Carregant...
 

Decret 261/2021, del 18 d’agost del 2021


Decret 261/2021, del 18-8-2021 d’aprovació del Reglament d’espècies de fauna protegides.

Exposició de motius

El 5 de juny del 2013 es va aprovar el Reglament d’espècies animals protegides, que desenvolupa la Llei de tinença i protecció dels animals, del 12 de juliol del 2012.

La Llei 11/2016, del 28 de juny, de tinença i protecció dels animals assenta les bases per al desplegament reglamentari en l’àmbit de la conservació de la fauna salvatge i la protecció dels animals. El títol IV del text refós de la Llei publicat per decret legislatiu de 30 de maig del 2018 estableix, en concret a l’article 30, que la qualificació d’espècie protegida s’aplica a tota espècie animal de la fauna autòctona que requereix una protecció especial.

Les normes de protecció previstes per la Llei 7/2019, del 7 de febrer, de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge completen les que estableix la Llei de tinença i protecció d’animals sense oposar-s’hi ni substituir-les.

El títol III de la Llei 7/2019, del 7 de febrer, de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge determina que el Govern ha de classificar les espècies de fauna com a protegides, amenaçades, en perill d’extinció o extingides, i que ha d’elaborar i aplicar programes de seguiment i de conservació per a les espècies amenaçades i plans de recuperació per a les espècies en perill d’extinció, previ informe de la Comissió de Coordinació i Seguiment de l’Estratègia Nacional de la Biodiversitat d’Andorra (CENBA).

Aquest Reglament té per finalitat especificar les espècies de fauna protegides i establir els graus d’amenaça d’acord amb la legislació vigent i deroga el reglament de data 5 de juny del 2013.

Les modificacions de classificació del grau d’amenaça d’algunes espècies i la inclusió de noves espècies, respecte al Reglament anterior, es fonamenten en l’evolució de les poblacions d’aquestes espècies i la seva àrea d’ocupació geogràfica a Andorra. En el cas d’espècies d’ocells no nidificants, també definits com a fauna autòctona per la Llei 11/2016, del 28 de juny, de tinença i protecció d’animals, la classificació s’ha fet sobre la base de la seva abundància a Andorra i la categoria d’amenaça en àrees geogràfiques pròximes a Andorra.

Les espècies de l’annex II del Conveni de Berna es classifiquen com a amenaçades en compliment d’aquest Conveni, que, en l’article 4, estableix que “cada part contractant pren les mesures legislatives i reglamentàries adequades i necessàries per protegir els hàbitats de les espècies salvatges de la flora i la fauna, en especial aquelles que s’enumeren en els annexos I i II, i per tal de salvaguardar els hàbitats naturals amenaçats de desaparició”.

Atès que la Comissió de Coordinació i Seguiment de l’Estratègia Nacional de la Biodiversitat d’Andorra (CENBA), d’acord amb el que està establert a l’article 9 de la Llei 7/2019, del 7 de febrer, de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge, ha emès informe previ en data 21 de juliol del 2021.

Per tot el que s’ha exposat, a proposta de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, el Govern, en la sessió del 18 d’agost del 2021, ha aprovat aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament d’espècies de fauna protegides, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Disposició derogatòria

Queda derogat el Reglament d’espècies animals protegides del 5 de juny del 2013 i qualsevol disposició de rang igual o inferior que s’oposi al que estableix aquest Reglament.

Reglament d’espècies de fauna protegides

Article 1. Classificació

Les espècies de fauna protegides es classifiquen segons els graus d’amenaça següents:

1. Espècies de fauna extingides

2. Espècies de fauna en perill d’extinció
LesLleis.com

3. Espècies de fauna amenaçades

4. Espècies de fauna protegides




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.