Carregant...
 


Decret 29/2022 del 19 de gener del 2022


Decret 29/2022, del 19-1-2022, d’aprovació del Reglament de modificació del Reglament de construcció.
LesLleis.com

Exposició de motius

La Llei general d’ordenació del territori i urbanisme regula un procediment simplificat per a l’atorgament de llicències d’edificació que s’ha de seguir en determinats supòsits. En aquests casos d’atorgament de llicències, el tècnic autor del projecte signa una declaració jurada, en la qual certifica sota la seva responsabilitat que la sol·licitud correspon als supòsits propis del procediment simplificat, i que el projecte és conforme a la normativa vigent. La persona sol·licitant presenta la declaració jurada davant del comú. La llicència s’entén atorgada de forma immediata des del moment de presentar la sol·licitud i la declaració jurada davant del comú. El comú i els ministeris amb competències sectorials per raó de la matèria disposen de tres mesos per revisar potestativament el projecte. La llicència es considera revisada favorablement si en el termini de tres mesos no es denega expressament.

El Govern, en la sessió del 13 de maig del 2020, va aprovar el Decret d’aprovació del Reglament de construcció, el qual va ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra el dia 20 del mateix mes, i va entrar en vigor el mateix dia. El Reglament de construcció desenvolupa, entre altres coses, certs aspectes de l’aplicació del procediment simplificat d’atorgament de llicències d’edificació.

L’experiència acumulada en l’aplicació del procediment simplificat d’atorgament de llicències d’edificació ha posat de manifest que escau precisar alguns detalls concrets de l’aplicació del procediment, amb la finalitat d’esvair dubtes i facilitar-ne la utilització. Per aquest motiu, es modifica puntualment l’article 76 del Reglament de construcció, amb l’objectiu d’aportar més concreció a l’aplicació del procediment, i també l’annex 2, intitulat Declaració jurada de conformitat amb la legalitat urbanística, per fer-lo més entenedor i evitar males interpretacions en aplicar-lo.

D’altra banda, el 30 de desembre de 1985, el Consell General va aprovar la Llei sobre la contaminació atmosfèrica i els sorolls, la qual permet al Govern regular, prevenir i corregir les activitats i les situacions potencialment contaminants de l’atmosfera, i integrar, així, les situacions de contaminació acústica.

Amb l’objectiu de desenvolupar reglamentàriament la Llei esmentada, el Govern, en data 3 de maig de 1996, va publicar el Reglament del control de la contaminació acústica, que desenvolupa el títol II d’aquesta Llei, amb l’objectiu de definir uns nivells de soroll admissibles que s’adaptessin a la realitat del país.

D’aquesta manera es van regular les activitats potencialment generadores d’un alt nivell sonor, com també es van incorporar al text legal determinats aspectes previstos per la normativa europea. L’objectiu principal de l’adopció del Reglament esmentat era poder assolir alhora un grau superior de protecció del medi ambient i de la salut de les persones.

Atès que les activitats constructives d’edificacions i d’obra pública tenen una classificació d’activitat potencialment generadora d’un alt nivell de soroll, que la construcció és un sector que continua creixent i que la població té una sensibilitat ambiental més elevada, s’ha vist necessari modificar els annexos 2 i 3 del Reglament del control de la contaminació acústica, del 3 de maig de 1996, i incloure-hi una regulació específica del soroll que prové de les obres de construccions públiques o privades.

Cal destacar que per regular les obres de construcció la modificació del Reglament del control de la contaminació acústica, del 3 de maig de 1996, incorpora eines i procediments preventius per als treballs que, per les seves característiques, són susceptibles de no poder complir els nivells normatius si no s’adopten mesures correctores estudiades en fase de projecte, moment ideal per prevenir possibles molèsties. En aquest sentit, la modificació del Reglament del control de la contaminació acústica preveu, per als projectes d’obres potencialment més sorolloses, la incorporació d’un estudi preliminar d’impacte acústic. Aquest estudi preliminar es complementa, abans de començar les obres, amb el projecte d’impacte acústic validat per la direcció facultativa de l’obra, seguint un procediment similar al que preveu el Reglament de seguretat i de protecció de la salut en les obres de construcció.

D’aquesta manera, l’entrada en vigor de la modificació del Reglament del control de la contaminació acústica comporta una modificació directa del Reglament de construcció. Així, amb l’objectiu de donar la màxima seguretat jurídica, es modifica puntualment el Reglament de construcció respecte als documents que cal aportar davant del comú en el moment de comunicar l’inici de l’execució de qualsevol obra autoritzada, en el sentit d’exigir la presentació, juntament amb la resta de documentació requerida, d’un justificant que acrediti que el departament del Govern responsable del medi ambient ha rebut el projecte d’impacte acústic corresponent a l’obra que s’inicia, en els projectes en què així ho prescrigui la normativa sectorial.

Amb aquesta finalitat, el Govern ha elaborat el Reglament de modificació del Reglament de construcció, al qual afegeix un epígraf d a l’apartat primer de l’article 108, amb l’objectiu d’afegir, a la documentació que cal presentar davant del comú per comunicar l’inici d’una obra de construcció, una còpia del rebut de recepció del projecte d’impacte acústic corresponent a l’execució de l’obra autoritzada emès pel ministeri titular del medi ambient.

La modificació del Reglament de construcció ha estat sotmesa a l’anàlisi de la Comissió Tècnica d’Urbanisme, que n’ha informat favorablement.

Pels motius exposats, a proposta del ministre de Territori i Habitatge, el Govern, en la sessió del 19 de gener del 2022, aprova aquest Decret amb el contingut següent:




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.