Carregant...
 

Decret 219/2022, del 25 de maig del 2022


Decret 219/2022, del 25-5-2022, d’aprovació del Reglament de modificació del Reglament relatiu a la identificació, el registre, les normes zoosanitàries i el moviment no comercial dels animals de companyia.

Exposició de motius

L’article 18.5 del capítol primer sobre condicions de tinença dels animals de companyia i dels animals salvatges en captivitat del títol III del decret legislatiu del 30-5-2018 de publicació del text refós de la Llei 11/2016, del 28 de juny, de tinença i de protecció d’animals estableix que els propietaris o els posseïdors d’animals de companyia estan obligats a inscriure els animals al registre corresponent en els terminis que es fixen reglamentàriament.
LesLleis.com

A aquest efecte, el Govern va aprovar, en la sessió del 20 de febrer del 2019, el Reglament relatiu a la identificació, el registre, les normes zoosanitàries i el moviment no comercial dels animals de companyia, que estableix, en el seu títol I, els mètodes i els procediments d’identificació i registre dels animals domèstics de companyia i fixa, en l’article 6, el document oficial d’identificació, és a dir, el passaport, segons el model oficial establert a l’annex II d’aquest mateix Reglament. Aquest document s’ha de lliurar al propietari dels animals domèstics de companyia que són objecte d’identificació i registre, segons el que s’estableix a la part A de l’annex I, que concretament són els gossos, els gats i les fures.

L’article 7 d’aquest mateix Reglament fixa que l’autoritat competent, en aquest cas el Departament d’Agricultura, expedeix i subministra els documents d’identificació (passaports) verges per als animals domèstics esmentats, a demanda dels veterinaris legalment establerts, i ha de conservar la informació amb el número i les referències dels passaports distribuïts durant un termini mínim de tres anys.

L’article 18.2 de la Llei esmentada fixa que la identificació dels animals de companyia l’ha de fer un veterinari legalment establert, d’acord amb els sistemes i les característiques de l’animal segons el que es fixi reglamentàriament. A aquest efecte, l’article 6.3 del Reglament esmentat determina que els veterinaris legalment establerts lliuren el document d’identificació després de verificar que l’animal està degudament marcat, de conformitat amb el que es fixa a l’article 4.1 d’aquest mateix Reglament, així com després d’omplir degudament els camps pertinents del document i d’assegurar-se que el propietari o representant legal de l’animal l’hagi signat. S’encomana als veterinaris legalment establerts, d’acord amb el que es fixa a l’article 6.4 d’aquest Reglament, la tasca de consigna de les dades d’identificació i registre dels animals al Registre d’animals de companyia (RAC).

A aquest efecte, el Govern ha desenvolupat un programari informàtic específic per facilitar tot aquest procés, al qual tenen un accés degudament protegit tots els veterinaris legalment establerts.

Una vegada els veterinaris han identificat i consignat les dades d’aquests animals al RAC, actualment el propietari, a l’efecte de donar-lo d’alta definitiva al RAC, ha d’adreçar-se a l’òrgan competent de l’Administració general, en aquest cas el Departament d’Agricultura, per satisfer l’import de la taxa de registre d’animals d’acord amb el que a aquest efecte es preveu als articles 57, 58, 59, 60, 61 i 62 de la secció primera, sobre la taxa pels serveis de registre animal, del títol V, relatiu a les contribucions financeres, de la Llei 14/2012, del 12 de juliol, de salut animal i seguretat alimentària.

L’article 61 de la Llei 14/2012, del 12 de juliol, de salut animal i seguretat alimentària estableix que la taxa s’acredita i neix l’obligació de contribuir quan es presenta la sol·licitud que inicia el procediment de registre de l’animal, que no es duu a terme o es tramita fins que no se n’ha efectuat el pagament. L’article 62 d’aquesta mateixa Llei estableix l’import de la quota tributària corresponent.

Altrament, l’article 11 d’aquest Reglament estableix el procediment de registre i fixa, en l’apartat 5, que la inscripció al RAC genera l’obligació per al propietari de satisfer la taxa corresponent establerta per llei.

A aquest efecte, actualment els propietaris dels animals han d’entrar a través del Servei de Tràmits la sol·licitud corresponent per efectuar el pagament d’aquesta taxa i així registrar i donar d’alta l’animal al RAC.

Aquest procediment a la pràctica fa que molts propietaris finalment no acabin fent aquesta sol·licitud i, per consegüent, no compleixin les seves obligacions tributàries i que al mateix temps els seus animals de companyia no figurin inscrits al RAC.

Amb l’objectiu principal de simplificar aquest procediment i facilitar que els administrats donin compliment a les obligacions legalment establertes i prenent en consideració que de fet, a la pràctica, l’inici del procediment de registre de l’animal comença en el moment en què el propietari s’adreça a un veterinari legalment establert perquè l’identifiqui d’acord amb els sistemes fixats reglamentàriament i li lliuri el passaport d’identificació corresponent, es pot considerar que l’acte d’acreditació i l’obligació de contribuir neix en el moment en que el veterinari consigna les dades al RAC i li lliura al propietari el document d’identificació (passaport) de l’animal.

Pels motius exposats, a proposta de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, el Govern, en la sessió del 25 de maig del 2022, aprova aquest Decret amb el contingut següent:




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.