Carregant...
 

Decret 260/2021, del 18 d’agost del 2021


Decret 260/2021, del 18-8-2021, d’aprovació del Reglament d’activitats professionals en el medi natural.

Exposició de motius

L’increment de nombroses activitats de caràcter professional de tipologies diverses que en els darrers anys es duen a terme en el medi natural provoca que aquest medi pateixi una elevada pressió antròpica, que pot afectar-lo directament o indirectament en el seu conjunt.

La Llei 7/2019, del 7 de febrer, de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge disposa, en l’article 41, que el Govern, amb l’informe previ de la Comissió de Coordinació i Seguiment de l’Estratègia Nacional de la Biodiversitat d’Andorra (CENBA), estableix per via reglamentària la relació de les activitats professionals susceptibles de provocar un impacte en el medi natural i els requisits que ha de complir cadascuna.

La Llei estableix també que dur a terme activitats professionals en el medi natural requereix l’autorització del comú de la parròquia en el territori de la qual s’han de desenvolupar aquestes activitats professionals.

El Decret legislatiu del 30-5-2018 de publicació del text refós de la Llei 11/2016, del 28 de juny, de tinença i de protecció d’animals estableix, en l’apartat 4 de l’article 29, les condicions d’autorització de les activitats audiovisuals, científiques, esportives i de lleure que puguin afectar les espècies de la fauna salvatge autòctona.

Aquest Reglament té per finalitat, a l’efecte de protegir el medi natural, definir les activitats professionals que poden provocar un impacte en el medi natural i fixar els requisits que han de complir aquestes activitats. Els dits requisits se centren en l’obtenció, per part dels professionals que duguin a terme les activitats professionals, d’un reconeixement que acrediti que s’ha seguit una formació en coneixement de la protecció i conservació del medi natural d’Andorra.

Aquest Reglament s’elabora sense perjudici dels requisits que s’hagin de complir i de les autoritzacions que s’hagin d’obtenir d’acord amb la normativa sectorial que sigui aplicable en funció de l’activitat professional que es dugui a terme.

Atès que la Comissió de Coordinació i Seguiment de l’Estratègia Nacional de la Biodiversitat d’Andorra (CENBA), d’acord amb el que està establert a l’article 41 de la Llei 7/2019, del 7 de febrer, de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge, ha emès informe previ en data 21 de juliol del 2021.

En conseqüència, a proposta de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, el Govern, en la sessió del 18 d’agost del 2021, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament d’activitats professionals en el medi natural, que entra en vigor l’endemà de publicar-se al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament d’activitats professionals en el medi natural

Article 1. Objecte

Aquest Reglament té per objecte establir la relació de les activitats professionals susceptibles de provocar un impacte en el medi natural i els requisits que ha de complir cadascuna a l’efecte de protegir el medi natural, d’acord amb les previsions de l’article 41 de la Llei 7/2019, del 7 de febrer, de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge.
Article 2. Àmbit d’aplicació

Aquest Reglament s’aplica a totes les activitats establertes a l’article 3 quan s’exerceixen de forma professional.
Article 3. Relació d’activitats professionals en el medi natural

Es consideren activitats professionals susceptibles de provocar un impacte al medi natural les desenvolupades en els àmbits següents:

a) Guiatge d’activitats al medi natural, ja siguin aquàtiques, terrestres o aèries.
b) Activitats professionals dutes a terme en àrees esquiables, fora de les pistes senyalitzades, que es desenvolupin en contacte amb el medi natural.
c) Activitat professional de guarda de refugis de muntanya.
d) Operació de vols d’helicòpter.
e) Desenvolupament d’activitats silvícoles.
f) Desenvolupament d’activitats audiovisuals al medi natural consistents en l’obtenció d’informació gràfica, sonora, visual o de qualsevol altre tipus, ja sigui mitjançant mètodes de registre o per la simple observació.
g) Lloguer de vehicles rodats o motoritzats i d’embarcacions per ser utilitzats al medi natural, amb la finalitat d’informar els clients que els utilitzin en aquest medi.
h) Organització d’esdeveniments en el medi natural que apleguin un nombre inferior a 300 persones (comptant els participants i tots els membres de l’organització).


Aquesta classificació no exclou altres activitats que també poden ser susceptibles de generar un impacte sobre el medi natural i que no figuren en aquest article.
Article 4. Requisits

1. Tots els professionals que duguin a terme les activitats incloses en els apartats a), b), c), d), e) i f), de l’article 3, a més de complir els requisits que estableix la normativa general i específica corresponent a la seva activitat, han de disposar d’un reconeixement que acrediti que han dut a terme una formació en protecció i conservació del medi natural d’Andorra.
LesLleis.com

2. Les activitats incloses en els apartats g) i h), de l’article 3, poden provocar un impacte sobre el medi natural, ja sigui per la utilització dels vehicles llogats o pel desenvolupament d’esdeveniments. Ara bé, aquest impacte no el provoquen directament els professionals de les activitats descrites sinó els clients o les persones que hi participen. Per aquest motiu, només un professional per centre de lloguer o per organització d’esdeveniment ha de disposar d’un reconeixement que acrediti que ha dut a terme una formació en protecció i conservació del medi natural d’Andorra.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.