Carregant...
 

Decret 356/2021, del 10 de novembre del 2021


Decret 356/2021, del 10-11-2021, pel qual s’aprova el Reglament que regula la creació dels certificats digitals COVID-19 expedits per Andorra i l’acceptació de certificats COVID-19 emesos per tercers.

Exposició de motius

Actualment la situació epidemiològica i sanitària evoluciona de manera favorable gràcies, en gran mesura, al fet que un percentatge molt elevat de la població ha completat la vacunació contra la COVID-19. L’evidència disponible posa de manifest l’eficàcia de les vacunes per evitar l’evolució greu de la malaltia i la mortalitat, així com per reduir la transmissió de la infecció per SARS-CoV-2.

El gran esforç fet per la majoria de la població i per tots els actors que participen en la campanya de vacunació s’ha traduït en unes dades epidemiològiques i sanitàries favorables. Per continuar lluitant contra la COVID-19, cal disposar d’eines que permetin reduir les restriccions existents en alguns espais i activitats sense disminuir-ne la seguretat.

En molts països s’està estenent l’ús de certificats COVID-19 per facilitar la circulació entre països o per a ús intern, per accedir a alguns espais o equipaments.

En tot el marc de la Unió Europea s’ha adoptat el certificat COVID digital de la UE a fi de facilitar la lliure circulació durant la pandèmia. El Reglament de la Unió Europea 2021/953 del Parlament i del Consell, del 14 de juny del 2021, és la norma europea que estableix el marc per expedir, verificar i acceptar certificats COVID-19 interoperables de vacunació, de prova diagnòstica i de recuperació (certificat COVID digital de la UE), per facilitar la lliure circulació durant la pandèmia de la COVID-19. Aquest Reglament és aplicable a tots els països membres de la Unió Europea.

En el cas d’Andorra, la Decisió d’execució 2021/1476 de la Comissió Europea, del 14 de setembre del 2021, considera que el sistema establert per Andorra per als certificats COVID-19, denominat Andorra Health QR Server Module, és interoperable amb el marc de confiança establert per la UE en el Reglament 2021/953, és a dir, que permet verificar l’autenticitat, la validesa i la integritat dels certificats emesos, i que aquests certificats contenen la informació prevista en el Reglament comunitari europeu.

No obstant això, considerant que el Reglament europeu esmentat no s’aplica a Andorra, cal disposar d’una norma interna de creació del certificat COVID-19 com a certificat expedit per Andorra, que n’estableixi les característiques i les garanties.

Tenint en compte que Andorra és una destinació turística, cal preveure l’acceptació a Andorra d’altres certificats emesos per països fora del marc de la Unió Europea.

Vist l’article 59 de la Llei general de sanitat, del 20 de març de 1989, modificat per la Llei 19/2020, del 23 de desembre, de modificació de la Llei 30/2018, del 6 de desembre, qualificada de seguretat pública i de la Llei general de sanitat, del 20 de març de 1989, per preveure mesures obligatòries per protegir la salut pública;

Per tot el que s’ha exposat, a proposta del ministre de Salut, el Govern, en la sessió del 10 de novembre del 2021, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament que regula la creació dels certificats digitals COVID-19 expedits per Andorra i l’acceptació de certificats COVID-19 emesos per tercers, que entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament que regula la creació dels certificats digitals COVID-19 expedits per Andorra i l’acceptació de certificats COVID-19 emesos per tercers

Article 1. Objecte

Aquest Reglament estableix la creació del certificat digital COVID-19 expedit per Andorra i els tipus i les característiques de certificats COVID-19 interoperables en el marc europeu, de vacunació, de prova diagnòstica i de recuperació (certificat COVID digital), així com els tipus i les característiques d’altres certificats acceptats al Principat.
Article 2. Definicions

A efectes d’aquest Reglament, s’entén per:
LesLleis.com

a) Prova NAAT: prova d’amplificació de l’àcid nucleic molecular, com les tècniques de reacció en cadena de la polimerasa amb retrotranscripció (PCR), amplificació isotèrmica mediada per bucles (LAMP) i amplificació mediada per transcripció (TMA), utilitzada per detectar la presència de l’àcid ribonucleic (ARN) del SARS-CoV-2.
b) Interoperabilitat: capacitat dels sistemes de verificació d’un país per utilitzar dades codificades per un altre país.
c) Codi de barres: mètode d’emmagatzematge i representació de dades en un format visual i llegible per màquina.
d) Identificador únic de certificat: identificador únic assignat a cada certificat expedit per Andorra, de conformitat amb el Reglament de la Unió Europea 2021/953.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.