça, l’edat i l’estat fisiològic dels animals, de forma que s’asseguri una circulació adient de l’aire i una temperatura, una humitat relativa i una concentració de gasos que es mantinguin dins dels límits adequats per evitar perjudicis a la salut i el benestar dels animals. Les instal·lacions s’han de concebre i construir segons les característiques i dimensions que figuren en l’annex, prenent en consideració la guia tècnica que a aquest efecte ha elaborat el ministeri encarregat de l’agricultura.
c) Els materials que s’utilitzin per a la construcció, en particular, de recintes i d’equips amb els quals els animals poden estar en contacte han de ser aptes i adequats per a l’ús al qual es destinen, i en cap cas no poden ser materials que puguin ocasionar perjudicis o danys als animals; s’han de mantenir permanentment en bon estat de conservació, assegurant que siguin imputrescibles, resistents a la corrosió i que s’hi puguin aplicar productes per netejar-los i desinfectar-los periòdicament.
Resta prohibit l’ús de ferralla i, en general, l’ús de qualsevol altre material de rebuig que pugui induir a la construcció d’instal·lacions que siguin extremadament precàries i impròpies per poder assegurar-ne el manteniment i la conservació correctes, així com la seguretat i el benestar dels animals.
En tot cas, la construcció d’aquestes instal·lacions resta supeditada al que es pugui establir a les ordinacions comunals respectives en matèria d’autorització de construcció de cabanes i altres tipus d’instal·lacions temporals destinades a l’aixopluc d’eines o d’animals.
d) Les instal·lacions per allotjar els animals, les gàbies o altres dispositius que es puguin emprar per traslladar-los han de ser de materials adequats i s’han de mantenir correctament, de forma que no presentin cantells, punxes i altres artefactes o desperfectes que puguin causar danys o ferides als animals.
e) Els animals han de rebre diàriament una ració d’aliment que sigui sa i adequat a les seves necessitats en funció de l’espècie, la raça, l’edat i el seu estat fisiològic, així com disposar d’un subministrament d’aigua que asseguri que els animals es puguin abeurar correctament.
f) Els centres han de disposar dels mitjans necessaris per eliminar les matèries fecals i els orins, d’acord amb la normativa vigent. L’eliminació d’aquestes matèries s’ha de fer de forma regular, de manera que es garanteixi en tot moment un estat higiènicosanitari adequat de les instal·lacions i del seu entorn.
g) En el cas que s’hi detinguin animals domèstics de l’espècie Felis silvestris catus (gats), s’han de sotmetre a una castració en el cas dels mascles o bé a una esterilització en el cas de les femelles, a l’efecte de prevenir-ne la proliferació excessiva. No obstant això, resten exempts d’aquesta obligació, per la naturalesa de les seves activitats, les perruqueries canines, els centres d’ensinistrament, els centres d’esbarjo, les residències per a animals de companyia i els establiments de venda d’animals de companyia d’acord amb el que s’estableix als apartats b i c de l’article 2.2 d’aquest Reglament.

Article 4. Requisits especials per als nuclis zoològics d’animals de companyia.

1. A més del que es disposa a l’article 3, els establiments, els centres i en general totes les instal·lacions considerats com a nuclis zoològics segons el que s’estableix a l’article 2.2 han de complir amb els requisits complementaris següents:

a) Estar situats en un emplaçament adequat, assegurant una distància entre l’emplaçament del centre i els habitatges de terceres persones o altres emplaçaments en els quals es duguin a terme activitats humanes de forma continuada de com a mínim 75 metres. No obstant això, aquesta distància mínima queda supeditada a poder-se incrementar d’acord amb el que a aquest efecte es pugui establir a les ordinacions comunals respectives en matèria d’autorització de construcció de cabanes i altres tipus d’instal·lacions temporals destinades a l’aixopluc d’eines o d’animals.
b) Disposar d’un subministrament permanent d’aigua corrent i d’equipaments per abeurar, concebuts de manera que s’asseguri que els animals tenen accés i disponibilitat permanent a aigua de beguda i que aquesta aigua és de qualitat adequada.
c) Disposar d’una zona prevista especialment per a l’emmagatzematge dels aliments i, si és el cas, a l’emmagatzematge de medicaments i productes d’ús sanitari, de manera que aquests productes es mantinguin correctament i se n’asseguri la conservació adequada.
d) Disposar d’una zona específica degudament condicionada destinada exclusivament a l’observació i a l’aïllament dels animals que, per raons de salut o benestar animal, hagin de ser apartats de la resta d’animals durant un període prolongat de temps. En el cas de malalties infectocontagioses, la zona destinada a poder fer efectiu aquest aïllament ha d’estar concebuda i degudament equipada per assegurar que no es disseminin els agents causants de la malaltia.
e) Disposar dels mitjans necessaris per netejar i desinfectar els recintes, el material i els vehicles que estiguin en contacte amb els animals.
f) Disposar dels mitjans necessaris per poder complir la normativa vigent en matèria d’eliminació de cadàvers.
g) Tenir a disposició permanent els documents d’identificació dels animals que s’hi allotgin d’acord amb el model de passaport legalment establert a aquest efecte.
h) Tenir en un lloc visible, quan es tracti d’establiments o centres d’accés públic, la documentació que acredita la seva autorització i inscripció al Registre de Nuclis Zoològics d’Animals Domèstics de Companyia segons el que s’estableix en aquest Reglament.

LesLleis.com

2. Endemés del que es determina al punt anterior, els nuclis zoològics concebuts per albergar o en què s’alberguin més de 20 exemplars d’animals domèstics de companyia també han de disposar dels equipaments i complir amb els requeriments addicionals següents:

a) Estar ubicats en una zona d’accés rodat que sigui apta per a un giny o vehicle de quatre rodes.
b) Disposar d’una zona exclusiva destinada a l’atenció de les mares gestants durant la fase final de la gestació, el part i el postpart.
c) Disposar obligatòriament de la zona d’esbarjo complementària d’ús col·lectiu segons el que s’estableix en l’annex, a l’efecte de poder deixar-hi anar lliurement els animals perquè puguin efectuar exercici físic.
d) Disposar, per recollir i eliminar les aigües residuals, d’un embrancament a la xarxa comunal d’aigües residuals o, si no n’hi ha, d’un sistema de sanejament autònom.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.